TO SKIP: Smittet Hurtigrute-passasjer reiste med to skip før han ble bekreftet smittet i Vesterålen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

FHI i intern e-post: Corona-rammet kan ha blitt smittet på annet Hurtigruteskip

En av de corona-rammede personene som har vært på MS «Roald Amundsen», kan også ha blitt smittet på Hurtigruteskipet MS «Trollfjord».

 • Martin S. Folkvord
 • Maria Støre
 • Line Fausko
 • Vilde Elgaaen

Artikkelen er over 81 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det kommer frem i en e-post sendt fra FHI som VG har fått tilgang på.

FHI åpner altså for at én av de smittede kan ha blitt smittet på et annet skip enn MS «Roald Amundsen».

«Ut fra smittesporingen er det ikke klart hvor og når pasienten er smittet, men gitt inkubasjonstiden er det sannsynlig at smitten har skjedd enten på MS Trollfjord eller på MS Roald Amundsen», står det i e-posten.

Personen det gjelder reiste til Tromsø på MS «Trollfjord» før vedkommende dro videre ned MS «Roald Amundsen» fra Tromsø til Svalbard. Vedkommende var om bord på MS Trollfjord i noen timer.

Kommuneoverlegen i Hadsel, Ingebjørn Bleidvin, sier at siden første tur er en kortere tur, er smittesannsynligheten høyere på MS «Roald Amundsen» som varte fra 17. til 24. juli.

– E-posten VG refererer til var vurderinger FHI gjorde onsdag 29. juli, men allerede da var MS «Roald Amundsen» vurdert som mest sannsynlig smittested, sier avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold.

Hun sier at de etter nærmere vurderinger mener at det ikke er sannsynlig at personen kan ha blitt smittet på MS «Trollfjord», fordi vanlig inkubasjonstid er mellom 5-6 dager, og passasjerer fikk symptomer først etter avsluttet opphold på MS «Roald Amundsen».

– Opplysningene om at det var bekreftede tilfeller blant mannskapet om bord på MS «Roald Amundsen» styrket ytterligere mistanken om at smitten var skjedd på dette skipet.

– Personen har etter all sannsynlighet blitt smittet på MS «Roald Amundsen», og fra fredag var vårt fokus å sikre varsling til de som kunne ha vært utsatt for smitte om bord på dette skipet. Hurtigruten har rapport at det ikke har vært sykdom om bord blant de ansatte på MS «Trollfjord», sier Vold.

Pasienten bor i Hadsel kommune i Vesterålen. Kommunelege Ingebjørn Bleidvin bekrefter til VG at pasienten har vært om bord på to ulike Hurtigruten-skip, og at de ikke kan si når pasienten ble smittet.

Mens MS «Roald Amundsen» nå ligger i havn etter at 41 personer som har vært på skipet har fått bekreftet coronasmitte, seiler MS «Trollfjord» videre. For øyeblikket er skipet ved trøndelagskysten.

– Vi har senest i dag vært i kontakt med FHI, som bekrefter at det fra deres side ikke ble gitt råd om å informere passasjerer på andre skip enn MS «Roald Amundsen» om dette smittetilfellet. Det er fordi de anser det som svært lite sannsynlig at smittekilden er et annet sted enn MS Roald Amundsen, sier pressevakt Øystein Knoph i Hurtigruten til VG.

Fredag kom det frem at kommunen hadde kontaktet Hurtigruten på onsdag for å informere om den smittede passasjeren som hadde vært om bord MS Roald Amundsen.

Hurtigruten ble varslet om passasjer med smitte etter forrige tur: Mente det ikke var grunn til bekymring

Pasienten fikk symptomer forrige søndag, to dager etter at hans tur med MS «Roald Amundsen» var ferdig. Ifølge kommuneoverlege Bleidvin er det en teoretisk mulighet for at personen ble smittet rett før eller rett etter turen, men at siden inkubasjonstiden er mellom en og 14 dager, så det er naturlig å ta høyde for at smitten skjedde den uken passasjeren var om bord.

– Det er nå 17 dager siden denne gjesten forlot MS Trollfjord. Vi har ingen opplysninger eller indikasjoner på at andre passasjerer eller mannskap som var om bord på reisen har symptomer på eller fått påvist Covid-19, sier Knoph i Hurtigruten.

Les også

 1. På karantenehotell etter ferien: Roser Hurtigrutens behandling

  TROMSØ (VG) Jannike Nævdal kommer seg ikke hjem til Bergen med det første etter coronautbruddet på MS «Roald Amundsen».

Mer om

 1. Hurtigruten
 2. Coronaviruset
 3. Roald Amundsen

Flere artikler

 1. Hurtigruten ble varslet om passasjer med smitte etter forrige tur – mente det ikke var grunn til bekymring

 2. Smitteferden

 3. Tromsø kommune om Hurtigrutens helsepersonell: – Får ikke til et samarbeid

 4. Skipslegen på første seilas: – Jeg varslet Hurtigruten om rådet fra FHI

 5. Flere smittede om bord på Hurtigruten i februar og mars

Fra andre aviser

 1. Hurtigruten fulgte ikke opp varsel om koronasmitte på tidligere tur

  Bergens Tidende
 2. Skipslegen på første seilas: – Jeg varslet Hurtigruten om rådet fra FHI

  Aftenposten
 3. Mistanke om koronasmitte på nytt hurtigruteskip. Nå er det på vei til Bergen.

  Bergens Tidende
 4. Tillitsvalgt sendte karantenebekymring til Hurtigruten. Beskjeden tilbake var at alt var i orden.

  Aftenposten
 5. Tillits­valgt sendte karan­tene­bekym­ring til Hurtig­ruten. Beskjeden tilbake var at alt var i orden.

  Fædrelandsvennen
 6. Cruiset som gikk fra «århundrets tur» til en gigantisk nedtur

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no