Solberg etter smitteøkningen: Setter store lettelser på vent

I tillegg vurderer regjeringen flere innstramminger.

 • Lars Hægeland
 • Oda Ording
 • Yasmin Sfrintzeris
 • Mattis Sandblad (foto)

Artikkelen er over 43 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Statsministeren møtte torsdag pressen for å svare på spørsmål om smittesituasjonen. Hun sier at hun er bekymret etter økt smitte den siste tiden.

– Det er nok litt for lave skuldre og litt for mange som har tenkt at dette går bra. Vi må faktisk følge de smittereglene som er. Derfor har regjeringen bestemt seg for å bremse litt opp for å sørge for at vi ikke må bråstoppe. Ingen vil tilbake der vi var, sier hun til NRK.

Det innebærer at regjeringen kommer til å sette på vent en del av de planlagte store lettelsene, i tillegg til at de vurderer noen innstramminger. Dette vil bli annonsert på en pressekonferanse fredag.

Det viktigste er spørsmål om reiser utenfor Europa, grønne land med lav smitte, det setter vi på hold nå. Ingen kan forvente store åpninger de to-tre neste ukene. Vi gjør en ny vurdering i september, sier Solberg til VG.

Hun understreker at smitten ikke er ute av kontroll, men at den kan komme ut av kontroll dersom vi ikke bremser nå.

les også

Jobber for å etablere coronatesting på flyplasser og grenseoverganger

Solberg om Hurtigruten: – Skuffende

Solberg kommenterte også utbruddet etter to seilaser med Hurtigrutens MS «Roald Amundsen». På spørsmål fra VG om Hurtigruten har brutt tilliten etter ikke å ha overholdt karantenereglene, svarer hun:

– Det har vært skuffende. Det er en politietterforskning, og jeg vil ikke si noe om hvorvidt det har vært regelbrudd. Men det setter deler av reiselivsnæringen tilbake.

Den siste uken er det registrert minst syv smittede personer i 20-årene etter flere fester i Oslo vest. Samtidig nærmer det seg fadderuke for landets mange studenter.

– Vi har hatt lave smittetall. Kanskje vi har senket skuldrene litt. Dette er en påminnelse om énmetersregelen og at man kan være maks 20 personer i private samlinger. Det må unge også tenke på, sier Solberg.

– Vil det vurderes innstramminger for denne gruppen?

– Helse- og omsorgsdepartementet må få lov til å gjøre den jobben. Vi har noen smittetall som stiger og vi bør ha kontroll, svarer hun.

INNSTRAMMINGER: Statsminister Erna Solberg forteller at regjeringen vurderer flere innstramminger. Hun møtte pressen torsdag. Foto: MATTIS SANDBLAD

– Vi ser at smitten sprer seg

Også andre europeiske land opplever en økning i smitte. Ifølge VGs oversikt har nå rundt halvparten av landene i Europa en stigende smittetrend.

Regjeringen kom torsdag med nye reiseråd, som innebærer at fire nye land blir røde; Frankrike, Monaco, Sveits og Tsjekkia.

– I dag ble flere europeiske land røde. Vi ser at smitten sprer seg. Vi må prioritere liv og helse, barn og unge og arbeid, sier statsministeren til Dagbladet.

På spørsmål fra avisen om munnbind vil bli anbefalt, svarer Solberg:

– Det er noen områder hvor det kan være vanskelig å praktisere énmetersregelen. Vi har bedt dem (Helsedirektoratet journ. anm.) om å gjøre en utredning.

VURDERER: Statsminister Erna Solberg sier regjerningen vurderer flere innstramminger. Foto: MATTIS SANDBLAD

VGs oversikt: Norge har en stigende smittetrend

En rekke separate utbrudd den siste tiden har fått smittepilen til å peke oppover. For første gang siden april viser VGs coronaoversikt en stigende smittetrend i Norge.

Smitten knyttes blant annet til en bryllupsfest i Moss, et utbrudd i Haugesund etter en utenlandstur, to seilaser med Hurtigruten og senest fire hjemmefester på Oslo vest.

Les også: Syv smittet etter vestkantfester – ber folk skjerpe seg

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Smittevern
 3. Norge
 4. Erna Solberg
 5. Reiseråd

Flere artikler

 1. Regjeringen utsetter gjenåpningen av Norge

 2. Erna Solberg varsler mulige innstramninger: Vi står på svært utrygg grunn

 3. Smitten øker i Europa: Spania og Frankrike registrerer nå flere tilfeller enn i april

 4. Storbritannia frykter ny smittebølge i Europa

 5. Jobber for å etablere coronatesting på flyplasser og grenseoverganger

Fra andre aviser

 1. Regjeringen vurderer å stramme inn

  Aftenposten
 2. Bekymret Solberg varsler nye koronainnstramminger: – Det er nok litt for lave skuldre nå

  Bergens Tidende
 3. Etter flere koronautbrudd på skipsfartsøy og fester i Norge vil regjeringen stramme inn

  Aftenposten
 4. Bekymret helseminister: Viruset er like farlig som i mars

  Aftenposten
 5. Fire ukers grønt Europa var en kalkulert risiko. Det gikk sånn passe.

  Aftenposten
 6. Erna Solberg varsler mulige innstramninger: Vi står på svært utrygg grunn

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no