DATATRØBBEL: Alle operasjoner i Helse Vest er satt på vent onsdag. Foto: Harald M. Valderhaug

Stanset operasjoner i Helse Vest grunnet datatrøbbel

Alle operasjoner ble stanset ved samtlige sykehus i Helse vest etter at det ble oppdaget en feil i IT-systemet klokken 09.15.

Artikkelen er over ett år gammel

Datatrøbbel på sykehusene gjorde at Helse Bergen stanset operasjoner, melder Bergens Tidende. Beredskapsledelsen er samlet, og operasjoner der pasientsikkerheten kan være truet ble stanset.

Bente Aae, kommunikasjonsdirektør i Helse Vest, opplyser til VG litt før klokken 11.30 at enkelte systemer nå er oppe og går igjen, og at de jobber på spreng med de siste.

– En del viktige systemer er nå oppe og går, og operasjonssystemet går. Vi er i gang, men det går litt saktere enn vanlig, sier Aae.

Hun forsikrer at det ikke er snakk om noe angrep.

Måtte restarte

– Vi har restart av nærmest alle systemene våre nå, men vi håper å ha alle oppe igjen i løpet av formiddagen, forklarte Aae tidligere onsdag.

I en pressemelding opplyser Helse Vest at det var klokken 09.15 at det ble oppdaget en feil i en lagringsløsning, som førte til at flere systemer måtte restartes.

– Når vi foretar en slik restart tar det dessverre tid for å få systemene opp igjen, i riktig rekkefølge, sier Erik M. Hansen i Helse Vest IKT.

– I tillegg måtte noen servere restartes manuelt og dette har gjort at det har tatt enda lengre tid for å få alt til å fungere som normalt og som det skal.

Rammer de som var satt opp til operasjon

Kommunikasjonsdirektør Erik Vigander i Helse Bergen, som blant annet Haukeland sykehus går under, sier til VG at han ikke har noe tall på hvor mange pasienter som er rammet.

– Det rammer de som var satt opp til operasjon, og også noen pasienter på poliklinikken. Det kan medføre forsinkelser. Vi har gode back-up systemer manuelt, og setter ikke i gang med noe som kan true pasientsikkerheten, sier Vigander.

Han forteller at han ikke er kjent med at det skal ha vært fare for liv og helse.

IKT-sjef Frode Schanke i Helse Førde sier at det ikke kan gjennomføres pasientbehandlinger så lenge datasystemet er nede, skriver NTB.

Sykehusene ber pasientene møte til planlagt time.

– Vi beklager de ulempene dette medfører både for pasienter og medarbeidere. De fleste systemer er nå i drift igjen. Vi jobber hardt for å løse det som gjenstår av problemer og regner med å ha alle systemer i god drift i løpet av dagen, sier Hansen i Helse Vest.

Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder