JUSTISMINISTER: Jøran Kallmyr fra Fremskrittspartiet Foto: TORE KRISTIANSEN

Kallmyr: PST vil pågripe IS-kvinnen ved ankomst

PST har bekreftet overfor justisminister Jøran Kallmyr (Frp) at kvinnen som regjeringen nå henter til Norge fra Syria med sine to barn, vil bli pågrepet ved ankomst.

– Det er viktig at folk får vite at vi tar kontroll over moren idet hun ankommer Norge. Men det er påtalemyndighetens beslutning, sier Kallmyr til VG onsdag ettermiddag.

VG fikk i går bekreftet at den norske IS-kvinnen får komme til Norge sammen med sine to mindreårige barn.

Sønnen hennes er alvorlig syk og trenger behandling, og kvinnen har nektet å la barna bli hentet ut, uten at hun selv fikk reise med.

Justisministeren fra Frp er med på partifellenes dissens i regjeringen, og sier det er beklagelig at hun nå får komme til Norge.

– Hun har deltatt i en terror-organisasjon. Hun er siktet for dette, og forholdet har en strafferamme på inntil seks års fengsel, legger Kallmyr til.

les også

Frp tok dissens om å hente hjem norsk IS-kvinne

Tar kontroll

Kallmyr vil ikke svare på spørsmål om når den lille familien kommer til Norge, og hvordan pågripelsen skal foregå. Men det er norske myndigheter som sørger for transporten til Norge fra Syria.

– Jeg kan forsikre at vi vil ha kontroll på henne idet hun ankommer Norge, sier han.

– Blir hun fremstilt for varetektsfengsling?

– Det er opp til påtalemyndighetene og etter hvert domstolen og bestemme hva som skal skje videre. Men normalt vil en siktelse for et forhold med en så betydelig strafferamme, føre til at det begjæres varetekt. Men det avgjør domstolene, sier Kallmyr.

– Hva skjer med barna etter ankomst?

– Det er opp til barnefaglige myndigheter. Jeg har ikke noe mer informasjon å gi om det, sier justisministeren.

les også

Erna om hjemhenting av IS-kvinnen: - Ikke optimalt

PST var med til Syria

Seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, bekrefter til VG at de har siktet kvinnen for deltagelse i en terrororganisasjon. Det gjelder både IS og en av dets forløpere, Nusrafronten.

– Vi har sagt at kvinner som har vært deltagere i IS må påregne å bli pågrepet ved retur til Norge. Det er naturlig at det skjer i det de ankommer norsk jord, sier Bernsen til VG.

– Barnas situasjon har vi selvfølgelig tenkt på, og de vil tas hånd om i samarbeid med flere norske myndigheter, fortsetter Bernsen.

Etter det VG er kjent med var politifolk fra PST med på å hente kvinnen og barna ut av Syria, men PST har ikke myndighet til å gjøre noen pågripelse utenfor Norge.

Kvinnen selv sa i et langt intervju med VG at hun var klar til å la seg varetektsfengsle dersom hun blir hentet hjem til Norge sammen med sin syke sønn.

– Jeg er fullt klar over at jeg risikerer en fengselsstraff, og jeg vil samarbeide med PST. Jeg kom hit til Syria to og et halvt år før Kalifatet ble dannet, jeg har vært med under hele Kalifatet, og sitter fortsatt i Syria. Jeg har jo sett mye, så via avhørene vil jeg prøve å hjelpe PST, slik at ikke noen andre gjør de samme feilene, sa den norsk-pakistanske 29-åringen til VG.

Trekker retten til opphold

Justisminister Kallmyr forteller at utlendingsmyndighetene jobber videre med å trekke tilbake oppholdstillatelsen for de som har meldt seg til IS, for å hindre at de kommer tilbake til Norge.

– Så langt er det gjort vedtak om tilbakekall av opphold for 17 personer, opplyser han.

– Regjeringen vil hindre at flere voksne hentes eller får adgang til landet. Eneste unntaket fra dette er om påtalemyndighetene begjærer utlevering av noen av dem til Norge.

les også

Trekker oppholdstillatelsen for alle med IS-tilknytning

– Er det opprettet noen slike saker?

– Det er helt opp til påtalemyndighetene å vurdere, svarer Jøran Kallmyr.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder