NESTE I REKKEN: Næringsminister Iselin Nybø (V) blir fungerende statsminister dersom Erna Solberg (H) blir for syk til å lede landet. Foto: Vidar Ruud

Hun blir fungerende statsminister om Erna Solberg blir syk

Statsministerens nærmeste medarbeider er smittet av coronaviruset. Om Erna Solberg også blir syk, er det Venstres leder i regjering, Iselin Nybø, som trer inn i jobben som statsminister.

 • Stian Eisenträger
 • Eirik Røsvik
 • NTB

Artikkelen er over 72 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi må alle være forberedt på at vi kan bli smittet. Derfor følger vi rådene fra helsemyndighetene og tar alle mulige forholdsregler, sier Iselin Nybø til VG.

Kongen i statsråd fastsatte forrige fredag en rangordning for hvem som skal overta hvis statsministeren skulle bli satt ut av spill på grunn av sykdom.

Nybø er først på listen ettersom hun kommer fra partiet som er nest størst i regjeringskoalisjonen, mens KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad (KrF) tar over om heller ikke Nybø kan ivareta oppgaven. Deretter følger finansminister Jan Tore Sanner (H).

– Rangordningen i regjeringen er fastsatt i statsråd. Av den fremgår det at jeg kommer til å fungere som statsminister dersom Erna blir syk og ikke kan gjøre jobben, sier Nybø og legger til:

– Jeg håper og tror statsministeren holder seg frisk, men skulle det ikke være tilfellet, er jeg beredt til å ta det ansvaret og gjøre det som kreves av meg.

Ikke Erna-karantene

To statssekretærer har fått påvist smitte av coronaviruset. Det dreier seg om en av statsministerens nærmeste medarbeidere, Rune Alstadsæter (H) ved Statsministerens kontor, og Vegard Einan (H) i Arbeids- og sosialdepartementet.

– Statsministeren har ikke hatt nærkontakt med, slik det er definert i forskriften, de to statssekretærene. Hun er derfor ikke i karantene eller testet, skriver kommunikasjonsrådgiver Anne Nordskog ved SMK i en epost til VG.

Solberg understreket overfor pressen i forrige uke at hun vil fortsette i posten selv om hun blir satt i karantene. Da vil hun jobbe hjemme fra statsministerboligen.

– Statsministerens kontor er utrustet for å kunne håndtere krig og kriser, påpekte hun, og gjorde det klart at alt teknisk utstyr er på plass.

– Hvilke konsekvenser får det dersom store deler av regjeringen må i karantene?

– Alle statsrådene har fullt operativt hjemmekontor. Flere statsråder har vært i karantene, og de har skjøttet sine oppgaver fra sine hjemmekontor, skriver Nordskog ved SMK i en epost.

les også

Syv eksperter: Så lenge må vi leve med coronaviruset

Pluss content

Senest onsdag i forrige uke var Alstadsæther i vandrehallen på Stortinget og styrte pressearbeidet etter at Erna Solberg ble grillet om coronaviruset.

Han ledet også pressekonferansen senere samme dag der Solberg kommenterte Skei Grandes avgang.

les også

Jobber med å utvide testkapasiteten: – Vi tester der det trengs mest

«Nybø hvem?»

Iselin Nybø ble i Dagbladet i fjor kåret til regjeringens minst synlige statsråd, da hun satt som minister for forskning og høyere utdanning.

Bakgrunnen var at 53 prosent av velgerne i en meningsmåling svarte «vet ikke» på spørsmål om hvorvidt hun gjorde en god jobb som statsråd – den høyeste andelen i hele regjeringen på det tidspunktet.

Selv blant velgerne som falt inn under Nybøs kjernefelt som statsråd, de med høyere utdanning, svarte 48 prosent at de ikke hadde noen mening om hennes innsats.

Seks av ti med fullført grunnskole svarte «Nybø hvem?» på det samme spørsmålet.

les også

Norge må rasjonere smittevernutstyret: Kritisk, mener Høie

Næringsminister Iselin Nybø overtok som Venstres leder i regjering i forrige uke fordi Trine Skei Grande sa fra seg statsrådsposten og varslet sin avgang som partileder.

Tidligere var det utenriksministeren som sto som nummer to i rekken og overtok dersom statsministeren ble syk. Erna Solberg valgte imidlertid å bryte den lange tradisjonen i den norske statsskikken da hun ble statsminister i 2013.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Erna Solberg
 3. Regjeringen
 4. Jan Tore Sanner
 5. Kjell Ingolf Ropstad
 6. Iselin Nybø

Flere artikler

 1. Hun blir Venstres nye «førstedame»: - Den neste lederen må samle partiet

 2. Ernas høyre hånd har fått påvist coronavirus

 3. To nye statsråder i Solberg-regjeringen

 4. Erna Solberg: Trine hadde fortjent bedre

 5. Åpner for jobbreiser i Norden fra 1. juni

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder