DRIKKEVANN: Både Bergen kommune, Mattilsynet og Askøy kommune har tatt prøver for å se om det nå er trygt å drikke vannet fra Kleppe vannverk. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Drikkevannet i Askøy friskmeldt

Innbyggerne i Askøy kommune slipper fra torsdag morgen å koke vannet. Det er klart etter prøvesvarene fra både Mattilsynet og kommunen var negative.

  • NTB-Sofie Dege Dimmen

I over én måned har innbyggerne i kommunen vært nødt til å koke vannet fra springen før de kan drikke det, som følge av funn av E.coli-bakterier.

les også

Askøy trolig ikke testet høydebasseng på flere år: Andre kommuner tester hver måned

Etter et omfattende arbeid har drikkevannet vært på bedringens vei den siste tiden. Hele den siste uken har kommunen tatt vannprøver 14 steder i distribusjonsnettverket, og alle prøvene har vist god kvalitet, ifølge Bergensavisen.

Nå er drikkevannet friskmeldt.

– Prøvene Mattilsynet tok var også negative. Det vil si at vi ikke fant noen spor av bakteriell aktivitet, opplyser varaordfører Bård Espelid til NTB.

les også

Vannskandalen: I dette rommet var smittekilden som gjorde 2000 syke

Vil fase ut to av høydebassengene

Over 2.000 askøyværinger har blitt syke av drikkevannet i kommunen etter at de første smittetilfellene dukket opp rundt 7. juni. Totalt 76 personer har blitt så dårlige at de måtte legges inn på sykehus, mange av disse barn.

Bergen kommune har gjennomført en uavhengig tilstandsvurdering av alle høydebasseng tilknyttet Kleppe vannverk. Rapporten ble presentert i et møte på Askøy onsdag og ga oppløftende resultater, ifølge varaordfører Bård Espelid.

les også

Drikkevannsskandalen: Sjekket gamle prøver – fant ikke uvanlig mye Campylobacter

– Konklusjonen i rapporten er at det er ingenting som tilsier at vannverket på Kleppe ikke kan levere trygt vann igjen, sier Espelid til NTB.

– Høydebassenget er av en forfatning som gjør at vi på kort sikt ikke trenger å iverksette spesielle tiltak, men vi vil gjennomføre anbefalinger på lengre sikt. Det gjelder utfasing av to av høydebassengene. De vil bli faset ut i løpet av 2019 eller tidlig 2020.

Sett denne? Når noe skjer med vannet vårt blir det fort krise:

Beroliger innbyggerne

Selv om vannkranene snart kan åpnes igjen, er flere av innbyggerne fortsatt skeptiske. På Facebook-siden til Askøy kommune har mange innbyggere skrevet at de ikke vil drikke springvannet selv om kokepåbudet oppheves, skriver BA.

– Jeg skjønner skepsisen, men vi vil også fortsette med et sterkt prøveprogram etter at vi leverer vann i springen igjen. Nettopp for å være sikker på at vannet er trygt å drikke igjen etter at kokevarselet er opphevet, sier varaordføreren til NTB.

les også

Prøvesvar i vannskandalen: Smitten skyldes trolig dyreavføring

Prøvetakingen vil fortsette noen uker fremover.

– Vi har analysert vannet utover det som er normalt, og det er nesten ikke mulig å gjennomføre flere analyser som vil tilføre mer informasjon enn det vi har i dag. Dette slutter også Mattilsynet seg til. Vi har neppe hatt så trygt vann fra Kleppe vannverk som vi har nå, sier Espelid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder