STORTINGSREPRESENTANT: Ketil Kjenseth under Venstres landsmøte på Stjørdal i 2019. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Bioteknologi-thriller i Stortinget: Venstre-representant går mot egen regjering

KrF og Sp jobber til siste slutt med å stanse opposisjonens endringer i bioteknologiloven. Utfallet er helt umulig å spå, mener helseministeren.

 • NTB
 • Hanna Haug Røset

– Jeg tror vi må være forberedt på at det kan bli en ganske tight votering. Det er også grunnen til at KrF stiller med alle sine åtte representanter, sier KrFs helsepolitiske talsperson Geir Jørgen Bekkevold til NTB.

I en fullsatt stortingssal – med nyinstallerte pleksiglass til 225.000 kroner – skal partiene tirsdag ta stilling til de historiske endringene i bioteknologiloven.

les også

Donorbarnet Maia har aldri savnet en pappa. Men så døde mamma.

Pluss content

Bakgrunn: Hva betyr ny bioteknologilov?

Utfallet er helt uforutsigbart ettersom flere representanter har varslet at de vurderer å stemme etter egen samvittighet.

Venstre stortingsrepresentant Ketil Kjenseth, som har vært usikker, sier i politisk kvarter på NRK tirsdag morgen at han har bestemt seg for å gå imot sitt eget parti og stemme for liberalisering av bioteknologiloven.

TILTAK: Det er installert pleksiglass i stortingssalen for å ivareta smittevernet under tirsdagens votering. Foto: Terje Bringedal

– Dette har vi diskutert i mange år i Norge og det er på tide. Dette er et likestillingsspørsmål, et spørsmål om likeverd. Venstre har programfestet at dette vil vi og når det blir et samvittighetsspørsmål, når 169 representanter blir innkalt på teppet, så kunne ikke jeg stemme mot min egen overbevisning i de spørsmålene her, sier Kjenseth til NRK.

Venstre-representanten bekrefter at han stemmer for alle endringene.

– Det er en spagat for samvittigheten. Det er et valg en må tvile seg gjennom, sier Kjenseth.

Ved å gå mot partiet bryter stortingsrepresentanten med avtalen Venstre har inngått i regjeringsplattformen, som i praksis gir KrF vetorett når det gjelder endringer i bioteknologiloven.

Hør podkasten «Verdens gang» om endringene i bioteknologiloven:

Fremskrittspartiets Ulf Leirstein sier til VG at han som utgangspunkt stemmer sammen med Frp og forholder seg til partiprogrammet.

— Det er kun ett punkt i det som skal stemmes over i dag som ikke er omtalt i programmet og det er assistert befruktning for enslige. Derfor vil jeg vurdere å stemme etter egen samvittighet her. Utgangspunktet bør være at man tilrettelegger for at alle barn skal kunne vokse opp med en far og en mor. Barn har også rettigheter, ikke kun voksne. Så vil høre dagens debatt og ta en endelig beslutning når vi voterer, sier Leirstein.

FULLT: Det blir fullsatt sal når Stortinget skal votere over endringene i bioteknologiloven. Foto: Terje Bringedal

Ap, Frp og SV har funnet sammen i saken, og har med sine til sammen 86 mandater flertall på Stortinget, men med knapp margin. MDG har varslet støtte til pakken. Også Rødt vil støtte endringene, med unntak av forslaget om eggdonasjon slik det er formulert.

Senterpartiet og regjeringspartiene går mot endringene.

– Jeg har ikke gitt opp. Vi skal jo ha en ganske tøff debatt om premisset bak forslaget. Jeg håper jo vi kan snu en del tvilere i de andre partiene som er fristilte, sier Senterpartiets Kjersti Toppe til NTB.

Kritisk

Opposisjonspartienes forslag går ut på å endre bioteknologiloven på flere sentrale punkter.

Eggdonasjon og assistert befruktning for enslige skal tillates, og tidlig ultralyd og blodprøven NIPT skal gjøres tilgjengelig for alle, ifølge forslagene. Testen gjør det mulig å avlese mulige kromosomfeil som Downs syndrom tidlig i svangerskapet.

les også

KrF-Grøvan om Frp: «Setter kniven i KrFs hjerte»

Høyre har i stor grad holdt seg unna debatten som har rast de siste dagene, men i et e-postintervju med NTB er Trond Helleland kritisk til prosessen Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og SV har kjørt i Stortinget.

Han påpeker at regjeringen selv har foreslått modernisering av loven.

– Vi åpner opp for mer forskning, bedre pasientbehandling og mer effektiv persontilpasset medisin. Så har opposisjonen kommet med endringer utover det, uten å gjennomføre en skikkelig høring. Det synes vi er uheldig. Høyre står på inngåtte avtaler og forholder seg derfor til Granavolden-plattformen, understreker Helleland.

UNDERSKRIFTER: KrFs helsepolitiske talsperson Geir Jørgen Bekkevold og Kjersti Toppe (Sp) fikk mandag kveld tildelt 42.000 underskrifter fra Kristin Rudstaden fra organisasjonen Menneskeverd. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

– Uansvarlig

Både KrF og Senterpartiet mener lovendringene kjøres gjennom i unødvendig høy fart og er kritiske til at det ikke gjennomføres noen høring rundt enkelte av punktene som er foreslått.

– Det gjelder tidlig ultralyd og det gjelder NIPT-testen. Det har aldri vært utredet, likevel skal de pushe det gjennom. Det synes jeg er uansvarlig, sier Bekkevold.

Han vedgår at det foreløpig ser ut til at de er i mindretall i Stortinget.

– Men vi kommer til å kjempe helt til siste stemme er talt opp, sier han.

KRITISK: Høyres parlamentariske leder Trond Helleland mener det er uheldig å endre bioteknologiloven uten å gjennomføre en skikkelig høring om saken. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Viktig sak for KrF

Helseminister og Høyre-nestleder Bent Høie sier at han har stor forståelse for den kampen KrF har tatt i Stortinget, blant annet ved å kreve full sal.

– Dette er en av KrFs aller viktigste saker. At de jobber hardt for å få gjennomslag for sitt syn, det er en del av vårt demokrati, og jeg forstår veldig godt at de gjør det, sier han.

Og legger til:

– Det blir spennende å se hva som blir resultatet.

– Hva tror du det blir?

– Det er helt umulig å spå.

Les også

 1. Far til barn med hjernefeil provosert av Ropstad: – Må innse realitetene

  Mikkel Vaage (66) forteller om en svært krevende hverdag som far til en 16 år gammel gutt med en medfødt hjernefeil.
 2. KrF-Grøvan om Frp: «Setter kniven i KrFs hjerte»

  Hans Fredrik Grøvan (KrF) beskylder Frp for å «sette kniven i KrFs hjerte» ved å støtte vidtgående endringer i loven om…
 3. Eggerøre på Stortinget

  Trodde du at landets politikere var en gjeng uten samvittighet, moral og kvaler?
 4. Amundsen og Tybring-Gjedde vil stemme mot eget parti

  Per-Willy Amundsen (Frp) og Christian Tybring-Gjedde vil si nei til assistert befruktning for enslige når forslaget om…

Mer om

 1. Bioteknologi
 2. Ketil Kjenseth
 3. Kjersti Toppe
 4. Eggdonasjon

Flere artikler

 1. Assistert befruktning for enslige kvinner blir tillatt i Norge

 2. Venstre-utbryter Kjenseth sikker på at KrF taper alt i dag

 3. KrF-Grøvan om Frp: «Setter kniven i KrFs hjerte»

 4. Amundsen og Tybring-Gjedde vil stemme mot eget parti

 5. Arbeiderpartiet om Rødts eggdonasjon-forslag: – Direkte uetisk

Fra andre aviser

 1. SV ber Venstre og Høyre trosse egen regjering i slaget om ny bioteknologilov

  Aftenposten
 2. Venstre- og Høyre-representanter vurderer å stemme mot egen regjering

  Bergens Tidende
 3. MDG støtter Ap, SV og Frp i stortingsthrilleren om ny bioteknologilov

  Aftenposten
 4. Flere utbrytere i Høyre vil stemme mot eget parti

  Aftenposten
 5. Full stortingssal når bioteknologiloven behandles

  Aftenposten
 6. Flere utbrytere i Høyre vil stemme mot eget parti

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder