Foto: Privat

Slik påvirker biotek-loven norske kvinner

Tirsdag vedtok Stortinget den historiske bioteknologiloven som åpner opp for eggdonasjon, assistert befruktning for enslige samt tidlig ultralyd og blodprøven NIPT for alle kvinner.

 • Camilla Svennæs Bergland
 • Håkon F. Høydal
Renate Bakke (40), enslig og ønsker å bli gravid
– Jeg er enslig, og har forsøkt å bli gravid i Danmark siden juli i fjor. Jeg skulle ned igjen rett før grensene stengte, og nå er jeg så glad for at jeg får fullført det hjemme. Dette sender sterke signaler om at denne type familieform er akseptert.
Thea Akselberg Sætre (27), mor til Emma (2,5 år) med Downs
– Tidlig ultralyd er viktig for å oppdage Downs syndrom tidlig. Det er lite humant å finne ut av det så sent som vi gjorde, i uke 19. Vi ble sterkt anbefalt å ta abort, fordi det ville bli en stor belastning for oss og samfunnet. Men det kjentes unormalt å skulle ta abort i uke 22, når legene en uke senere gjør alt de kan for å redde barnet.
– Vi ville ha jenta vår, uansett om hun hadde Downs eller ikke. Mitt valg hadde ikke vært annerledes om jeg hadde fått tidlig ultralyd. Men de foreldrene som føler at de ikke klarer å bære fram et barn med Downs burde få lov til å ta dette valget tidlig.
Ingrid W. Stolpestad (37). Samboer og gravid. 15 uker på vei.
– Hvis denne lovendringen hadde kommet tidligere, ville jeg hatt en mye mer bekymringsløs graviditet. Vi vurderte å reise til Sverige for å ta NIPT-test, men på grunn av corona valgte vi å la det være.
– Siden jeg er 38 år ved fødsel har jeg vært så heldig at jeg har fått tilbud om tidlig ultralyd og fosterdiagnostikk. Men problemet, slik det har vært, er at hvis den første undersøkelsen hadde vist at jeg bar et barn med høy sannsynlighet for en kromosomvariasjon, så ville en NIPT-test blitt tatt først etter det, som gjør at svaret hadde kommet altfor sent. Hvis jeg hadde ønsket abort da, hadde eneste mulighet vært senabort. Da måtte jeg ha stått foran en nemnd, og i tillegg er senabort veldig belastende, fysisk og psykisk.

Heidi Granberg (37), enslig, ingen barn
– Jeg er singel, og har ingen barn. I dag er det mange som reiser til utlandet, og i Norge har vi verdens beste helsesystem. Hvorfor skal ikke kvinner få muligheten til å ta de prøvene de ønsker i sitt eget land?
– Jeg er veldig glad for at det nå åpnes opp. Det vil kanskje bety noe for meg i fremtiden, og da vil jeg ha all den informasjonen jeg trenger for å ta det beste valget for meg og mitt liv.

Hanne Martine Jensen (24) , vil donere egg
– Jeg har ikke bruk for eggene mine selv, og jeg vet at hvis jeg donerer dem, er det par eller enslige som kan få nytte av dem og skape en egen familie. Det betyr mye mer for meg enn å beholde dem selv.
– Jeg er lungetransplantert, og hvis jeg blir gravid, kan jeg dø. Jeg har heller aldri vært interessert i å få egne barn. Da jeg innså at jeg ikke kunne få barn selv, begynte jeg å tenke på å donere egg. Jeg har tenkt på det i mange år, og har bare ventet på at Norge skulle legge til rette for at eggdonasjon ble mulig. Jeg synes det er utrolig bra at det nå kan skje. Nå åpner de for at skeive par, enslige, par som ikke kan få unger fra før, kan bli foreldre.

Nina Wester (45) Ett barn gjennom IVF i Danmark
– For fem år siden hadde dette påvirket mitt liv veldig markant. Jeg følte jeg gjorde noe ulovlig da jeg dro til Danmark og ble gravid med Vilja (4). Og det hele kostet meg 120.000 kroner. Det var en ekstra emosjonell belastning at dette ikke var tillatt, men endelig er det det og nå håper jeg det blir enklere for andre i samme situasjon.

Eline Stien (55), mor til Fredrik (17) med Downs
– Jeg synes dette er en vanskelig dag. Jeg er er bekymret for at tidlig ultralyd og tilgang til NIPT-testen skal føre til at nesten ingen blir født med Downs syndrom. Men min kjærlighet for Fredrik vil ikke endres selv om andre tar bort sitt barn med Downs.
– Jeg tok tidlig ultralyd da jeg var gravid, og ville ha gjort det igjen. Da var det noen indikasjoner på at det kunne være noe galt. Men jeg ville beholde barnet uansett. Jeg har en datter og en svigerdatter, og jeg ser at lovendringene i dag styrker deres rettigheter og folks muligheter til å bli foreldre. Det er jeg glad for.

Jannicke Eriksen (36) Ett barn gjennom IVF i Danmark
– Mitt valg har nå blitt stuerent og «lovlig». Jeg vil tro at det vil være lang ventetid når dette settes i gang i Norge, men for alle de kvinnene som har sittet på gjerdet og har lurt på om de skal dra til Danmark eller ikke, blir muligens valget lettere nå. Jeg opplevde det som krevende å være bindeleddet mellom det norske helsevesenet og klinikken i Danmark.
– Jeg har allerede befruktet embryoer på frys i Danmark med samme donor. For meg er det derfor naturlig å følge opp dette hvis jeg skal ha nummer to. Hadde jeg ikke hatt det ville jeg gjort det i Norge.

Mer om

 1. Eggdonasjon
 2. Bioteknologi
 3. Webview

Flere artikler

 1. Bioteknologi-thriller i Stortinget: Venstre-representant går mot egen regjering

 2. Gripende tale i Stortinget: – Utviklet et ekstra gen for å passe på storebroren min

 3. Her innså KrF-toppene nederlaget

 4. KrF-Grøvan om Frp: «Setter kniven i KrFs hjerte»

 5. Pluss content

  Donorbarnet Maia har aldri savnet en pappa. Men så døde mamma.

 6. Assistert befruktning for enslige kvinner blir tillatt i Norge

Fra andre aviser

 1. Bundesliga direkte: Drømmeåpning på annenomgang for Skjelbred og Jarstein

  Aftenposten
 2. Ny podkast: Hør den elleville historien om da AaFK-spilleren ble slengt i bakken av en av verdens sterkeste

  Aftenposten
 3. Tertnes-profil til topps i kåring – se praktmålet her

  Aftenposten
 4. Tre nye fornærmede i voldtektssaken mot politimann i Nordland

  Aftenposten
 5. SV ber Venstre og Høyre trosse egen regjering i slaget om ny bioteknologilov

  Aftenposten
 6. Fire år siden forrige gull: Derfor tror de på snarlig gulljubel

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder