UT MOT SIV JENSEN: Venstre-politiker Abid Raja. Foto: Ola Vatn / VG

Abid Raja: – Det stinker av Frps retorikk

I en kronikk i Aftenposten langer Venstre-politiker Abid Raja igjen ut mot regjeringspartner Fremskrittspartiet. Han står fast ved sitt omdiskuterte utsagn om at Siv Jensen og Sylvi Listhaug tar i bruk «brun propaganda».

 • Runa Fjellanger
 • Kari Spets
 • Malene Birkeland

Stortingsrepresentant Abid Raja (V) henvender seg til statsminister Erna Solberg i kronikken i Aftenposten:

– Ja, kjære statsminister, at Jensen trekker frem nettopp det begrepet som seks år tidligere ble beklaget fordi det kunne oppfattes som høyreekstremt, det kaller jeg brun skremselspropaganda, skriver Raja om Siv Jensens bruk av ordet «snikislamisering».

Støvet etter bompengekrisen hadde så vidt lagt seg før regjeringspartnerne Venstre og Fremskrittspartiet (Frp) røk i tottene på hverandre igjen. Først gikk Abid Raja (V) til frontalangrep på Frp:

– Vi skal si klart og tydelig fra hver gang Siv Jensen eller Sylvi Listhaug kommer med brun propaganda. Da skal ikke lenger Venstre tie. Å tie er å akseptere. Og jeg nekter i fortsettelsen å akseptere, sa Venstre-profilen til NRK.

les også

Siv Jensens VG-kronikk: Dette er snikislamisering

Bakgrunnen for Rajas utsagn er Siv Jensen og Sylvi Listhaugs utspill i valgkampen. I et intervju og en kronikk i VG 2. september, hentet Jensen frem begrepet «snikislamisering», som hun fikk kritikk for også i 2009. Sylvi Lishaug publiserte 26. august et Facebook-innlegg, som raskt ble svært omdiskutert, om båtmigranter.

Siv Jensen har ikke besvart VGs henvendelser. Venstre-leder Trine Skei Grande sier til TV 2 at hun ikke har lest kronikken.

Full fyr etter Grande-støtte

Kilder i Frp mener partileder Siv Jensen ga Venstre-leder Trine Skei Grande en mulighet til å kritisere enkelte av Frps utspill, samtidig som hun kunne ta avstand fra Rajas påstander om «brun propaganda».

SAMMEN: Abid Raja med statsminister Erna Solberg, Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande, Siv Jensen, Ketil Solvik-Olsen og Nikolai Astrup i 2017. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Etter at Grande derimot valgte å støtte partikollegaen, er det full fyr i Frp. Flere sentrale Frp-politikere kritiserer Venstre-lederen i Dagbladet, som omtalte saken først. Flere av dem knytter Rajas utspill til valget av ny partiledelse i Venstre på landsmøtet i 2020.

Grande var også blant dem som gikk hardt ut mot Jensens bruk av begrepet snikislamisering.

Ifølge VGs opplysninger har statsminister Erna Solberg gitt klar beskjed om at Venstre og Frps regjeringsmedlemmer skal ta konflikten internt. Nå er forventningen at statsrådene Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og Sylvi Listhaug (Frp) holder seg på matta.

Skei Grande: - Ingen kommentar

Venstreleder Trine Skei Grande sier til TV2 at hun ikke har sett innlegget:

– Han gjentar kritikken og skrur litt til. Er du enig med ham?

– Jeg har ingen ting å si ut over det jeg sa på lørdag: Erna har sagt at nå må vi skru ned konflikten, og det skal jeg bidra til.

– Men er du enig med Rajas beskrivelse av Frp-politikere som driver med brun propaganda?

– Jeg har ingen ting å si ut over det jeg sa på lørdag, sier Grande til kanalen.

Vil beklage hvis Jensen beklager

I kronikken skriver Raja:

– Fordi det stinker av Frps retorikk. Og høyrefolk, som venstrefolk, er anstendige mennesker. Jeg vet de fleste Frp-ere over hele Norge og de fleste jeg kjenner og som jeg har utviklet tette politiske relasjoner til, også er det. Men Siv og Sylvis retorikk, den er det ingen anstendighet over.

les også

Knuser Ernas drøm - ord for ord

Han skriver videre at han alltid har hatt genuin respekt for Siv Jensen og at han på ingen måte mener at hun har brune holdninger, men at snikislamiseringsuttalelsene ikke er rene.

– Beklager Siv Jensen «snikislamiseringen», når hun nå er minnet om hvorfor Frp for seks år siden pakket bort begrepet, så skal jeg beklage at jeg sa hun fremmer brun propaganda

Mener Listhaugs bilde er propaganda

Raja går hardt ut mot Sylvi Listhaugs omdiskuterte Facebook-innlegg om båtmigranter:

– Man må gjerne være imot at disse menneskene får komme til Norge. Kanskje fordi det vil friste andre mennesker å flykte fra sitt land fordi Norge lover beskyttelse. Men Sylvi Listhaugs bilde får dramatikken som utspiller seg på Middelhavet, til å virke som en forlystende båttur i solnedgang en fredfull søndag ettermiddag. Det kaller jeg propaganda, skriver Raja.

OMDISKUTERT: Listhaug publiserte 26. august dette bildet på Facebook Foto: Skjermdump fra Sylvi Listhaugs Facebook-side

Han skriver at han selv opplevde rasehat som barn - at han ble spyttet etter på gaten og kalt «pakkis».

– Jeg kan ikke se på at ledende politikere serverer mobberne i skolegården stigmatiserende gloser på gullfat, godkjent og bifalt av selveste finansministeren, nummer to i regjeringen.

Sylvi Listhaug ønsket ikke kommentere saken tirsdag formiddag:

Mer om

 1. Abid Raja
 2. Siv Jensen
 3. Fremskrittspartiet (Frp)
 4. Erna Solberg
 5. Politikk
 6. Sylvi Listhaug
 7. Trine Skei Grande

Flere artikler

 1. Venstre-nestledere ut mot «brun propaganda»: – Sporer av debatten

 2. Abid Raja: – Ikke min hensikt å kalle Frp nazister

 3. Trine Skei Grande: – Jeg vil ikke be om unnskyldning

 4. Erna Solberg: - Raja tar feil

 5. Islamsk Råd Norge støtter Abid Raja: – Vi trenger politikere som tør å stå frem

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder