Justisminister Jøran Kallmyr (Frp). Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Aftenposten: Justisminister Jøran Kallmyrs au pair måtte forlate landet

UDI mener at den filippinske au pairen til justisminister Jøran Kallmyr (Frp) har jobbet ulovlig i landet. Den 10. mai måtte hun forlate landet, skriver Aftenposten.

 • Andrea Rognstrand
 • Stella Bugge

Artikkelen er over ett år gammel

– Det kan hende jeg har vurdert regelverket feil, sier justisministeren til avisen.

Kjernen i saken er at au pairen kom til justisministerens familie fra en annen vertsfamilie. Det er det rom for i lovverket, så lenge au pairen ikke har vært i Norge i to år. Dersom en au pair skal bytte familie må hun søke om en tillatelse og fylle ut og få signert kontrakt med familien. Dokumentasjonen må være på plass før et fysisk møte med politiet.

Kvinnen hadde time hos politiet 12. oktober, men flyttet inn hos familien allerede 22. august. Det finnes ikke noe skriftlig i regelverket som entydig sier at hun kan flytte inn uten å jobbe, skriver avisen.

I et brev UDI har sendt kvinnen står det at hun har jobbet som au pair siden 22. august 2018 og at oppholdet var ulovlig etter dette.

Har du tips eller opplysninger i denne saken? Ta kontakt her eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp på +4745204315.

les også

Jøran Kallmyr - Frps syvende justisminister i Solberg-regjeringen

– Jeg er nå blitt klar over at det kanskje ikke er riktig at man flytter inn før man har vært hos politiet. Det burde jeg selvsagt ha dobbeltsjekket. Det gjorde jeg ikke, og det tar jeg selvkritikk for, sier Kallmyr til Aftenposten.

Overfor avisen sier UDI at de ikke har konkludert i saken og at kvinnen har tilsvarsfrist som ligger noen uker fram i tid og at de heller ikke har konkludert om eventuelle reaksjoner overfor vertsfamilien.

– Er det vanlig at UDI anmelder vertsfamilier i saker der det er mistanke om at au pairen har arbeidet i perioden før hun har levert ny søknad i forbindelse med bytte av vertsfamilie?

– Generelt blir slike forhold anmeldt til politiet, men i alle saker av denne typen vil vi gå inn og se helt konkret på hva som har skjedd først, sier avdelingsdirektør Karl Erik Sjøholt i Utlendingsdirektoratet til VG.

les også

Tor Mikkel Wara tilbake i PR-bransjen

– Fulgt råd og anbefalinger etter beste evne

I en e-post til VG skriver justisministeren at au pair-ordningen har vært viktige for dem fordi de har fire barn i alderen 3 til 7 år.

– Vi tok inn en au-pair som hadde fått sin kontrakt hos en annen norsk familie sagt opp. Hun var dermed allerede i Norge da hun flyttet inn til oss. Vi har hele tiden visst, både vi og au-pairen at hun ikke kunne arbeide som au-pair hos oss frem til hun fikk levert søknaden personlig hos politiet, skriver han i e-posten.

Bakgrunn: Slik er au pair-ordningen

Han framholder at hun ikke arbeidet i perioden 22. august 2018 til 12. oktober 2018. Etter 12. oktober arbeidet hun etter gjeldende regler fram til 9. mai i år.

– Vi har etter beste evne fulgt de anbefalinger og råd vi har fått underveis i prosessen. Dersom det er begått feil i forhold til utlendingsloven skal jeg være den første til å beklage dette, skriver justisministeren.

Har Ernas tillit

Statsminister Erna Solberg har fortsatt har tillit til Jøran Kallmyr.

– Jeg har fortsatt tillit til Jøran Kallmyr som justisminister, skriver Solberg i en sms til VG formidlet via hennes informasjonsavdeling.

Hun skriver at Kallmyr informerte henne om at han hadde au pair.

– Jeg har forståelse for at det kan være en løsning for en familie med fire barn mellom 4 og 7 år og der begge foreldrene jobber. Det er selvfølgelig viktig at reglene i au pair-ordningen følges, skriver Solberg i sms-en.

Kallmyr varslet Statsministerens kontor i mai etter at han fikk vite at familiens au pair måtte forlate Norge.

– Jøran Kallmyr tar kritikk for at han baserte seg på opplysninger fra au pair-byrået, for hvordan regelverket er for de seks ukene før hun hadde politi-intervjuet sitt, skriver statsministeren.

Les også: Debatt - Ikke avskaff aupair-ordningen!

– Jøran Kallmyr informerte meg om denne saken i går og det tar jeg til orientering. Jeg har stor forståelse for at det er krevende å få hverdagen til å gå opp med fire små barn og to foreldre i full jobb. Men det er selvfølgelig viktig at reglene følges, skriver Frp-leder Siv Jensen i en melding til VG.

Les: LO om au pair-ordningen: – Vestkant-slaveri!

– Hun syns dette er fryktelig trist

Kvinnen som var au pair for justisministerens familie opplever det hele som en misforståelse, sier hennes advokat, Ingvild Boe Hornburg til VG.

– Hun skjønner ikke dette og mener selv at hun ikke har gjort noe galt. Hun har forholdt seg til gjeldende regler, retningslinjer og beskjeder som hun har fått fra både politiet, UDI og au pair-byrået, sier Hornburg.

Kvinnen er nå i hjemlandet, etter at hun 9. mai fikk én dags frist for å forlate Norge.

– Hun syns dette er fryktelig trist. Hun trives hos familien og er fryktelig lei seg for det som har skjedd. Hun føler seg ikke særlig godt ivaretatt av UDI som uten å spørre henne, familien, byrået eller venner bare legger til grunn at hun har jobbet i perioden.

Advokaten forklarer at kvinnen har oppfattet det slik at det er innenfor regelverket å bo hos den nye vertsfamilien som en gjest inntil man har levert søknad hos politiet.

– Det er slik hun har oppfattet det og det er slik jeg har oppfattet at det praktiseres. Man skal ikke bli boende hos en familie som man av ulike årsaker har valgt å bryte med, sier Hornburg.

Au pairen har foreløpig ikke klaget på UDIs vedtak, men advokaten utelukker ikke at hun vil gjøre det.

– Hun har ikke gjort det fram til nå, men nå som hun får varsel om utvisning fra Schengen må vi diskutere om vi skal gjøre det.

Kvinnen ønsker ikke selv å uttale seg til mediene.

– Ser ikke spesielt heldig ut

Aps nestleder Hadia Tajik sier at hun kun kjenner til saken om Jøran Kallmyr fra omtalen i Aftenposten og at det derfor er vanskelig å gå tungt inn i detaljene.

– Men sett utenfra ser ikke dette spesielt heldig ut. Justisministeren har ansvar for at norske lover og regler blir fulgt. De er temmelig klare, og det ser ikke ut til at han har fulgt dem, sier Tajik til VG.

– Kan han bli sittende?

– Det er for tidlig å si. Men nå har vi hatt syv justisministere på seks år. Det har vært så hyppige utskiftninger at døren til Justisdepartementet nærmest har fungert som en svingdør. Det er ikke heldig for gjennomføringsevnen til et så viktig departement, sier Tajik.

Hun peker på at Arbeiderpartiet ønsker å legge ned hele au-pair ordningen.

– Vi erfarer at mange damer blir brukt som billig arbeidskraft i stedet for at de deltar i kulturutveksling, som var formålet med ordningen, sier Tajik.

Se Kallmyr i debatt mot SV om samtykkeloven i videoen under.

Mer om

 1. Jøran Kallmyr
 2. Aftenposten
 3. Utlendingsdirektoratet

Flere artikler

 1. Au pair-senter om å flytte inn før levert søknad:– Ikke vanlig praksis

 2. Au pair-byrå håper justisministersaken vil endre regelverket

 3. Au pair-saken: – Kallmyr har blitt offer for egen politikk

 4. UDI: Au pair skal ikke flytte til ny vertsfamilie før søknad er levert

 5. Tajik ber Kallmyr klargjøre au pair-regelverk

Fra andre aviser

 1. UDI-direktøren forstår forvirring om au pair-regler

  Fædrelandsvennen
 2. Kallmyrs au pair klager på UDI-vedtaket

  Bergens Tidende
 3. Justisministerens au pair måtte forlate landet. UDI mener hun har jobbet ulovlig for familien.

  Bergens Tidende
 4. Justisminister Jøran Kallmyrs au pair måtte forlate landet. UDI mener hun jobbet ulovlig for familien.

  Aftenposten
 5. UDI snur: Justisministerens au pair får komme tilbake til Norge

  Aftenposten
 6. UDI-direktøren: – Jeg forstår at de blir forvirret

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder