FAST: I Rogaland førte heftig regnvær til et stort hull i veien, og en bil kjørte seg fast. Foto: Ronny Hjertås

Uvær skaper trøbbel i Sør-Norge: - Hørte bakken sprekke rundt meg

Uværet har i natt herjet i hele Sør-Norge. I Gjesdal kommune i Rogaland måtte Iqram Razali (20) og åtte andre evakuere etter at bilen han kjørte endte i et stort hull i veien.

Razali hadde vært hos en kompis og sett fotballkamp da han skulle svinge inn i oppkjørselen hjemme klokken 23.30 tirsdag kveld. Det ble dramatisk.

– Jeg tror ikke det var noe hull der da jeg kom kjørende. Det var som om jeg krasjet i noe, og så sank plutselig bilen en halv meter ned. Den bare raste, forteller han til VG onsdag morgen.

20-åringen, som hadde lånt farens bil, prøvde å rygge - uten hell.

– Da ble hullet større og større. Det skjedde veldig fort. Jeg skjønte at jeg måtte ut av bilen og få varslet resten av familien. Det var som om veien hovnet opp flere stedet, og jeg hørte bakken sprekke rundt meg. Vannet tøt ut overalt, spesielt i innkjørselen vår. Jeg var redd huset skulle rase, forteller han.

PÅ HOTELL: Iqram Razali og lillebror Aidil Razali (7) har humøret på topp, til tross for en lang natt. Foto: Privat

Evakuert

Razali studerer i Oslo, men kom hjem til familien på juleferie tirsdag.

– Jeg måtte først og fremst fortelle pappa at bilen hans lå under bakken. Han hoppet opp av senga, og jeg tror ikke han skjønte hvordan jeg hadde klart det, forteller han.

Det endret seg imidlertid kjapt da familien kom ut og så både bilen og hullet.

20-åringen fikk varslet både politi og brannvesen, som var på stedet ti minutter senere. Tre hus i området ble evakuert, og Razali og åtte andre har tilbrakt natten på hotell.

Onsdag morgen har politiet dratt fra stedet, men kommunen er fremdeles på plass med ressurser for å undersøke når beboerne kan flytte hjem. Hullet er rundt 15 kvadratmeter stort.

– Store mengder med vann var i ferd med å grave ut veibanen, og det var fare for at husene i nærheten skulle rase ut på grunn av ustabil grunn, sier operasjonsleder Victor Fenne-Jensen.

Ingen personer ble skadet i hendelsen.

Sjekk været på pent.no

RYKKET UT: Politiet reiste til stedet etter melding fra en person som hadde endt i hullet. Foto: Ronny Hjertås

Traktor veltet

Operasjonslederen opplyser at det har vært store nedbørsmengder og dårlig vær i hele politidistriktet. På Fv46 mellom Sandeid og Vikedal er det meldt om et jordras som gikk over veien.

– Ellers har det vært mindre hendelser med trær over veien og knekte greiner. Det er ikke uvanlig med sånt vær tidlig på vinteren. Dette begynte allerede mandag, så folk har hatt tid til å forberede seg, sier Fenne-Jensen.

Storm og uvær slo for alvor inn Sør-Norge tirsdag kveld. I Bergen kjørte Fløibanen på et tre, og meteorologene ba folk binde fast løse gjenstander og holde seg innendørs.

les også

Brannvesenet måtte gi opp i den sterke vinden

Natt til onsdag har været ført til dårlig fremkommelighet både på Vestlandet, Østlandet og i Midt-Norge har værforholdene ført til dårlig fremkommelighet i natt.

Ved Skøyen i Oslo veltet en mindre traktor som skulle strø trikkeholdeplasser. Den fikk dekket på utsiden av perrongen og veltet, men kom etter hvert på rett kjøl ved hjelp av brannvesenet.

Like før klokken fem innstilte ferjesambandet Horten-Moss alle avganger, men driften ble gjenopptatt like før klokken 06.30.

STENGT: Et tre veltet over skinnene og sperret for Fløibanen tirsdag. Foto: Anita Nybø

Stengte fjelloverganger

Svært mange fjelloverganger har vært helt eller delvis stengt natt til onsdag. E16 over Filefjell er en av få som er åpne, men E16 er imidlertid stengt på strekningen fra Voss til Gudvangen, noe som medfører en omkjøring via E39 som kan ta to til tre timer ekstra.

Siste oppdatering fra Vegtrafikksentralen Vest viser at riksvei 15 over Strynefjellet og fylkesvei 37 mellom Rauland hotell og Skinnarbu bom nå er åpnet, mens riksvei 13 over Vikafjellet, fylkesvei 53 på strekningen Årdal til Tyin og fylkesvei 50 fra Aurland til Hol fremdeles er stengt.

Også E6 over Dovre, fylkesvei 51 Valdresflye og fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet er blant de stengte overgangene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder