86 NETTER, 87 DAGER: Her viser polfarer Børge Ousland frem utstyret han hadde på ekspedisjonen. Foto: Jørgen Braastad, VG

Børge Ousland sov 86 netter i denne plastsekken

POLHAVET (VG) Hver kveld før han la seg måtte Børge Ousland (57) bruke en time på å skrape is av klærne sine.

– Litt av problemene med sånne typer vinterturer er at det er ingen muligheter for å få tørket ting. Så du må ha kontroll på fuktigheten, sier Ousland til VG.

Han står om bord på «Lance» og pakker ut av pulken som har vært hans beste venn i nesten tre måneder. I det stummende mørket de har levd i, var det ingen sol som kunne tørke utstyret. Og den nådeløse kulden sto alltid klar til å krype inn og fryse alt den fikk tak i.

Etter 86 dager og 87 netter i isødet var Børge Ousland og Mike Horn om bord i skipet «Lance» natt til søndag. Mandag viser Ousland frem utstyret han brukte på ekspedisjonen til VGs journalist på båten:

– Jeg har sovet i denne plastposen, rett og slett. Tre måneder inne i denne plastsekken her, sier Ousland.

– Og grunnen til at vi bruker den, er å hindre at fuktigheten fra kroppen havner i soveposematerialet. Fordi på en vintertur som dette, hvor det ikke er noe sol som tørker utstyret, så iser alt ned, påpeker han.

Følg VGs journalist og fotograf om bord på «Lance» her

– Hva hadde skjedd inne i soveposen hvis du ikke hadde hatt denne plastsekken?

– Du hadde klart deg i 14 dager, så hadde du fryst i hjel. Soveposen hadde blitt en isboks, rett og slett. En fryseboks full av is, påpeker han.

PLAST-SOVEPOSE: Inni denne plastposen sov polfareren hver natt for å stenge fuktigheten inne. Foto: Jørgen Braastad

Den verste tiden på døgnet

Morgenen er det verste. Han våkner klissvåt inne i posen, som på grunn av all fuktigheten fra kroppen som stenges inne av plasten. Sekken er som en silosekk som bønder bruker.

– Det er varmt inne i posen, men når du skal ut av den med de fuktige klærne og gå ut, det er den verste tiden på døgnet. Å stå opp og komme seg ut i den kulden, sier Ousland.

– Så flytter fuktigheten seg utover fra undertøyet du ligger i og utover i Gortexen, og så blir det et ispanser på utsiden, sier Ousland.

Klærne deres fryser rett og slett ned på utsiden i løpet av dagen.

– Når du kommer inn i teltet, må du sitte og børste is en times tid før du igjen kan komme inn i plastposen. Det er en evig runddans for å ha kontroll på fuktigheten, sier Ousland.

Elitesoldat, yrkesdykker og eventyrer: Slik er Børge Ouslands liv

En lukket kokong

Soveposen hans er lagd av fiber. Dun ville kollapset med en gang her oppe på grunn av fuktigheten.

Ousland har en gammel type sovepose uten glidelås, som dermed også er vanskeligere å komme inn i. Men den er varmere.

– Soveposen er en skikkelig tykk og god variant uten glidelås. Den holder strukturen veldig godt selv om det blir fuktig, påpeker han.

Selv om det har vært 40 minusgrader, har han hatt det varmt inne i posen.

– Det er varmere inne i en slik plastpose enn uten, fordi du ligger inne i en lukket kokong, sier Ousland.

Erfaren polfarer om ekspedisjonenIngen andre ville ha greid det

Han har lappet den igjen og igjen med papirtape. Men nå henger den til tørk om bord på skipet og Ousland har fått seg seng og dyne.

– Den har holdt akkurat og gjort nytten sin, men jeg er glad jeg slipper å ligge i en plastpose lenger nå, sier polfareren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder