KRITISK: Eva Kristin Hansen (Ap) som leder kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum

Hauglies departement samlet inn NAV-spørsmål til seg selv fra Stortinget: - Uheldig

Tirsdag sendte Høyre og Frp i kontrollkomiteen en rekke spørsmål til arbeidsminister Anniken Hauglie (H) om NAV-saken. Men som forfatter av dokumentet står statssekretæren til Hauglie selv.

  • Martha C. S. Holmes

– Når Stortinget har en så stor og viktig sak, er det viktig at regjeringen ikke blander seg oppi Stortingets arbeid når det er regjeringen som skal granskes, sier Eva-Kristin Hansen (Ap), leder av kontrollkomiteen på Stortinget.

Komiteen gransker NAV-skandalen parallelt med et eget utvalg som regjeringen har satt ned for å granske saken.

I et dokument med spørsmål fra Høyre og Frps representanter i kontrollkomiteen som er sendt til departementet, står statssekretær Vegard Einan (H), som selv jobber i Arbeidsdepartementet, oppført som forfatter. Einan er altså arbeidsminister Anniken Hauglies statssekretær, og har ofte svart på vegne av henne i NAV-saken.

– Hvis departementet har lyst til å spørre seg selv om ting kan de gå i en skuff eller inn på nabokontoret, sier Hansen til VG.

Foto: Skjermdump

Minst 48 personer har blitt uskyldig dømt for trygdesvindel, fordi NAV har tolket EØS-reglene feil. Feilen rammer de som har gått på AAP, sykepenger eller pleiepenger og reist til andre EØS-land. NAV har forklart at feiltolkningen oppsto ved innføringen av nye EØS-regler i 2012.

les også

Åpen høring om NAV-skandalen 9. januar

– Svekker kontrollprosessen

De 13 spørsmålene Høyre og Frps representanter i komiteen sendte til departementet, dreier seg om tidsperioden fra 2009 til 2013, under den rødgrønne regjeringen.

– Til det har jeg lyst til å si at jeg er opptatt av å få alle opplysninger på bordet, og gjerne gå tilbake i tid, understreker Hansen.

– Men jeg må si at når Høyre beskylder meg for politisk spill i Dagbladet, er det åpenbart fra dette at det har gått politikk i det for dem.

Hansen ble i Dagbladet beskyldt for politisk spill, fordi hun hadde anklaget arbeidsministeren for å «spamme Stortinget» med «svada» i deres NAV-granskning.

Hansen understreker at det vil være svært uheldig hvis det viser seg at regjeringen har vært inne dokumentene fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Det mener også SVs representant Freddy Øvstegård.

– Dette svekker kontrollprosessen betydelig. Anniken Hauglie må holde fingrene sine langt unna fatet.

les også

Kontrollkomiteen krever svar av Erna Solberg

– Bare kvalitetssikring

Departementet ønsker ikke å kommentere saken, men viser til Høyres stortingsgruppe. Der bekrefter Svein Harberg, som sitter i kontrollkomiteen for Høyre, at Einan har vært med på å lage dokumentet.

– Det er nok riktig at han har samlet inn det vi har meldt inn både muntlig og i annen korrespondanse i et dokument, som han har sendt tilbake til oss, sier han.

Harberg mener det er helt normalt for et regjeringsparti å kvalitetssikre slikt med sine kolleger i departementet.

– De har ikke blandet seg - det er jeg som har bedt om en kvalitetssikring. Hvis dette er uheldig, har det vel vært uheldig parlamentarisk praksis i mange tiår.

– Einan er Hauglies statssekretær. Du synes ikke det er uheldig at han har vært med på å stille spørsmål til Hauglie?

– Han er ikke med på å stille spørsmål til Hauglie - han er med på å kvalitetssikre at fakta i våre spørsmål er riktig. De får ikke si hva vi skal eller ikke skal spørre om. Det er ingen tvil om at det er vi som har spilt inn spørsmålene, sier Harberg.

Han påpeker at det gjerne er opposisjonen som stiller flest spørsmål i en slik sak.

– Jeg har ventet på at de også skulle stille spørsmål for innføringen av dette, det har de ikke gjort , derfor synes vi det var riktig å stille noen spørsmål om grunnlaget for vedtaket i 2012, som er grunnlaget for NAV-saken. Det er det dette handler om. Hvis det ikke skulle være interessant for komiteen ville jeg være overrasket, sier han, og legger samtidig til at han ser at Hansen også sier at hun gjerne vil ha svar på disse spørsmålene.

Les også

Mer om

  1. Nav-skandalen
  2. Eva Kristin Hansen

Flere artikler

  1. Dette er NAV-spørsmålene Hauglie må svare på

  2. SV mener departementet holder tilbake informasjon i NAV-saken

  3. Kontrollkomiteen krever nye svar: Trekker inn justisministeren

  4. Ingen referater fra Hauglies krisemøter med Nav

  5. Får ikke se hemmelige NAV-papirer: – Veldig uheldig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder