DELSEIER: Torstein Tvedt Solberg og Ap mener de et stykke på vei har hindret regjeringen i å få gjennomslag for statlig bestemt fritt skolevalg som inntaksprinsipp i fylkeskommunene. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Stortings-nei til statlig bestemt fritt skolevalg

Stortingsflertallet stemte fredag ned et forslag fra Frp om at alle fylker skal innføre fritt skolevalg i videregående opplæring.

 • Frank Ertesvåg

Forslaget fra Frp var slående likt et forslag som er sendt ut på høring fra regjeringen og forankret i Granavolden-plattformen, men som møtte massiv motstand i høringsrunden.

Leder i utdanningskomiteen Roy Steffensen (Frp) legger ikke skjul på at han er skuffet både på eget partis og elevenes vegne. Men også skuffet over sin gamle regjeringspartner Høyre:

HELT UENIGE: Rogalendingene Torstein Tvedt Solberg (Ap) og Roy Steffensen (Frp) er rykende uenige om fritt skolevalg skal være det bærende inntaksprinsippet i videregående. Foto: Privat

les også

Ville innføre fritt skolevalg i hele landet – kan være ulovlig

– Jeg er særdeles skuffet, spesielt over Høyre, og at de i dag velger å stemme imot noe vi var enig om for bare få måneder siden.

– Dette anser jeg som en stor seier for KrF, som har vært skeptiske til dette, og som nå får god tid til å drive omkamp i regjeringen. Dette betyr at vi trolig ikke får fritt skolevalg høsten 2021, og det er et stort tap for landets elever, sier Steffensen, som selv regner seg som en av Stortingets største liberalister.

les også

Pappa Ropstad vil ha KrF med på omkamp om fritt skolevalg

Hans komitékollega fra Rogaland, Torstein Tvedt Solberg (Ap), velger å ta fredagens utfall i Stortinget som en delseier.

– Høyreregjeringen stemmer mot eget forslag, og statsråd Guri Melby bekrefter at det nok ikke blir innført fra høsten 2021, slik planen til Høyre var. Jeg håper nå KrF får gjennomslag i regjeringen slik at vi kan legge dette i en skuff en gang for alle, sier Solberg.

Han mener erfaring fra Oslo er at fritt skolevalg skaper A- og B-skoler, og bidrar til økte forskjeller.

SER IKKE NOE BEDRE: Mathilde Tybring-Gjedde (H) ser ikke at det finnes noe alternativ til fritt skolevalg som ivaretar elevene bedre når de skal inn i videregående opplæring. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

les også

Fritt skolevalg må fortsatt være valgfritt

Men Oslo-politiker, utdanningspolitiker og tilhenger av fritt skolevalg, Mathilde Tybring-Gjedde (H), deler på ingen måte den analysen.

– Fritt skolevalg har sine utfordringer, men det er verdt å nevne at veldig mange av dem som har fritt skolevalg, har hatt en enorm forbedring i gjennomføring av videregående skole. Finnmark har hatt en sterk økning, samtidig som de har hatt færre borteboere. Oslo har hatt en økning fra 65 prosent som gjennomfører, til over 80 prosent, sa Tybring-Gjedde i stortingssalen.

Hun legger merke til at hun får en «hilsen» fra sin gamle regjeringspartner, Roy Steffensen (Frp).

– Jeg skjønner at Frp og Roy Steffensen er redd for å miste gjennomslag etter at de valgte å gå ut av regjering. Men han trenger ikke være bekymret. Høyre tar ansvar og regjeringen er i gang med å utrede en modell for friere skolevalg. Makten bør flyttes ned til de som stpr nærmest skolevalget, og det er elevene, ikke fylkespolitikerne, sier Tybring-Gjedde til VG.

Kunnskapsminister Guri Melby (V) er prinsipielt for fritt skolevalg, men lydhør for den entydige motstanden mot dette i høringsrunden.

les også

Ny rapport: Fritt skolevalg gir mest segregering

MINISTER: Ny kunnskapsminister Guri Melby (V) avlyste i praksis muligheten for å innføre statlig bestemt fritt skolevalg i fylkeskommunene fra høsten 2021 – i stortingsdebatten fredag. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

– Selv om jeg prinsipielt er for fritt skolevalg, er vi selvsagt nødt til å lytte til de motforestillingene som kom fram i høringen, og sikre at vi greier enda bedre å balansere elevenes frie valg med lokal frihet til å utforme modeller som fungerer over hele landet, sa Melby.

Regjeringen skal jobbe videre med å vurdere hvordan opptaksmodeller kan innrettes. Men det kan ta lengre tid enn planlagt å komme tilbake til Stortinget med en sak.

les også

Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i alle fylker

– Arbeidet med ny opplæringslov og stortingsmelding om videregående opplæring, som vi er godt i gang med, vil selvsagt være en viktig hjelp i dette arbeidet. Men jeg må føye til, kanskje sett i lys av Fremskrittspartiets forslag, at med tanke på den situasjonen vi nå er i, er det også en sannsynlighet for at dette arbeidet vil ta litt lengre tid enn opprinnelig planlagt, sa Melby.

les også

Lærere i ny rapport: Presses til å ta inn de beste elevene

les også

Foreslår faglig utvikling fremfor rent karakter-inntak i videregående

les også

Oslo-lærere: Opphoping av problemelever på skoler med vold og trusler

.

Mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Guri Melby
 3. Torstein Tvedt Solberg
 4. Roy Steffensen
 5. Politikk
 6. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Ville innføre fritt skolevalg i hele landet – kan være ulovlig

 2. Høyre vil gi elever med lave karakterer skole-garanti

 3. Stortings-nei til statlig bestemt fritt skolevalg

 4. Melby grillet om ulik skole-gjenåpning: - Vi skal dekke ekstrautgiftene

 5. To nye statsråder i Solberg-regjeringen

Fra andre aviser

 1. Ap, Frp og Sp overkjører regjeringen – vil ha 2000 flere fagskoleplasser

  Aftenposten
 2. – Det er ikke første gang KrF lager politisk maktshow for å hindre kvinner i å kontrollere egen kropp

  Bergens Tidende
 3. Oljefondets pengeflyttere er fremmedfugler i norsk politikk og byråkrati. Det gjør ikke bruduljene rundt Tangen lettere.

  Aftenposten
 4. LO-lederen vil ha lønnstilskudd for permitterte

  Aftenposten
 5. Det ukjente dramaet bak kriseforliket

  Aftenposten
 6. Vurderte å trekke seg som talsperson etter å ha blitt kalt «en mørk flekk»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder