MISFORNØYDE: Kongeparken kan ende med et samlet krav på mot 20 millioner kroner hvis resten av billettkjøperne slutter seg til massesøksmålet. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Russen går til massesøksmål mot Landstreff Stavanger

Flere russ har samlet seg for å kreve pengene tilbake etter at festen ble coronaavlyst. Elden-advokat bistår i søksmålet.

 • Bastian Lunde Hvitmyhr
 • Ingvild Vik

Forrige uke ble det klart at årets største russetreff, som holdes i Gjesdal utenfor Stavanger, ikke kan arrangeres i år på grunn av coronapandemien.

Landstreffet Stavanger samler 14.500 russ i Kongeparken hvert år, og var utsolgt. Mandag fikk de som hadde billetter tilbud om flere former for kompensasjon for billettene – men å få pengene tilbake var ikke et alternativ.

les også

Russ reagerer på kompensasjon for avlyst landstreff

Hjelper russen

Det er advokat Svein Kjetil Svendsen ved Eldens kontor i Stavanger som styrer søksmålet. Tirsdag kveld hadde litt over 700 stykker tatt kontakt med ham. 

– De som har tatt kontakt ønsker pengene tilbake fra Landstreffet Stavanger, sier Svendsen til VG.

– Jeg tenker at russen har krav til å få billettprisen tilbakebetalt. Landstreff Stavanger burde ha satt opp et tilbud om refusjon som et alternativ. For russen så er det ikke noe kompensasjon å få årskort til en familiepark. For noen er det kanskje greit, men ikke for alle.

Til NRK Rogaland som omtalte saken først sier han et jusen i saken er «ganske grei».

HJELPER RUSSEN: Advokat Svein Kjetil Svendsen i Elden har blitt kontaktet av russ som ønsker pengene tilbake fra Lund-gruppen. Foto: Alf Ove Hansen

Lund Gruppen tilbød russen et festivalpass til et lite utvalg musikkfestivaler i år eller neste år eller to sesongkort i Kongeparken, noe rundt halvparten av russen skal ha akseptert, ifølge pressekontakt Aasmund Lund.

– Vi har ingen muligheter til å betale dette uten å gå konkurs, sier Lund.

Kongeparken kan ende med et samlet krav på mot 20 millioner kroner hvis resten av billettkjøperne slutter seg til massesøksmålet.

I en e-post til russen skriver arrangøren at de håper på en krisepakke fra Kulturdepartementet for å kunne tilbakebetale billettene.

Misfornøyd

Leiv Richard Bystoel-Hill (18) fra Stavanger, er en av dem som har signert oppropet.

– Jeg syns det er bra at russen klarer å samle seg og tar initiativ til å få gjennom det de mener er rettferdig. Mange russ, inkludert meg selv, er svært misfornøyd med tilbudet LS har gitt om kompensasjon, og det føles litt som de prøver å snylte oss med force majeure, som juridist sett ikke gjelder for LS-billettene, sier han til VG.

Force majeure er et begrep som brukes i jusen, og betyr at uforutsette omstendigheter fører til at noen ikke kan holde sin del av en kontrakt.

RUSS: Flere russ er reagerer på kompensasjonen for avlyste Landstreff Stavanger. Leiv Richard Bystoel-Hill (18) vil ha pengene tilbake. Foto: Privat

Nå håper Leiv at Landstreff Stavanger og Lund-gruppen oppfyller kravet om refusjon av billettene til de som ønsker det. Han mener det ikke holder å skylde på den økonomiske situasjonen som grunn til å ikke betale tilbake pengene for billettene

– De fleste har respektert kundenes rettigheter. Blant annet har landstreffet i Lillehammer refundert billettene, sier Leiv, som sier han også har fått tilbud om pengene tilbake for flere andre tjenester og arrangementer som er avlyst på grunn av pandemien.

Oppfordrer til å klage

Russens Hovedstyre i Oslo og Akershus retter også kritikk til Landstreffet Stavanger.

– Vi oppfordrer Landstreffet Stavanger å refundere billetten, som et alternativ på lik linje med alle andre landstreff, skriver pressesjefen Silje Tollefsen.

I en kommentar til arrangøren skriver de at mange russ er misfornøyde og at de oppfordrer russen å be om refusjon av billettpengene.

VG snakket med Forbrukerrådet mandag. De mente at russen burde kunne kreve pengene tilbake:

– Ta kontakt med arrangøren og be om pengene igjen. Løser ikke dette saken kan man sende inn en klage til oss, sier direktør Lise Blyverket.

Mer om

 1. Russetid
 2. Landstreffet
 3. Stavanger
 4. Kongeparken
 5. Forbrukerrådet

Flere artikler

 1. Russ reagerer etter avlyst treff: – Taper mye penger

 2. Dette har du krav på om russetreffet blir avlyst

 3. Trøster russen med partylåt

 4. Landstreff Stavanger er avlyst

 5. Flyreisen kansellert – sliter med å få penger tilbake

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder