FÅR PASSERE: Førstekandidat i Oslo, Bjørn Revil (midt i bildet) og annenkandidat Cecilie Lyngby (nummer to fra høyre) i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) ligger de an til å få fem mandater i bystyret i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ny Oslo-måling: Bompengepartiet inn i bystyret

Bompengepartiet seiler rett inn i bystyret, mens Frp scorer rekordlavt. MDG sikrer at rødgrønn blokk blir størst. Det viser en fersk måling for blant andre Dagsavisen.

Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) får fem mandater, mens Senterpartiet vil få to representanter og sannsynligvis havne på vippen. Sistnevnte har ikke vært i bystyret siden 1995.

Det viser en fersk måling Opinion har utført for FriFagbevegelse, Dagsavisen og Fagbladet. Målingen viser at 56,1 prosent vil velge rødgrønt, skriver Dagsavisen.

Mandatfordelingen vil gi 33 mandater til venstresiden og 21 mandater til høyresiden.

– Oppløftende

– Dette er en veldig oppløftende måling for alle oss som ønsker et fortsatt rødgrønt styre i Oslo, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til FriFagbevegelse.

Arbeiderpartiet går riktignok ned med 7,7 prosent sammenlignet med valget i 2015. Det er MDG, SV og Rødt som sikrer flertallet. Blir det rødgrønt flertall igjen, er det første gang et rødgrønt bystyre får sitte i to perioder siden 1971, skriver Dagsavisen videre.

Frp har rekordlave tall med bare 2,9 prosent oppslutning. Bare KrF er mindre i hovedstaden. Høyre går tilbake 6,4 prosentpoeng, og havner dermed på 25 prosent i målingen.

les også

Dramatisk måling for Ap i Trondheim: Mister hvert tredje mandat

KAN SMILE: Aps Raymond Johansen (til venstre) kan smile over den ferske målingen. Men det er MDG som er grunnen til at den rødgrønne siden blir klart størst. Foto: Ole Berg-Rusten

Bom og klima vinner

MDG fosser på sin side fram, og ligger an til å få 15,2 prosent oppslutning. Det er en økning 5,6 prosentpoeng. De blir dermed det nest største partiet i rødgrønn blokk.

Valgforsker Johannes Bergh sier til FriFagbevegelse at det er et tydelig mønster på dagens måling:

– Alle de etablerte partiene går tilbake, mens MDG og FNB opplever fremgang. Konfliktlinjene mellom bompenger, miljø og klimatiltak er viktigere enn før. Det tjener disse partiene på, sier valgforskeren til avisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder