ANGREPET: Imam Nehmat Ali Shah. Foto:HEIKO JUNGE,NTB SCANPIX

To siktet etter imam-angrep

Rutinemessig siktet etter ransaking

Har tidligere fått besøksforbud mot imamen

Forsvarer: Skjønte at det ville skje

To personer er rutinemessig siktet i forbindelse med angrepet på imamen Nehmat Ali Shah i Oslo mandag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den ene siktede er en mann i 50-årene som ikke tidligere er domfelt i Norge. Den andre er hans sønn.

– Vi foretok en ransakelse hjemme hos dem og har i den forbindelse siktet de to. Begge er avhørt, men vi har valgt å ikke pågripe dem, sier seksjonssjef Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt til NTB.

Den eldste mannens forsvarer, Øyvind Bergøy Pedersen, bekrefter overfor VG at hans klient rutinemessig er siktet i saken i forbindelse med at politiet ransaket boligen hans i etterkant av knivangrepet mandag kveld. Det var NRK som første meldte om siktelsen.

Det var i 23-tiden mandag kveld at den pakistanske imamen Nehmat Ali Shah ble angrepet og påført livstruende skader av en maskert mann.

Shah ble innlagt på sykehus etter angrepet som etterforskes av politiet som et drapsforsøk. Han ble utskrevet fra sykehuset dagen etter, og ble senere på dagen avhørt av politiet i sin egen leilighet på Grønland.

- Min klient var klar over at dette kom til å skje, ettersom han har vært i konflikt med imamen tidligere. Han har i dag blitt avhørt av politiet, og er 100 prosent sikker på at siktelsen vil blir frafalt. Han har ingenting å skjule, og er lettet over å få forklare seg for politiet, sier Pedersen.

Pedersen legger til at hans klient ikke syns det er hyggelig å bli siktet i en straffesak, men at mannen skjønte at det ikke var noen vei utenom at han ble trukket inn i saken. Mannen har tidligere blitt anmeldt en rekke ganger for trusler mot Central Ahle-Sunnat-moskeen hvor Nehmat Ali Shah er hovedimam. Han har også blitt ilagt to besøksforbud mot blant annet Shah de siste årene.

- Han mener at anmeldelsene var grunnløse, sier Pedersen.

Foto: Grafikk:TOM BYERMOEN,VG

Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Oslo er Norges største moské. Shah var hovedimam der fra 1992 til 2002, men trakk seg på grunn av interne stridigheter.

I 2004 kom han tilbake, og i 2006 flyttet moskeen til sine nåværende lokaler i Motzfeldts gate/Urtegata på Grønland i Oslo.

I 2006 ble fire personer skadet da fire personer angrep moskeen med en cricketkølle, en hammer, flere balltre og kniver i bønnetid. En 58-åring, hans sønn, svigersønn og en av hans yngre brødre sto bak angrepet. Foranledningen var en slåsskamp utenfor moskeen tidligere samme dag hvor 58-åringens bror ble skadet. Alle fire ble dømt til flere år i fengsel.

Shah var til stede i moskeen under hendelsen, men ble ikke selv skadet. Han hadde imidlertid private livvakter i en periode etter angrepet.

I Borgarting lagmannsrett ble det i 2008 konstatert at to familier har stått på hver sin side i en omfattende konflikt i moskeen. Konflikten har kretset rundt hvem som skal være imam i menigheten. Medlemmer fra begge sider har gjennom årene hatt tunge verv i Norges nest eldste moské. I januar 2006 ble den domfelte 58-åringen og en av hans brødre ekskludert fra menigheten av daværende styre. Dermed blusset konflikten opp på ny.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder