TIL REGJERING: Frp-leder Siv Jensen blir finansminister i den nye regjeringen. Dermed må hun pakke ut av kontoret sitt på Stortinget i løpet av de neste dagene. Foto: Terje Bringedal
TIL REGJERING: Frp-leder Siv Jensen blir finansminister i den nye regjeringen. Dermed må hun pakke ut av kontoret sitt på Stortinget i løpet av de neste dagene. Foto: Terje Bringedal

Kilder til VG: Frp får landbruksministeren

Høyre-Sanner skal bli kommunalminister

INNENRIKS

Bøndene er bekymret over at Fremskrittspartiet skal lede Landbruksdepartementet, mens Høyre får fiskeriministeren, sier kilder til VG.

Publisert: Oppdatert: 23.10.13 18:05

Kilder i de to påtroppende regjeringspartiene bekrefter overfor VG at Erna Solbergs regjering fortsatt vil ha et departement hver for de to primærnæringene.

Bondelaget: Spesielt

Ettersom Høyre-ledelsen innser at de ikke kan få begge departementene, har Frp fått ansvaret for regjeringens landbrukspolitikk, opplyser kildene.

NY REGJERING: Legg din egen regjeringskabal her

Leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag sier til VG at han er skuffet, men at de vil samarbeide også med Frp.

- Det er spesielt at partiet som har brydd seg så lite om norsk landbruk, skal få ansvaret for dette. Det betyr at det vil bli vanskeligere å finne løsninger. Vi hadde håpet på en Høyre-politiker, sier Bjørke.

Enklere med Høyre

Han peker blant annet på at Frp har foreslått å redusere bevilgningene til landbruket med 5,5 milliarder i flere budsjett.

- Det ville vært slutten for norsk matproduksjon. Nå må de fortsatt ha flertall i Stortinget, så vi skal nok klare å samarbeide uansett. Men det hadde vært enklere med Høyre, sier Bjørke.

Flere medier har spekulert på om Frp og Høyre ville komme til å legge ansvaret for landbrukspolitikken inn under Næringsdepartementet, og dermed vrake et eget departement for landbruk, men det skal ikke være aktuelt, opplyser VGs kilder.

Regjeringen snart klar

Norges Bondelag er glade for at det fortsatt blir et eget departement for landbruket.

- Det er heller ikke personene i Frp som er problemet, men politikken deres. De skal ha skryt for at de alltid stiller opp og er greie å ha med å gjøre, sier han.

Erna Solbergs regjering begynner nå å ta form. Søndag kveld avslørte VG at Børge Brende (H), ifølge sentrale kilder, blir utenriksminister.

Før helgen skrev VG også at Frp-leder Siv Jensen blir ny finansminister, mens Høyre-nestleder Bent Høie blir helseminister.

Regjeringen vil bestå av totalt 18 statsråder, fordelt på 7 til Frp og 11 til Høyre.

Kildene opplyser også til VG at Høyres nestleder Jan Tore Sanner blir kommunalminister, slik NRK publiserte før helgen.

Her kan du lese mer om