SLÅTT IHJEL: Oppdretter Lene Rasmussen fant 42 marsvin drept torsdag morgen. Ett var fortsatt i live, men døde fredag. Foto:Lene Rasmussen,

Lenes 43 marsvin drept

Oppdretter Lene Rasmussen er knust og sjokkert etter at noen tok seg inn i boden og drepte alle 43 marsvinene hennes.

  • Ingvild Sagmoen

Torsdag morgen våknet marsvinoppdretter Lene Rasmussen (26) til et sjokkerende syn.

- Jeg står opp for å sjekke på marsvinene, men finner ikke nøkkelen til boden der de er. Jeg går til boden for å se, døra er låst, så jeg kikker inn gjennom vinduet, forteller hun til VG.

Det Rasmussen får se er alle marsvinene, døde. Hun ringer samboeren sin som kommer med et brekkjern og får brutt opp døra.

- De var helt tydelig slått i hjel. Én av dem var fortsatt i live, men hun var redd og unnvikende, hadde endret adferd totalt. Hun døde dagen etter, av sjokk, tror jeg, sier oppdretteren.

Ble slått ihjel

Rasmussen eide totalt 43 marsvin, og har drevet som registrert og godkjent oppdretter siden 2008. Halvparten av dyrene var av rasen «Skinny». De har lite eller ingen pels.

- Blåmerkene vistes derfor svært godt. Én hadde fått ansiktet knust, én annen hadde blåveis. Noen hadde knekte negler, og noen knekte ribbein, forteller hun.

I tillegg var en aircondition-ledning revet ut med makt, ifølge Rasmussen.

- Den var montert fast i anlegget og kan ikke ha falt ut av seg selv. Noen har revet den ut og det har ført til at den har spydd ut varme. Det er nok gjort for å være sikker på at ingen av dyrene skulle overleve, sier hun.

SPYDDE UT VARME: Denne aircondition-ledningen skal ha vært godt festet til anlegget, og er revet ut med makt, tror oppdretter Lene Rasmussen. Foto:Lene Rasmussen,

Bod-nøkkelen borte

Når nøkkelen til boden ble tatt og hvor den er blitt av, er et mysterium. Rasmussen oppdaget først torsdag morgen at den var borte fra den faste plassen sin rett på innsiden av hoveddøra i huset der hun bor.

- Etter å ha sjekket på marsvinene onsdag kveld, låste jeg boden og la nøkkelen på sin faste plass. Deretter tok jeg med hundene mine på en rask luftetur på framsiden av huset, uten å låse hoveddøra. Jeg kom tilbake, låste den og gikk og la meg. Jeg kan ikke huske at jeg sjekket om bodnøkkelen var der da.

Nøkkelen til boden er fortsatt borte. Rasmussen og samboeren har byttet lås flere steder etter hendelsen, av frykt for at noen har tatt flere nøkler.

-Vi vet jo ikke hva de kan ha vært ute etter. Jeg er lei meg, knust, sjokkert, forbanna og redd. Sjokket kommer fordi jeg overhodet ikke forstår hvorfor noen har gjort dette. Jeg har aldri opplevd noe liknende tidligere, jeg har ingen fiender, har aldri kranglet med noen og aldri fått noen klager, sier hun.

Nabo hørte skritt

En nabo med soveromsvindu ut mot gårdsrommet til Rasmussen skal ha hørt skritt i gården rundt to-tiden natt til torsdag.

- Han reagerte ikke noe særlig på dette, fordi han trodde det var meg. Jeg er ofte oppe og ute på noen ærend relatert til dyrene i løpet av natta. Men det var altså ikke meg denne gangen, sier Rasmussen.

KNUST: Marsvinoppdretter Lene Rasmussen er knust, sjokkert og redd etter at hun fant marsvinene sine slått ihjel torsdag morgen. Foto:PRIVAT,

Rasmussen holder til i Oltedal i Gjesdal kommune i Rogaland.

- Dette er en liten plass, en liten dal, og jeg hadde aldri kunnet tro at noe slikt kunne skje her, sier hun.

Politiet etterforsker

Politiførstebetjent Anders Herrebrøden ved Gjesdal lensmannskontor tok i mot anmeldelsen fra Rasmussen.

- Politiet etterforsker dette videre og er svært interessert i tips fra folk som bor i området og omegn. Dette har skjedd på et lite sted langt ute på landet, og for å løse saken er vi avhengig av at noen har sett eller hørt noe, sier han til VG.

Herrebrøden opplyser at politiet ikke har noe mistenkte i saken.

- Vi går ut i fra at det er noen fra området som står bak. Når det gjelder motiv ser dette ut som rent skadeverk. Vi mistenker ikke noen aksjon av noe slag, det dreier seg om kjæledyr, dette, og er neppe angrep av typen vi har sett vært rettet mot pelsdyroppdrett, sier Herrebrøden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder