ESA: Norge bryter luftkvalitetsdirektivet

Innsatsen mot luftforurensning er for dårlig

Stevner Norge inn for EFTA-domstolen

STEVNET: Regjeringen og klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) mottar nå sin første stevning for brudd på EØS-avtalen. Foto:Petter Emil Wikøren,VG

Norge stevnes for dårlig luftkvalitet

EØS-avtalens overvåkningsorgan ESA har bestemt seg for å stevne Norge for EFTA-domstolen, for brudd på EUs luftkvalitetsdirektiv.

Artikkelen er over fem år gammel

Det formelle vedtaket om at Norge saksøkes, vil bli gjort i ESAs presidium torsdag formiddag. Det bekrefter ESAs president, Oda Helen Sletnes, overfor VG.

– Tall som ESA har innhentet fra norske myndigheter, har vist at nivået av skadelige utslipp er for høyt flere steder. Selv om Norge har satt i verk tiltak for å få bukt med forurensningen, er vi ikke fornøyd med fremdriften, skriver Sletnes i en e-post til VG onsdag ettermiddag.

– Derfor vil vi henvise saken til EFTA-domstolen, legger hun til.

Høy forurensning nå

VG meldte tidligere i dag at NO2-forurensningen i luften på Hjortnes i Oslo er så høy at det lyste rødt på Oslo kommunes indikator for luftkvalitet.

Helseutfordringene med høy luftforurensning i Norge er størst i vintermånedene.

Onsdag morgen varsler Oslo kommunes luftkvalitets-tjeneste om høy forurensning fra eksos og svevestøv langs de mest trafikkerte veiene, høyest i rushtidene. Målestasjonen på Hjortnes står ved E18, et par hundre meter fra Color Line's fergeterminal i Frognerkilen.

ESA-PRESIDENT: Oda Helen Sletnes. Foto:Jørgen Braastad,VG

Sletnes møtte tidligere onsdag Parlamentarikerkomiteen for EØS i Strasbourg. Der varslet hun at ESA-kollegiet torsdag vil formelt beslutte å ta Norge inn for EFTA-domstolen for brudd på EUs luftkvalitetsdirektiv, og dermed også EØS-avtalen.

Stevningen er slutten av ESAs saksbehandling, etter at Astma- og allergiforbundet klaget Norge inn for ESA allerede i 2011, for manglende oppfølging av direktivet.

- Helt riktig

Ola Elvestuen (V), leder i Stortingets energi- og miljøkomite, sier han er tilfreds med det varslede ESA-vedtaket:

- Det helt riktig av ESA å stevne Norge, sier han til VG.

- Regjeringen og Stortinget har vært passive på lokal luftforurensning. Nå må det handles, og myndighetene må støtte opp under tiltakene i de store byene. Det må inkludere akutte tiltak, samtidig som vi må jobbe med de store prosjektene for å få til en systematisk reduskjon av utslippene, sier Elvestuen.

Også Bellona-leder Frederic Hauge slutter helhjertet opp om kritikken og stevningen fra ESA:

- Norge har altfor lenge somlet med å få tiltak på plass. Bellona har blant arbeidet med å få elektrifisert trafikken i havnene og sørge for landstrøm til skip for å få ned disse utslippene. Vi har foreslått økt vrakpant for dieselbiler og en rekke andre tiltak, men det skjer veldig lite. Det skal ikke lønne seg med å somle og vente med å levere handlingsplaner og gjennomføre tiltak. Det fører bare til sykdom, død og bøter, sier Hauge til VG.

Flere er stevnet

Luftforurensning er et stort problem i mange EØS-land, spesielt i store byer hvor utslipp fra dieselbiler er en viktig årsak. Problemet er så omfattende at Europakommisjonen har tilsvarende saker gående mot to tredeler av alle EU-landene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder