STORE VANNMENGDER: Lokalene til Strøm Mat og Bar, som ligger ved Hjellevatnet i Skien, har definitivt sett sine bedre dager. Her vasser huseier Pål Riis (t.h.) gjennom vannet. Foto:Tore Kristiansen,VG

«Petra» skyller over Telemark: Restaurant i Skien under vann

Flere hus evakuert i Larvik

Stengte skoler og barnehager

SKIEN/OSLO (VG) Ekstremværet «Petra» har definitivt meldt sin ankomst: Torsdag morgen er Skien-restauranten Strøm Mat og Bar full av regnvann.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Dette vil koste flere millioner kroner, sier Pål Riis (55) til VG.
Han eier bygget som huser restauranten Strøm Mat og Bar. Da VG møter Riis tidlig torsdag morgen, må han vasse rundt i lokalet. På enkelte områder av restauranten har han regnvann til knærne.
– Vi prøvde å holde vannet på utsiden av bygget i går kveld, men mellom klokken ni og ti måtte se oss tapt. Pumpen klarte ikke å holde vannet unna lenger. Innen midnatt var uteserveringen totalt oversvømt. Vannet kom veldig fort – omtrent 15–20 centimeter i løpet av én time, sier Riis.

PREGET AV «PETRA»: Huseier Pål Riis fikk god bruk for gummistøvlene sine torsdag morgen: Restauranten i Skien er full av regnvann. Foto:Tore Kristiansen,VG

Løftet vekk inventaret

Klokken to på natten valgte han, i samråd med forsikringsselskapet, å skru av strømmen i lokalet. Riis fikk god hjelp til å kjempe mot flommen: Mellom 10 og 15 mann fra restauranten løftet unna bord, stoler og vaskemaskiner.
– Det er varme i gulvet, så isolasjonen er ødelagt – den må sannsynligvis fjernes, sier han.

Har du bilder av uværet? Del dem i VGs protokoll!

Nå tør ikke huseieren å oppholde seg i restauranten, nettopp fordi elektrisitet og vann kan være en farlig kombinasjon. Han håper å få lokalet i orden så fort som mulig, men arbeidet må trolig vente en stund: Regnet fosser fremdeles over Skien.

Evakuerte 18 Larvik-hus

Det er imidlertid Landvik ved Grimstad som troner øverst på nedbørstoppen: Der har det kommet hele 49,4 millimeter regn i løpet av natten. I Kjevik har det falt nærmere 49,2 millimeter, opplyser meteorolog Aurora Stenmark.

– Porsgrunn har fått 32,5 millimeter regn hittil i dag. Også i Hedmark og Vestfold har det kommet mye – det har regnet 11 millimeter i Horten i løpet av én time, sier hun.
Torsdag ettermiddag melder Meteorologisk institutt at ekstremvarselet gjelder for Buskerud, Vestfold og Telemark, hvor det fortsatt er ventet store nedbørmengder.


Eksempelvis er Larvik hardt rammet av regnvannet: Østlands-Posten melder at politiet har evakuert totalt 18 hus som følge av flommen. Det er snakk om enorme mengder vann, uttaler politiet til lokalavisen. Alle de aktuelle husene er nå sperret av – og samtlige beboere har funnet seg andre steder å være, opplyser NRK.
I Skien har flere barnehager måtte stenge på grunn av alt vannet, skriver Telemarksavisa. I Bakken barnehage har 68 barn blitt sendt hjem fordi vannet presser kloakken opp.

Les også: Tonys restaurant sto under vann

«PETRA»-EVAKUERT: Torsdag formiddag evakuerte politiet flere hus i Rødbergbakken i Larvik. Foto:David Bach,VG

Vannmassene kan stige

Onsdag kveld var Skien-innbyggerne godt forberedt på at vannet kom til å stige i løpet av natten: På Klosterøya var ivrige beboere i gang med å bygge en flomport i et forsøk på holde vannet unna innkjøringen til garasjen foran boligblokken deres.

Innsatsen var neppe forgjeves: VGs reporter i byen forteller at vannet trolig har steget så mye som 25 centimeter i løpet av natten. En lekeplass på Klosterøya har mer eller mindre forsvunnet i vannmassene.Bakgrunn: Nå kommer «Petra»!

– Skien ligger langt nede i vassdraget i Telemark. Vannet som kom for to dager siden har nådd frem dit først nå, og nedbøren som kommer i dag gjør at vannstanden vil holde seg lenge. Hvis det ikke regnet i dag, ville vannstanden kanskje sunket – men nå vil den kanskje stige, sier meteorolog John Smiths til VG.
Så du denne? Kjellerstuen til Kim André sto under vann

REGNTUNGT: Torsdag morgen høljer «Petra»-været over Skien. Til høyre i bildet kan man skimte Strøm Bar og Restaurant. Foto:Tore Kristiansen,VG

Kraftige regnbyger i vente

Selv om deler av «Petra»-varselet ble nedgradert onsdag ettermiddag, er det liten tvil om at uværet herjer i flere fylker: Smiths forteller at det er ventet store nedbørmengder i både Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Østfold og Buskerud, samt Oslo og Akershus.
– Akkurat nå er det ganske kraftig nedbør på vei nordover gjennom Østfold, og det er også noe som beveger seg mot Oslo og Akershus, sier Smiths. Selv om bygene vil variere i løpet av dagen, betyr ikke dette at uværet er over, forklarer meteorolog Smiths.
– Det har regnet en god del, og mange steder vil dette fortsette til og fra gjennom dagen. Perioder med oppholdsvær betyr ikke at regnbygene er slutt, sier han.

Les også: Ordfører: – Mor og far får bo hos meg så lenge de vil

Bilder fra Skien torsdag - deler av sentrum under vann. Foto:Tore Kristiansen,VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder