FRØBÆRERE: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug besøkte Svalbard globale frøhvelv søndag sammen med blant andre EU-kommisær Vytenis Povilas Andriukaitis og helseminister Bent Høie. Sammen bar de inn tre nye kasser med plantefrø fra Tsjekkia. Her sammen med Åsmund Asdal (tv), koordinator ved frøhvelvet.

FRØBÆRERE: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug besøkte Svalbard globale frøhvelv søndag sammen med blant andre EU-kommisær Vytenis Povilas Andriukaitis og helseminister Bent Høie. Sammen bar de inn tre nye kasser med plantefrø fra Tsjekkia. Her sammen med Åsmund Asdal (tv), koordinator ved frøhvelvet. Foto: Terje Mortensen , VG

Historisk dag for frøhvelvet på Svalbard

Syrisk genbank trenger frø som har vært lagret i Norge under krigen

LONGYEARBYEN (VG) Mens den blodige borgerkrigen har herjet i Syria, har landets genbank ICARDA sendt sikkerhetskopier av store mengder plantefrø til dette atom- og asteroidesikre hvelvet på Svalbard. Nå trenger de frø tilbake for å sikre fremtidige generasjoner mat.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det hersker stor usikkerhet om tilstanden til frøene ved det internasjonale senteret for jordbruk i tørre områder - ICARDA – i byen Aleppo, som i dag ligger i ruiner. Mange regner samlingen som tapt.

Den syriske genbanken tok før krigen vare på frø fra i alt 148.000 landraser og ville slektninger av matkorn, bønner og linser fra store deler av verden som er tilpasset tørre områder. Frøene regnes som uerstattelige på grunn av sine egenskaper, som kan sikre bønder gode avlinger selv i de tørreste delene av verden.

STABLER MED FRØ: Koordinator for Svalbard globale frøhvelv, Åsmund Asdal, foran pappesker med plantefrø fra Syria, som kan sikre mat til fremtidige generasjoner i det krigsherjede landet. Foto: Terje Mortensen , VG

Har aldri skjedd før

Allerede i 2008, før borgerkrigen brøt ut, begynte den syriske genbanken å sende sikkerhetskopier til Svalbard. De siste to forsendelsene som kom i 2013 og 2014 inneholdt 90 kasser med mer enn 30.000 frøposer med blant annet hvete, bygg, fôrgress og kløver.

Nå ønsker ICARDA en del av frøene tilbake. Det er første gang siden Svalbard globale frøhvelv åpnet i 2008 at en genbank har bedt om dette. Det var landbruks- og matminister Sylvi Listhaug som slapp nyheten på Svalbard søndag.

– Genbanken ønsker tilbake noen av frøene allerede i høst, for å produsere og høste av dem. Deretter vil de sendte nye frø opp hit igjen som en back-up. De vil bli sendt til andre land i Midtøsten, siden Syria fortsatt er rammet av krig, men av sikkerhetsgrunner vil vi ikke si hvor, forteller Listhaug til VG.

ICARDA har flere filialer i Midtøsten og Nord-Afrika.

– Dette viser hvorfor det er så viktig med et slikt globalt frølager, som back-up, når det skjer saker og ting i verden, og når det er fare for at viktig genmateriale kan gå tapt, sier Listhaug.

«Bankboks» for verdens genbanker

I alt 325 kasser med over 116.000 forskjellige typer frø er sendt fra Aleppo til Longyearbyen de siste årene. Der står de fortsatt stablet i last- og pappesker.

Man regner med at rundt 80 prosent av frølageret i den syriske genbanken nå ligger trygt lagret dypt inne i fjellet like utenfor Longyearbyen.

Også frø fra andre konfliktområder som Nord-Korea og Irak er lagret her.


Dette forteller at frøhvelvet er et av verdens underverker.

Svalbard globale frøhvelv er det største i sitt slag i verden, og fungerer som en bankboks for genbanker verden rundt. Over 860.000 frøprøver fra i alt 64 genbanker er lagret her siden åpningen i 2008. Man regner med at dette utgjør rundt 40 prosent av genmangfoldet i verdens genbanker.

Og det er plass til mer: To av de tre fjellhallene er ennå ikke tatt i bruk.

Historisk dag for frøhvelvet

Koordinator for Svalbard globale frøhvelv, Åsmund Asdal, mener dette er en stor milepæl for både frøhvelvet og Norge.

FREMTIDEN LAGRES HER: Svalbard globale frøhvelv skal sikre biologisk mangfold og mat for menneskeheten i fremtiden. Foto: Terje Mortensen , VG

– Dette forteller at frøhvelvet er et av verdens underverker, sier Asdal til VG.

Frølageret på Svalbard skal sikre verdens matsikkerhet og biologiske mangfold fra naturkatastrofer, klimaendringer og ikke minst kriger. Asdal mener dagens nyhet med all tydelighet viser hvorfor det var så viktig å etablere et globalt frøhvelv i Norge.

– Det er stort for Norge å kunne sende tilbake frø til genbanker som har sluttet å fungere. Vi har bygget dette frøhvelvet, det er på et vis vår gave til verden.

Svalbard globale frøhvelv har fått langt større oppmerksomhet internasjonalt enn i Norge, og er blant annet kåret til verdens sjette beste oppfinnelse i Time Magazine.

Beliggenheten i fredelige Arktis og utformingen av fjellanlegget betegnes som optimal for oppbevaring av plantefrø. Inne i hvelvet, som ligger 130 meter innenfor åpningen, er det 18 minusgrader. Hvis strømmen går, sørger permafrosten for at temperaturen ikke stiger til mer enn minus fire grader.

PLASS TIL MER: De tre frøhvelvene har plass til rundt 4,5 millioner plantefrø. Hittil har verdens genbanker sendt rundt 860.000 sikkerhetskopier hit. Foto: Terje Mortensen , VG

Hvelvet, som ligger drøyt to kilometer fra Longyearbyen, er plassert så høyt i terrenget at det ikke vil bli rammet hvis isen i Antarktis og på Grønland smelter.

– Hva er viktigere enn å skaffe verden mat? Det er ikke sikkert at vi klarer å skaffe nok mat til menneskeheten i fremtiden, men vi klarer det i hvert fall ikke uten det som ligger bak oss her, sier Asdal, og peker på den katedrallignende inngangspartiet på det som noen mener er verdens viktigste rom.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder