DOKUMENTARSKAPER: VG møtte Ulrik Imtiaz Rolfsen utenfor NRK på Marienlyst tirsdag kveld. Siden januar i fjor har han filmet Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge.

DOKUMENTARSKAPER: VG møtte Ulrik Imtiaz Rolfsen utenfor NRK på Marienlyst tirsdag kveld. Siden januar i fjor har han filmet Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge. Foto:Fredrik Solstad,VG

Filmskaper fratatt upublisert materiale av PST

PST jaktet terrorsiktet 18-åring mens de lette gjennom råmaterialet til Ulrik I. Rolfsens uferdige dokumentar. Det sier filmskaperen selv.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg ville selvfølgelig ikke gi videofilene fra meg, sier den prisbelønte filmskaperen Ulrik I. Rolfsen om de politibeslaglagte videofilene.

BAKGRUNN: Politirazzia hos velkjent filmregissør

– Det som bekymrer meg, er at jeg med dette ikke har mulighet til å snakke med folk, uten at de kan være trygge på at det er fortrolig.

Tirsdag ettermiddag var han hos advokat for å få hjelp til å vurdere rettslige skritt mot Oslo statsadvokatembeters beslutning om beslag. Det skjer etter at han har brukt formiddagen på å henvende seg til Politiets sikkerhetstjeneste (PST), i håp om å få videofilene tilbake.

Det eneste han har fått til svar, er at «de jobber med det».

Fryktet bevisforspillelse

De beslaglagte videofilene til filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen er ikke gjennomgått, opplyser PST. Opptakene skal sendes til retten, som skal avgjøre om PST kan se innholdet.

Etter at den 18 år gamle nordmannen ble pågrepet i Göteborg av PST mandag, kom det fram opplysninger om at viktige bevis befant seg hos en filmprodusent, opplyser PST i en pressemelding tirsdag kveld.

«Det forelå videre et vesentlig hasteelement for å forhindre at det viktige beviset ble forspilt. Ved å vente på rettens beslutning fremsto det for oss som sannsynlig at beviset i mellomtiden ville bli forspilt», skriver PST.

Advokat: – Bryter med loven

– Normalt vil en person siktes om det gjøres en ransaking, men om ransakingen er rettet mot en tredjeperson kalles det for en såkalt tredjemannsransaking og Rolfsen har derfor ikke status som siktet i denne saken, sier Kim Gerdts, som er Rolfens advokat.

Gerdts reagerer sterkt på fremgangsmåten til PST.

– Vi mener dette er lovstridig og bryter med en rekke lovverk som beskytter kildevernet. Det er den prinsippielt viktige delen av saken, men det er også en side ved dette som handler om at Rolfsen nå er bekymret for sin integritet opp mot kilder som nettopp krever beskyttelse, sier Gerdts.

– Vi vil begjære alt materialet utlevert, om nødvendig via retten, avslutter advokaten.

Rolfsen selv forteller at han har søkt hjelp fra advokat fordi han ville vite hva han nå kan gjøre.

– Jeg tror ikke de ville gått inn i VGs redaksjon og gjort dette. Jeg tror de tør å gjøre det hos meg fordi jeg er alene, sier Rolfsen.

Flere razziaer

Tre sivilkledde betjenter kom uanmeldt hjem til Rolfsen mandag kveld. Med seg hadde de en beslutning om ransakelse – og Rolfsen oppfattet raskt at han ikke hadde noen mulighet til å protestere.

Etter det VG får opplyst fra uavhengige kilder knyttes razziaen hjemme hos Rolfsen til pågripelsen av den 18 år gamle nordmannen i Gøteborg.

18-åringen er siktet for å ville slutte seg til en terrororganisasjon: PST mener mannen var på vei til Syria for å slutte seg til IS via Rhodos i Hellas.

VG kjenner til at det har blitt gjennomført flere andre razziaer knyttet til saken.

– Filmet Ubaydullah og siktet 18-åring

Rolfsen bekrefter koblingen og sier at 18-åringen reiste med Profetens Ummah-talsmannen Ubaydullah Hussain til Gøteborg med dokumentarfilmteamet på slep.

– Det var 18-åringen PST lette etter. Det var materialet som omhandlet ham PST hadde kjennelse på å få med seg, sier Rolfsen til VG.

Filmskaperen, som siden januar i fjor har filmet Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge, sier han vurderte å ha med materialet av 18-åringen i dokumentaren. Til NRKs Dagsnytt 18 opplyser han at han ikke kjenner spesielt til hvem 18-åringen er.

Han ønsker likevel ikke å si noe til VG om i hvilke sammenhenger 18-åringen har blitt filmet i.

– Nei, jeg er nødt til å spare på noe til dokumentaren skal komme ut. Jeg kan ikke avsløre alt ennå.

Rolfsen bekrefter likevel at PST tok med seg mye materiale.

– Jeg vet ikke nøyaktig hvor mange timers filming det er snakk om, men kanskje halvannet døgn.

– Hadde ingen valg

Rolfsen var totalt uforberedt på politiets razzia. Han forteller at han forsøkte å argumentere mot at etterforskerne kunne ta noe, og forsøkte å finne ut om han hadde noe valg.

– Det var helt tydelig, det var ingen tvil. Jeg måtte gi det fra meg. Noe jeg selvfølgelig ikke ville.

Ulrik Imtiaz Rolfsen lager en dokumentar om islamisten Ubaydullah Hussain, som tirsdag står tiltalt i en ankesak etter angivelige trusler mot journalister, og hatefulle ytringer mot jøder på Facebook.

– Dokumentaren ser Hussain som person, og hvordan Norge takler ham. Det som skjedde i går, er veldig rart, uventet og interessant i den sammenhengen, sier han og utdyper:

– Vi lever i et demokrati, og hvordan vi takler folk som ikke vil ha demokrati er et interessant perspektiv. Det som skjedde i går, handler om hvordan Norge takler dette.

Grunnlovsstridig?

PSTs razzia hos filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen kan være i strid med Grunnloven, mener jussekspert Anine Kierulf.

Politiaksjonen er overraskende, mener Kierulf, som er jurist ved senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo.

– Dette står i et spenningsforhold både til Grunnlovens paragraf 100 og Menneskerettighetskonvensjonens artikkel 10. Begrunnelser for å gripe inn i slike rettigheter skal være konkrete og svært tungtveiende, sier Kierulf til NRK.

De to paragrafene handler begge om ytringsfriheten.

Kierulf understreker at man ikke kjenner bakgrunnen for razziaen godt nok.

– Det kan tenkes tilfeller hvor liv og helse eller rikets sikkerhet står så mye på spill at man kan godta denne typen inngrep, men det skal altså svært mye til, sier Kierulf.

En slik aksjon kan føre til at kilder kvier seg for å uttale seg så fritt som de ellers ville gjort, påpeker hun.

Har du informasjon om denne saken eller om nordmenn i Syria eller Irak? Klikk her.

Les også: Generalsekretær i Norges Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, reagerer kraftig på PSTs aksjon mot dokumentarfilmskaperen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder