UNG JEGER: Magnus Sørhaug 85) og pappa Dag Jonny Sørhaug på elgjakt i Nærøy. Magnus har egen lekebørse og jaktradio Foto: privat ,

Her jakter hele familien!

Magnus (5) på elgjakt med søster, pappa, onkel, søskenbarn og bestefar

TRONDHEIM (VG) Hos familiene Sørhaug i Nærøy i Nord-Trøndelag har interessen for elgjakt slått ned i alle aldersgruppene.

Linn K. Yttervik
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

PANG!

– Skjøt du nå, spør Magnus Sørhaug (5) onkelen Håvard Sørhaug.

– Ja, hørte du det?

Et nytt skudd går av og de to går forsiktig bort til elgoksen som ligger på bakken.

Det er Håvard Sørhaug som forteller om femåringens jaktopplevelse under elgjakten i år.

Les også: Disse elgene må du kunne se forskjellen på

Tradisjon for jakt

Lagets yngste jeger, femåringen Magnus har egen lekebørse og radio, og er selvsagt ivrig jeger sammen med pappa, onkel, søskenbarn og bestefar på jakt.

Storesøsteren på seks er også med. Og kompisen Ådne Måøy på snart fem. Magnus' mamma jaktet også før barna kom, men under årets jakt er hun hjemme med lille Jenny på åtte måneder.

– Vi har lang tradisjon for elgjakt i familien, og kunnskapen om jakt nedarves så ungene har det i blodet, sier onkelen til Magnus, Håvard Sørhaug.

I store deler av Norge har de fleste jaktet elg i over en uke, mens deler av Sør og Østlandet ikke begynner jakten før nå i oktober.

Les også: Nå kan rypa havne på rødlisten

SOVENDE JEGER: Når man er fem år og på elgjakt er det lov til å ta seg en liten dupp slev om man sitter på post. Foto: privat ,

Til nå har familiejaktlaget i Nærøy felt fem av ni elger på kvoten, og de har allerede sikret seg kjøtt til taco, pizza, småstek og helstek til langt utover høsten og vinteren.

– Pappa på 69 er den eldste som er med. Vi har alle vært med og bidratt under jakten siden barndommen. De små går uten gevær, sammen med en voksen og når de er 16 år får de skyte opp og har med egen børse, forklarer Sørhaug.

– Er med på slakt og vomming

Hans egne to sønner Olav (snart 14) og Vegard (som 21) er selvsagt også med.

– Vegard skjøt sin første elg dagen etter at han fylte 16 år. Jegeren skal lære seg ritualene både med å vomme ut elgen i naturen og slaktingen.

Les også: Indianere spiste laks for over 10.000 år siden

De minste er med på selve drivingen og har på refleksvest slik at de er godt synlig. Og så får de være med å frakte elgen til slagstedet og være på flåingen.

– Store som små er med på dette, og de små har også egne kniver. På denne måten lærer de seg å ta vare på kjøtt og det er viktig at de lærer å håndtere dette riktig. Det er en kunst å lære seg alt – fra å ta ut hjertet, vomme ut elgen og å få elgen til slaktestedet uten at det kommer bakterier til som kan påvirke kjøttkvaliteten, forklarer han.

Ifølge den erfarne jegeren får ungene et nært forhold til naturen gjennom jakt, og ofte kommer de over både blåbær og kantareller som de også sanker med seg.

HELE GJENGNE: Foran venstre: Eugenie (6) og Magnus (5) Sørhaug. Andre rekke fra venstre: Sindre Måøy, Ole Jakob Måøy, Egil Ringstad og Olav Sørhaug. Tredje rekke fra venstre: Håvard Sørhaug, Jon Isak Måøy, Ole Ingar Sørhaug, Vegard Sørhaug og Dag Jonny Sørhaug. Foto: privat ,

En typisk jaktdag for familiene starter med at de kjører rundt på jordene og kikker i 5.30-tiden på morgenen. I 8-tiden møtes de for å legge en slagplan for dagen.

– Så bestemmer vi oss for hvor vi skal forsøke å drive elgen, og hvem som skal skyte og hvem som skal gå. De som har vært med i mange år er kjent med plassene og hvor de tror elgen kommer til å gå. Denne lærdommen går videre til ungene. De får tidlig en følelse av hvordan jakten foregår, sier han.

Les også: TVNorge forsvarer jeger-TV

– Viktig med det sosiale

Sikkerheten er viktig. Hele laget bruker refleksvester og går i trygge omgivelser så de vet hvor de har hverandre til enhver tid.

– Vi har felles mat, og legger stor vekt på det sosiale ved jakten. Vi forsøker å tilpasse slik at ungene får være med så mye som mulig i alle prosessene av elgjakten når de ikke er på skolen eller barnehagen. De har mange gode historier å komme med når de kommer tilbake til de andre barna.

Sørhaug sier han synes det er bra at barna lærer seg å bruke naturen og beskatte de verdiene som fins.

– Det er positivt at de vet hvor maten på bordet kommer fra. Og at det ikke er alt som må kjøpes i butikken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder