INSPIRASJON: UNICEF-ambassadør Hannah Godefa (t.h.) møter statsminister Erna Solberg på Statsministerens Kontor torsdag ettermiddag. Her gir hun statsministeren et afrikansk klesplagg som gave. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Hannah (17) er Solbergs skole-inspirator

I januar skrev Erna Solberg en kronikk om jenters rett til utdanning sammen med 17 år gamle Hannah Godefa fra Canada. Torsdag møttes de igjen.

Artikkelen er over seks år gammel

I likhet med den pakistanske tenåringen Malala Yousafzai er Godefa noe av et forbilde for den norske statsministeren.

- De inspirerer meg veldig. De er engasjerte, ser ting på en ny måte og kommer opp med egne praktiske løsninger på store spørsmål, sier Solberg til NTB.

17 år gamle Hannah Godefa fra Canada har gjennom sin egen kampanje sendt en halv million penner til barn i familiens hjemland Etiopia. Hennes Pencil Mountain Project kom i stand da hun innså at hun ikke kunne fortsette brevskrivingen til jevnaldrende i Etiopia, fordi de rett og slett manglet noe å skrive med.

Utdanning

Tidligere har Høyre-Frp regjeringen uttalt at de vil satse tungt på jenters utdanning de neste fire årene. Erna Solberg brukte mye av landsmøtetalen på å vektlegge jenters rett til utdanning og fordømme den nigerianske islamistgruppen Boko Harams bortføring av skolejenter.

- Utdanning er kraften til forandring. Det er dypt urettferdig at jenter mange steder i verden ikke har de samme mulighetene som gutter til å skaffe seg en utdanning, sier Solberg.

Hun forteller at engasjementet for utdanning i utviklingsspørsmål skriver seg tilbake til 1979, da hun ledet Operasjon Dagsverk. Pengene som ble samlet inn gikk til bygging av en videregående skole på Jamaica.

Statsministeren medgir at kulturelle føringer og patriarkalske strukturer er en betydelig del av forklaringen på at jenter flere steder i verden nektes utdanning. Likevel er det noe hun som vestlig politiker kan bidra med, mener Solberg.

- Press utenfra kan også skape forandring, sier Solberg.

Bønn til Solberg

Hannah Godefa kom til Oslo i forbindelse med konferansen Partnership for Change. Det ga en anledning til et nytt møte med Erna Solberg, som hun traff for første gang i Davos under Verdens økonomiske forum.

På spørsmål om hva en norsk statsminister kan bidra med, svarer Godefa:

- For det første kan hun fortsette med det hun allerede gjør, nemlig å være en pådriver for jenters rett til utdanning. For det andre kan hun forplikte seg til å støtte prosjekter som konkret jobber for forandring, sier hun.

Temaet vil også bli tatt opp under Erna Solbergs Afrika-reise i juli. Besøket i Sør-Afrika, Malawi og Rwanda er knyttet til hennes rolle som leder for pådrivergruppen for FNs tusenårsmål, et verv hun deler med Rwandas president Paul Kagame. Tirsdag kom det fram at Statsminister Erna Solberg er blitt enig med Rwandas president Paul Kagame om at FN bør skjerpe innsatsen for at jenter i konfliktområder skal være trygge når de er på skolen.

Konflikter

I Sør-Afrika skal statsministeren møte Nelson Mandelas enke Graca Machel og delta i et internasjonalt møte om styrket barne- og mødrehelse. Sterkere satsing på utdanning er temaet for besøket til Malawi, mens Kagame vil være vert for et møte i Rwanda om økt internasjonal innsats for verdens barn.

Hvert år frarøves 28 millioner barn i krigs- og kriseområder retten til utdanning, viser en rapport som Redd Barna og Flyktninghjelpen la fram denne uka.

Rapporten inneholder 250 intervjuer med barn, foreldre, lærere og samfunnsledere i Masisi i Øst-Kongo og flyktningleiren Dollo Ado i Etiopia.

- Rapporten viser at utdanning må bli en prioritert del av den umiddelbare responsen i en nødhjelpssituasjon for å beskytte barn, sier generalsekretær Tove R. Wang i Redd Barna.

Under 2 prosent av all nødhjelp går til utdanning.

- Det internasjonale samfunnet har gjentatte ganger lovet å sikre utdanning for barn rammet av krig og andre katastrofer. Likevel er utdanning den mest underfinansierte sektoren ved kriser, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland.

Mer om

  1. Solberg-regjeringen
  2. Skole og utdanning

Flere artikler

  1. Solberg vil at FN prioriteter skolejenters sikkerhet

  2. Se Erna danse med Hollywood-kjekkas

  3. VG mener: Finnes ingen bedre kampsak for Erna

  4. Her er det verst for barn å vokse opp

  5. Solberg delte scene med Shakira i Hamburg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder