BLIR LEDER: Jonas Gahr Støre ble mandag enstemmig innstilt som lederkandidat for Arbeiderpartiet. 14. juni skal han velges på et ekstraordinært landsmøte. Foto: Helge Mikalsen/VG

Jonas Gahr Støres far brakk lårhalsen: Vil vurdere omsorgslønn til dem som hjelper eldre foreldre

YOUNGSTORGET (VG) Påtroppende Ap-leder Jonas Gahr Støres 89 år gamle far brakk lårhalsen i påsken. Nå vil Støre ha økt fokus på innsatsen for eldre foreldre.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Noe av det Støre tenkte mest på når han skulle vurdere å stille som lederkandidat for Arbeiderpartiet, var hensynet til sine eldre foreldre.

- Dette er hverdagen for tusenvis på tusenvis av nordmenn. Vi har omsorgsoppgaver for dem som trenger oss. Vi har en fantastisk velferdsstat som bistår oss, men det er også det personlige ansvaret man har for sine nærmeste. Da jeg begynte i politikken hadde jeg barn i barnehagen, nå har jeg foreldre med et omsorgsbehov, sier Støre til VG.

Uhell i påsken

- Faren min på 89 år brakk lårhalsen midt i påsken. Det var en påminnelse om at dette er livet. Det er flott å være sammen med dem som en gang ga meg omsorg. Det er noe jeg må ha plass og tid til, også som partileder. De som jobber rundt meg vet at sånn var det i årene som statsråd, og sånn må det være nå også, utdyper han.

Støre forteller at hans foreldre får veldig god hjelp fra bydelen.

- De får den omsorgen alle har rett til å få, fra sykehuset til pleiehjem. Faren min er på pleiehjem og på vei til rehabilitering nå. Moren min bor hjemme på Gråkammen og får hjemmehjelp der. Det fungerer veldig bra.

- Men det berører også familien. Vi er tre barn og barnebarn som stiller opp så godt vi kan og som holder hverandre informert, og deler oppgaver. Det er noe som er viktig for meg å delta i, dette skjer bare en gang.

Omsorgslønn

- Som helseminister la jeg for ett år siden fram en stortingsmelding om å tenke nytt rundt hvordan vi organiserer omsorgsressurser. Vi må se nærmere på permisjonsordninger som gjør det mulig å ta vare på slektninger som har særlig behov for omsorg, for eksempel eldre foreldre.

- Tenker du på en form for kontantstøtte for dem som tar seg av eldre foreldre?

- Det jeg mener vi trenger større fleksibilitet. Gjennom livet har man ulike behov, og ulik mulighet til å arbeide mer eller mindre. Spørsmålet om omsorgslønn og omsorgspermisjoner, tilrettelegging for at man kan være en god omsorgsperson, kommer til å tilhøre morgendagens omsorg. Så må det nøye utredes, og vi må beregne kostnader og organisering. Men at vi må ta den diskusjonen er jeg sikker på.

Minner om barnehagen

Støre mener at å ta seg av gamle foreldre minner om omsorgen man gir sine barn når de er i barnehagen.

- Vi forteller at man henter barn i barnehagen, men det bør være en like naturlig fortelling at man tar seg av eldre foreldre. Det er noe vi kan løfte opp og fram.

- Vi går mot et samfunn der flere blir eldre. Vi må derfor organisere omsorgen bedre. Men det er ikke bare demografien, det er også en medisinsk utvikling som gir oss nye muligheter vi ikke har hatt før, og som betyr at vi må stille spørsmål om prioritering.

- Den store saken jeg er opptatt av om dagen er hvordan å forebygge sviktende helse, også blant eldre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder