SKUTT: Isbjørnen som angrep den britiske leieren på Svalbard, hentes ut fra området. Foto:Arild Lyssand/sysselmannen På Svalbard,

Hørte skrikene da venn
ble drept av isbjørn

Medelevene til Horatio Chapple fra den prestisjetunge
privatskolen Eton, hørte 17-åringen skrike av skrekk da han ble drept av isbjørn på Svalbard i 2011.

  • Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

De har forklart seg under en rettslig høring etter dødsulykken, og Sky News bringer utdrag fra høringen. Den avslører om dramatiske minutter før den angripende isbjørnen ble skutt. Før det hadde bjørnen drept en person og skadet fire i følget.

Det ble klart under høringen at den britiske skolegruppen var dårlig utstyrt og gjorde flere feil før angrepet.

Ikke vakt

Ekspedisjonsleder Richard Payne fra British Schools Exploration Society har blant annet forklart at gruppen hadde for få signalpenner. I tillegg var snubleblussene rigget med en kraftig snor i stedet for fiskesnøre for å hindre at de skulle bli utløst for lett. Gruppen hadde også for få deler til riggingen av snubleblussene.

I tillegg påpekes det at valget om å ikke ha en isbjørnvakt i leiren «trolig var skjebnesvangert».

DREPT: Horatio Chapple ble drept av isbjørn på Svalbard i 2011.. Foto:Handout,Pa Photos

Så bjørnen

Lauren Beech, forklarte at hun så pelsen til bjørnen fra teltet sitt.

– Jeg hørte bjørnen flerre, blandet med rop og skrik. Jeg var så fortvilet at jeg mistet følelsen av hvor lenge det varte.

En annen av elevene, Scott Bennell-Smith, lå og sov da gruppen ble angrepet av isbjørnen. Han sa at det føltes som om de våknet samtidig.

– Først ristet teltet, og det føltes som om noen ristet for å forsøke å vekke oss. Da teltduken revnet, kunne jeg se hva som foregikk.

Bet i hodet

Bennell-Smith (20) var 16 år da dette skjedde.

– Teltduken hadde revnet, og lå på hver side av oss. Jeg så bjørnen angripe noen. Bjørnen var midt i leiren, og den bet personen i hodet. Jeg la meg flat og forsøkte å ligge helt stille, og da kunne jeg bare høre bjørnen som gikk rundt oss og alt oppstyret den laget, forklarte Bennell-Smith.

Han ble også angrepet og skade av bjørnen før den ble skutt av andre i følget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder