DMT-ledere: Ikke alle ser at dette er et konkret angrep på jødene

Politiet: – Sikkerhetstiltak blir vurdert fortløpende

BLITT TRUET FØR: Synagogen i Trondheim har tidligere blitt rammet av en brannbombe. Foto:Thor Nielsen,VG

Høyner sikkerheten i synagogene i Oslo og Trondheim

Det Mosaiske Trossamfunnet i Trondheim og Oslo sier sikkerheten i synagogene er blitt skjerpet etter angrepet på kosher-butikken i Paris.

  • Camilla Tryggestad Visjø

Artikkelen er over fem år gammel

At terroristen i Paris gikk inn for å ramme jøder i en kosher-butikk, angår jødene i Norge direkte, mener Rita Abrahamsen, leder for Det Mosaiske Trossamfund i Trondheim.

Kosher-butikken i Paris ble angrepet etter at tolv mennesker mistet livet i angrepet på det franske satiermagasinet Charlie Hebdo. Fire gisler ble drept.

Bakgrunnen for at terroristen angrep kosher-butikken, var at han ønsket å ramme jøder.

VG MENER: Jødene må beskyttes bedre

– Må kalle en spade for en spade

Abrahamsen forteller til VG at de nå har høynet sikkerheten i synagogen i Trondheim som følge av angrepene.

BEKYMRET: Rita Abrahamsen, leder i Det Mosaiske Trossamfunn i Trondheim. Foto:,Privat

– Hendelsen i kosher-butikken var et direkte og helt bevisst angrep på jøder. Dette er viktig å få frem, da jeg tror mange i den norske befolkningen kanskje ikke helt vet hva en kosher-butikk er, og ikke tenker på at dette er et jødisk supermarked. Vi må kalle en spade for en spade, sier Abrahamsen.

Det var Adresseavisen som først meldte om saken.

– Vi har skjerpet sikkerheten. Det var et direkte og helt bevisst angrep på jøder når han gikk inn.

Men selv om sikkerheten er høynet, poengterer hun at driften går som normalt.

– Vi har mottatt trusler tidligere, men vi bør ikke og kan ikke la oss stoppe av slike ting. Men det er klart vi blir bekymret.

Hun ønsker ikke å diskutere konkrete sikkerhetstiltak med pressen.

– Jeg kan si at vi er i løpende kontakt med politiet og PST, og at på et generelt grunnlag er sikkerhetstiltakene høynet, sier Abrahamsen til Adresseavisen.

Synagogen i Trondheim har blitt rammet av terror før. I 2006 ble det kastet en brannbombe mot synagogen.

LES OGSÅ: Gissel til VG: Slik var marerittimene

1300–1500 jøder i Norge

I Norge finnes det totalt to synagoger, en i Oslo og en i Trondheim. Også i Oslo har politiet høynet sikkerheten, ifølge Ervin Kohn, leder i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo.

– Jeg vil ikke gå inn i detaljer om sikkerheten, men jeg kan bekrefte at politiet har høynet sikkerheten rundt synagogen i Oslo. Politiet vurderer risikoen løpende, og justerer sine ressurser i forhold til det, sier Kohn til VG.

MOT JØDEHAT: Mandag arrangerte Amnesty og 26 andre organisasjoner solidaritetstog mot Pediga på Youngstorget. Ervin Kohn, leder av det mosaiske trossamfunn gikk i solidaritetstog. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Han understreker at jødene er en liten og sårbar minoritet i Norge.

– Mange tror vi er titusener av jøder i Norge, men vi er ikke mer enn mellom 1300 og 1500. Allikevel er vi er en robust medlemsmasse og stort sett går vi ikke rundt og er redde. Men at man er mer bekymret er helt naturlig.

Også i synagogen har de normal drift med høy aktivitet, ifølge Kohn.

Han er enig med Abrahamsen i at det ikke har blitt kommunisert godt nok at dette var et angrep på jødene.

– I appellen jeg holdt foran Stortinget mandag, sa jeg blant annet at dette ikke bare var ett angrep, men ett angrep mot ytringsfriheten og ett antisemittisk angrep.

Norske jøder har bedt om mer vakthold

Selv om politiet allerede har hatt vakthold utenfor synagogen i Oslo etter terrorangrepet i Paris, har norske jøder et behov for at dette styrkes, ifølge Kohn.

– Vi er i dialog med politiet. Det er ikke første gang at jødiske mål angripes, vi er blitt redde, sier Kohn til NTB, og viser til at synagogen i Oslo også har vært angrepet.

I 2006 ble det avfyrt 11 skudd mot synagogen.

Politiinspektør Johan Fredriksen i Oslo-politiet sier at det er dialog mellom Det Mosaiske Trossamfund, politiet i Oslo og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om vakthold ved synagogen i Oslo.

– Sikkerhetstiltak blir vurdert fortløpende i tråd med trusselbildet og vil ikke bli kommentert ytterligere i mediene fra vår side, sier Fredriksen til NTB.

Franske myndigheter opplyste mandag at de vil utplassere nær 5.000 sikkerhetsstyrker og politifolk for å beskytte de 700 jødiske skolene i landet, skriver NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder