KNIVSTUKKET: Den 36 år gamle somalieren gikk anmok med kniv og angrep alle rundt seg i området ved Brugata i Oslo ifjor høst. Nå er det klart at han er for syk til å fengsles. Foto: Amund Bakke Foss

KNIVSTUKKET: Den 36 år gamle somalieren gikk anmok med kniv og angrep alle rundt seg i området ved Brugata i Oslo ifjor høst. Nå er det klart at han er for syk til å fengsles. Foto: Amund Bakke Foss

Angrep fem med kniv - kan ikke fengsles

(VG Nett) Somalieren som gikk amok med kniv i Oslo sentrum i fjor høst, slipper å sone en eneste dag i fengsel.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Straffeloven §44Straffeloven §39

Årsaken er at de rettsoppnevnte sakkyndige har konkludert med at 36-åringen var psykotisk da han knivstakk fem personer i området rundt Brugata. Med en kraftig kniv gikk somalieren til angrep og stakk blant annet flere i halsregionen.

Politiet mener det var bare flaks at ingen ble drept, og har siktet ham for drapsforsøk.

Legene avgjør

Nylig sendte Oslo-politiet sin innstilling sammen med rapporten fra de sakkyndige til Statsadvokaten som tar den endelige avgjørelsen.

Psykotiske gjerningsmenn kan ikke dømmes til fengsel i Norge, men statsadvokaten kan be om at vedkommende dømmes til tvungen psykisk helsevern. Det innebærer at det er helsevesenet som bestemmer når domfelte kan slippes ut i samfunnet igjen. Når legene finner ut at han er frisk nok, så kan han forlate behandlingsinstitusjonen.

Behandles på Dikemark

KNIVDESPERADO: Denne kraftige kniven brukte somalieren da han angrep flere personer i Brugata. Foto: Helge Mikalsen

36-åringen ble pågrepet like ved åstedet, og umiddelbart tvangsinnlagt på sikkerhetsavdelingen på Dikemark. Der er han fortsatt fem måneder senere.

- Nå får han den behandlingen han skulle hatt mye tidligere, sier mannens forsvarer Rene Ibsen til VG Nett.

Han er innstilt på at statsadvokaten kommer til å legge ned påstand om tvungen psykisk helsevern frem til klienten blir vurdert som frisk.

- Det har ligget i kortene. Kravene før noen kan tvangsinnlegges er strenge, og han ble vurdert som psykotisk allerede da, påpeker Ibsen.

Somalieren kom til Norge som enslig asylsøker på midten av 90-tallet. Da han angrep fem personer med kniv i Oslo i fjor, hadde han en rekke ganger sluppet straffeforfølgelse for mindre straffbare forhold på grunn av sin psykiske sykdom.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder