SYKKEL RUSS: Paul Aamodt Brandal, Benjamin Hidas, Bendik Pedersen, Magnus Løvlie, Truls-Petter Tofting og Harald Berger tråkker seg gjennom russetiden.

SYKKEL RUSS: Paul Aamodt Brandal, Benjamin Hidas, Bendik Pedersen, Magnus Løvlie, Truls-Petter Tofting og Harald Berger tråkker seg gjennom russetiden. Foto:Helge Mikalsen,VG

Russ 2015: Disse guttene dropper russebilen for tråsykkel

1.mai-helgen starter russefeiringen for alvor

LILLESTRØM (VG) Ikke alle bruker millioner på russebuss. Disse guttene har valgt å tråkke i gang feiringen – på en seksmannssykkel.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Russegjengen bak konseptet «Tråkk ’n’ Roll» har gått til innkjøp av en tråsykkel i stedet for en russebil. Den kostet 10.000 kroner og er importert fra Kina.

– Det er mye fokus på konsept blant russen, men jeg vil ikke akkurat si at vårt er så gjennomtenkt. Konseptet er sykkelen, sier Harald Berger, en av russeguttene.

SEND DINE BILDER:Buss, bil eller sykkel? Send inn bilder av ditt russekjøretøy her!

Sykkelen han snakker om er tre meter lang, rødmalt og har stripete tak. Den ser ut som et polkagrisdrops på hjul og har plass til seks personer. Her er det ikke snakk om å lene seg tilbake og nyte kjøreturen – uten samarbeid kommer man nemlig ingen steder.

– Vi hadde i utgangspunktet tenkt oss en russebil, men i en skoletime foreslo en av oss sykkel. Da tenkte vi, faen heller, det gjør vi, sier Benjamin Hidas.

Hvordan feirer du russetiden? Tips VGs journalist her eller tagg ditt bilde på Instagram med hashtag #vgruss

KOM I DELER: Den store seksmannssykkelen til "Tråkk 'n' Roll"-gutta kom pakket i småesker fra Kina. Uten bruksanvisning måtte de selv finne ut av hvordan den skulle skrus sammen. Foto:Helge Mikalsen,VG

Feiringen starter i helgen

SYKKELKONSEPT: Gutta bak "Tråkk 'n' Roll" er kjendiser i lokalmiljøet. Alle kjenner igjen den rødmalte sykkelen når de kommer kjørende. Foto:Helge Mikalsen,VG

VG møter gutta bak «Tråkk ’n’ Roll» på Lillestrøm videregående skole. Selv om mange har tyvstartet feiringen, er det denne helgen russefesten offisielt kjøres i gang.

Guttene selv planlegger å sette kursen mot Tryvann fredag, men innrømmer at sykkelen blir hjemme.

– Den bakken opp til Tryvann er nok litt vel lang, ler de.

Miljøbevisste russ

Gjengen med tråkkere er satt sammen av Paul Aamodt Brandal, Benjamin Hidas, Bendik Pedersen, Magnus Løvlie, Truls-Petter Tofting og Harald Berger.

På sin Facebook-side promoterer guttene seg med følgende tekst:

«En gruppe på seks mandige og middels intelligente gutter utgjør "Tråkk 'n' Roll". Vi er giret for en klikket russetid og en bærekraftig fremtid.»

Bærekraftig?

– Ja, det er ikke til å legge skjul på at noen av oss er ganske miljøbevisste. Det er en av grunnene til at vi sykler, sier Benjamin Hidas.

– Den andre grunnen er enkel: Vi gidder ikke å bruke så mye penger på van eller buss.

DRAR DAMER: Russegjengen forteller at sykkelen er en damemagnet, men innrømmer at det er litt vanskelig å tilby skyss. Foto:Helge Mikalsen,VG

Mange bruker millioner

År etter år hører man om russ som bruker flere hundre tusen kroner på russefeiringen, og hvert år når summene nye, svimlende høyder.

I fjor skrev VG om guttene på Drammens-bussen «HollyHood», som brukte 100.000 kroner på å fly inn en kunstner fra statene for å dekorere bussen.

Mens skolevennen til «Tråkk ’n’ Roll»-gutta ruller rundt i påkostede busser, er denne gjengen klare på at man ikke må bruke millioner for å ha det gøy.

– Sykkelen har vi skrudd sammen selv på seks timer og sammenlagt har vi vel spart en og en halv million på russefeiringen, sier Bendik Pedersen.

Den hjemmelagde sykkelen, som er piffet opp med musikkanlegg og syv meter med fargeglade leddlys, har gjort guttene til superstjerner i hjembyen.

– Det er alltid masse folk som tuter på oss når vi tråkker forbi. Jeg tror rekorden er 18 biler på to kilometer, sier Berger.

SPARER PENGER: Gjengen bak "Tråkk 'n' Roll" valgte å være sykkelruss av økonomiske grunner, men også for å spare miljøet. Foto:PRIVAT,

Sykkel-landsforening: – Sjarmerende

Informasjonssjef i Syklistenes landsforening Hulda Tronstad sier til VG at hun unner hvert avgangskull og ha gjeng sykkelruss som tør skille seg ut.

– Det er en sjarmerende og morsom måte å komme seg rundt på. Det er også vel så fellesskapsbyggende som å være med på en russebil eller buss, sier Tronstad.

Hun innrømmer at hun selv var sykkelruss på Tynset i 1987. Da var hun redaktør i russeavisen og solgte avisene fra en rødmalte herresykkel.

Tronstad er glad for at tradisjonen lever videre.

– Jeg hadde ikke en seksmannssykkel akkurat, så det er morsomt å se at det finnes en slik variant.

Tronstad legger til at sykkelruss er både miljøvennlige og sporty – pluss at de sparer penger.

– Også får de jo mye oppmerksomhet da, ler hun.

SYKKEL OG ALKOHOL – REGLER:

Kan guttene drikke og sykle lykkelig hjem fra fest? Loven sier:

** En syklist kan rammes av veitrafikklovens § 21 som setter forbud mot å føre kjøretøy (blant annet sykkel) når man er i en slik tilstand at man ikke kan føre kjøretøyet på en trygg måte. Altså er det bare føreren av seksmannssykkelen som må være edru.

Forbudet gjelder:

1) Bare forbudt dersom syklisten ikke er i stand til å føre sykkelen på en trygg måte.

2) Bare bot dersom syklisten ikke er i stand til å føre sykkelen på en trygg måte.

3) Inntektsavhengig bøtenivå

KILDE: Syklistenes Landsforening og Lovdata

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder