Varmere i Sør-Norge enn i Syden

Send oss din «SOLfie»

Bjørkepollensesong to uker for tidlig

Mandag ettermiddag ble det målt 24 grader på Østlandet – fire grader varmere enn på Kreta og Mallorca. Dette er ekstreme temperaturer for april, ifølge statsmeteorolog.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er lite som tyder på at vi kun er i midten av april, om man tar seg en tur ut i Sør-Norge om dagen. Flere steder ble det målt langt over 20 grader, og det har ikke vært en sky å se.

PROTOKOLL: Send oss din beste SOLfie!

Både værtjenesten Yr og Storm har varslet temperaturer oppunder 20 pluss i disse dager. Varmest søndag var det i Telemark og Buskerud med 21,3 grader, skriver Yr.

Like unna rekord

Meteorologene pekte ut mandag som den varmeste dagen, og de hadde rett. I 16-tiden ble det målt varmest i Asker, med 24,2 grader. I hovedstaden var det 22,8 grader.

– Dette er ekstremt for april. Absolutt maksimumstemperatur for Norge i april er 27 grader, og den ble satt i slutten av måneden. Dagens temperaturer ligger kun 2-2,5 grader unna den rekorden, sier vakthavende meteorolog Börje Johansson ved Meteorologisk institutt, til VG.

Det er nå godt over en måned siden norske meteorologer kunne erklære vårens ankomst.

LES OGSÅ: Ingen tvil om at lysten øker

Ifølge Johansson er det flere årsaker til sommertemperaturene.

– Vi har varm og tørr luft over hele landet, samt kraftig solstråling. Luften er varm i utgangspunktet, men vi har også føn-effekter, sier meteorologen.

Like varmt som i Malaga

Er man på ferie på Mallorca eller Kreta, kan man ikke skryte av at det er varmere enn hjemme.

– I dag har det blitt målt 20 grader på disse stedene. Lik temperatur som her til lands har det vært i Malaga.

Jarle Pettersen 54 har tatt med seg kontoret ut og jobber på pc'en på utstikker 1 utenfor Rådhusplassen i Oslo. Foto:Fredrik Solstad,

Man bør imidlertid nyte solen og temperaturene mens man kan.

I løpet av onsdag kveld og natt til torsdag trekker høytrykket seg litt sørover og slipper dermed inn lavtrykk mot kysten sørover Vestlandet. Dermed er moroa over her for denne gang. Østlandet ser derimot ut til å ligge i le for dette i hvert fall til fredag – men kan også få inn gråvær og nedbør i løpet av helgen.

– I helgen får vi nok normale april-temperaturer på rundt ti grader, og allerede tirsdag vil man se at temperaturen synker under 20, sier Johansson.

LES OGSÅ: Advarer nordmenn mot sterk vårsol

Bittersøt nytelse

I Nord er man langt ifra så heldige som i sør, ifølge Johansson.

– I Nord er det mye vestavær, med 5–10 grader, altså helt normale april-temperaturer.

LES OGSÅ: Slik reager kroppen på vårsolen

Det er dog ikke utelukkende positivt at værgudene har velsignet oss med en smak av sommer, for ikke alle kan nyte solen og temperaturene uten bekymring.

– Det begynner nå å bli bjørkepollensprending i Sør, og det er uvanlig tidlig. Vanligvis starter ikke dette før i begynnelsen av mai.

Mandag kunngjorde værtjenesten Weather Services International (WSI) at den venter temperaturer over normalen i Skandinavia i mai, juni og juli, skriver NTB.

– En varm og tørr sommer ventes i Skandinavia, det østlige og sørøstlige Europa og det vestlige Russland, sier sjefmeteorolog Todd Crawford i WSI i en pressemelding.

WSI beskriver seg selv som verdens ledende leverandør av vær-drevne forretningsløsninger.

NB! Selv om dette er unormalt varmt aprilvær, er vi langt unna aprilrekorden: Den norske april-rekorden ble satt 29. april 2000 i Sarpsborg. Da ble det målt hele 27 grader.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder