MORGENMAT: Mindre stress i Familien AS gir en bedre start på dagen.
MORGENMAT: Mindre stress i Familien AS gir en bedre start på dagen. Foto: Illustrasjonsfoto:NTB SCANPIX,

Ti tips til mindre morgenstress

INNENRIKS

Med disse 10 enkle grepene kan morgenstunden før dagens plikter gjøre hele dagen bedre!

Publisert: Oppdatert: 11.02.16 14:36

1 Finn frem klær kvelden før

Sjekk værmeldingen, slik at du kan legge frem klær kvelden i forveien. Da slipper du jakten på to like sokker og en ren genser, og du slipper å bruke tid på å finne ut hvor du la den tynne vårluen i går. Da unngår du en tidstyv før familien skal av gårde i barnehage, på skole eller jobb.

2 Legg deg tidligere

Legg deg et kvarter eller en halvtime før du egentlig må – og stå opp tidligere enn du egentlig må. Da skaffer du deg rom til å unngå det vanlige morgenstress-syndromet før alle skal opp og gjennomføre sine ritualer, og overgangen fra søvn til en aktiv dag blir mykere.

LES OGSÅ:Slik gjør du ettermiddagstimene til dagens beste

3 Lag matpakke kvelden før

Sørg for at nistepakker smøres kvelden i forkant (hvis det er dårlig tid på morgenen.) Da slipper du diskusjoner om pålegg og innhold, du slipper å stå ved kjøkkenbenken og smøre mens klokken går, du kan være mer mentalt til stede når de andre står opp, og enda en morgen-tidstyv er satt i arrest.

4 Spis frokost

Mat om morgenen er bensin for hjernen. Måltidet trenger ikke være så stort, og frokosten kan fint fungere som et lite morgenmøte for familien før dagens plikter kaller. Det gir deg mer energi.

5 Behold roen

Selv om dere som foreldre er stresset, så ikke vis det til barna. Stress smitter, og er barna stresset når de kommer på skolen, tar det lang tid før de er i modus til å lære. Og foreldrene slipper å sitte på jobben med dårlig samvittighet på grunn av en stressende start.

Har du effektive tips som gir dagen en hyggelig start?Del dine erfaringer i kommentarfeltetunder artikkelen

6 Gjør påkledningen til en lek

Syng en sang til du finner sokkene. Førstemann til å finne skoene. Kan de minste telle hvor mange knapper det er på skjorten? Eller hvor mange striper det er på T-skjorten? Bytt alle vokaler til bokstaven «i» når dere snakker. La alle si en ting de gleder seg til i dag.

7 Gjør leveringen til en opplevelse

Hvor mange syklister møter dere på vei til barnehage eller skole? Kan dere se en gul bil? Er det tid til en tur i sklien på lekeplassen før dere er fremme? Ha en rolig samtale som gjør avskjeden myk når alle skal hver til sitt.

8 Bestem deg, når du står opp, for at denne dagen skal bli fin

Vent med å koble hjernen på jobb og alt du skal gjøre i dag, før alle er avgårde på vei hver til sitt. Vær mentalt til stede med de andre i familien frem til dere sider ha det.

9 Fordel arbeidsoppgaver

Dersom dere er to voksne, kan en ta ansvar for å lage frokost, den andre kan ta morgenstell og påkledning hvis barna er så små at de trenger hjelp til det. Bli enige på forhånd, så slipper dere forventninger om at ting blir gjort, og diskusjon om hvem som skulle gjøre hva, som fort kan bli en krangel.

10 Skru av skjermen

Ikke la barna konkurrere med telefonen din. Bortsett fra alarmen, kan du med fordel bruke telefonen minst mulig før du er på jobben. De få minuttene dere er sammen på morgenen, kan du utsette å sjekke mail eller sosiale medier. Vær til stede, så blir det både hyggeligere og mer effektivt.

Kilder: Åttebarnsmor og blogger Helena Smedsrud, Huffington Post, Foreldre.no

Her kan du lese mer om