KVELERTAK: Dette bildet har Julien Blanc delt på sin tidligere åpne Twitterprofil, som nå er lukket. Bildet viser at Blanc tar kvelertak på en kvinne mens han hysjer på henne. Det er angivelig tatt da han var i Oslo i oktober i år. Foto:Jan Petter Lynau/Twitter,VG/Twitter

Reklamerte med å ta kvelertak for å sjekke opp norske jenter: Anundsen tar ikke initiativ til å nekte omstridt «sjekkeartist» innreise

Flere land har nektet «sjekkeartist» Julien Blanc innreise, og en underskriftskampanje med samme mål er i gang i Norge. Justisminister Anders Anundsen er opprørt, men sier det er opp til politi og Utlendingsdirektoratet.

Cathrine Ekehaug
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Videoer av den amerikanske «sjekketreneren» Julien Blanc (25) der han blant annet tar kvelertak på kvinner har ført til massive mobiliseringer på nettet. Blanc holder seminarer om sjekking over hele verden, men flere land har nektet han adgang.

I januar vil han komme til Oslo for å holde kurs. Så langt har over 5000 signert den norske underskriftskampanjen som tar til orde for å nekte Blanc innreise til Norge. Underskriftene skal leveres til justisminister Anders Anundsen.

VG har spurt Anundsen om han har fått med seg engasjementet og hva han tenker om saken. I tillegg har vi spurt om han kommer til å nekte Blanc innreise, og hva han synes om Blanc.

I en uttalelse på e-post svarer Anundsen:

– Jeg kjenner denne saken kun gjennom de henvendelsene jeg har mottatt fra enkeltpersoner og gjennom media. Dersom dette er riktig, er jeg i likhet med dem som har skrevet til meg opprørt over det som fremkommer.

– Regjeringen arbeider kontinuerlig med å forebygge og bekjempe vold, seksuelle overgrep og seksuell trakassering. Det at det kan se ut som noen oppfordrer til dette er forkastelig.

– For øvrig er det politiet og Utlendingsdirektoratet som vurderer grunnlaget for å nekte en utlending innreise i hvert enkelt tilfelle.

Omstridte metoder

Blanc jobber som såkalt «sjekketrener» i firmaet Real Social Dynamics (RSD). Han holder kurs og seminarer over hele verden hvor han, etter eget utsagn, lærer ofte sosialt usikre menn om hvordan de skal omgås kvinner.

Videoer i sosiale medier av Blanc som tar tak i hodene på tilsynelatende tilfeldige kvinner i Tokyo og presser hodene deres ned mot skrittet sitt har vakt sterke reaksjoner. Samtidig kom det videoklipp fra et av Blancs seminarer hvor forteller en sal full av menn om hvordan han som hvit mann kunne gjøre hva han ville i Tokyo.

– Jeg tok tak i hodet hennes, presset det mot skrittet mitt mens jeg ropte «pikachu, pikachu», sier Blanc til salen i en av videoene.

I tillegg florerte det bilder av Blanc hvor han har hendene sine rundt halsen til flere kvinner i det som ser ut som et kvelertak, mens han ser dem inn i øynene og hysjer på dem.

Kalte voldsdiagram for «sjekkliste»

Også flere av Blancs kontroversielle utsagn i sosiale medier ble spredd. Eksempler på Twittermeldinger Blanc skal ha skrevet er:

– De heiteste kvinnene er ofte de mest usikre, så ikke glem å behandle dem som søppel.

– Det er lettere å behandle henne som dritt om du objektiviserer henne først #BareSåDuVetDet

SIER DET VAR SPØK: Dette diagrammet var ment som en forklaring på hvordan vold i nære relasjoner foregår. Julien Blanc publiserte det på Twitter og kalte det en sjekkliste. I et intervju med CNN sier Blanc det var et dårlig forsøk på humor. Foto:The Duluth Model,Domestic Abuse Intervention Programs

** Har du deltatt på kurs eller seminar arrangert av RSD? Vi vil gjerne høre hvordan det var. Ta kontakt.

Men særlig en melding får mye oppmerksomhet. Blanc publiserte et diagram laget av et ressurssenter for voldsutsatte for å kjenne igjen faresignalene når noen opplever vold i nære relasjoner.

Twittermeldingen med bildet er nå blitt slettet, men ifølge The Guardian skrev Blanc at dette like gjerne kunne være en sjekkliste for studentene hans, med emneknaggen #HvordanFåHenneTilÅBli.

– Ufattelig dårlige holdninger

The Guardian skriver at foreninger for å stoppe vold mot kvinner og jenter har advart om at visse områder av Blancs retorikk grenser mot promotering av voldtekt, siden han lover å lære menn hvordan de kan overtale kvinner å ha sex med dem selv om de gir uttrykk for at de ikke vil.

Lisa Arntzen, pressekontakt og konsulent ved Dixi ressurssenter for voldtatte. Foto:Dixi ressurssenter for voldtatte,

Det får Lisa Arntzen, konsulent ved Dixi ressurssenter for voldtatte til å reagere:

– Last-minute resistance er jo nettopp en voldtekt hvis man da fortsetter etter å ha fått et nei. Jeg vet ikke om han er klar over det selv, men dette er ufattelig dårlige holdninger. Det han gjør er å forsterke akkurat de dårlige holdningene som gjør at noen begår overgrep. Det er veldig alvorlig, sier Arntzen.

På Blancs egen nettside har han skrevet en lang forklaring på hvordan han gikk fra å være upopulær til en fyr kvinner ville ha. Der er det også listet opp det han hevder er tilbakemeldinger fra fornøyde studenter:

– Julien avgir en veldig leken «jeg bare kødder»-vibb, og kommer derfor unna med å kalle jenter for «hunder» eller peke på en jente han nettopp har klint med og rope «hun er single, snakk med henne» til alle studentene.

– Av og til fornærmer Julien jenter til de blir genuint krenket … Men. Så sier han unnskyld og får henne tilbake på hans side. Mens han hele veien tar henne med på en «full emotional rollercoaster».

Arntzen mener disse sitatene minner om psykisk mishandling. Hun synes det er problematisk at han får holde slike kurs.

– De som går på disse kursene er menn som kommer for å lære, og da er de mest sannsynlig veldig åpne for det han sier. Han har en enorm påvirkningskraft, og dette er problematisk, sier Arntzen.

Sier han angrer

I et intervju med CNN den 20. november sier Blanc at han er overveldet av internettkampanjene mot han, og at han beklager at han har fornærmet noen.

Til reporter Chris Cuomo forklarer Blanc at kurset hans handler om å lære for det meste sosialt usikre menn om hvordan de skal bli mer selvsikre slik at de bedre kan omgås kvinner.

– Du lærer dem å ta kvelertak på kvinner, og å ta tak i kvinners hoder og dytte det ned mot skrittet?

– Det er her mye av forvirringen kommer fra. Jeg tar 100 prosent ansvar for hva jeg har gjort og jeg er ekstremt lei meg for det, jeg føler meg helt forferdelig. Men jeg vil bare gjøre det klart at jeg ikke lærer bort det som er på bildene du referer til.

– Bildene var et forferdelig forsøk på humor og er på en måte tatt ut av kontekst. Det var kvinner jeg hang med, og jeg la hendene mine rundt halsene deres men jeg prøvde ikke å kvele dem, svarer Blanc i intervjuet.

Om paidiagrammet sier han at det er det fullstendige motsatte av hva han lærer menn på kursene sine, og at også dette var et forsøk på humor som slo fullstendig feil.

Flere grupper er opprettet i støtte for Julien Blanc, hvor de mener folk har misforstått humoren hans og at videoene som blir brukt mot han er klippet for å se ekstra ille ut.

Visumnekt i Storbritannia

Onsdag denne uken ble Blanc nektet innreise til Storbritannia. Ifølge New York Times er han dermed mest trolig den første mannen noensinne til å bli nektet visum på grunn av sexisme.

Britiske myndigheter grunngir visumnektelsen med at hans tilstedeværelse i Storbritannia «ikke tjente allmennhetens beste», en formulering som vanligvis bare blir brukt om mennesker mistenkt for høyreekstremisme og terrorisme.

Australia kastet han ut av landet, og utenom Storbritannia har også Brasil og Singapore nektet han adgang.

VG har i flere dager forsøkt å komme i kontakt med Julien Blanc og andre representanter fra RSD uten å lykkes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder