LESTE OM SNIKSKYTING: De to terrortiltalte nordmennene (ytterste til venstre) innrømmer begge blant annet at de har lest om snikskyting, jihad og martyrdom, men mener det ikke beviser noe. Foto: ,

Terrortiltalt leste om jihad-kurs, martyrdom og kidnapping

På en av de terrortiltaltes beslaglagte pc-ene har det vært kikket på kurs som handler om alt annet enn hjelpearbeid.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Kurs om snikskytter-trening, martyrdom, våpenet Kalashnikov, forsvar av muslimske land, 44 måter å støtte jiihad på og kidnapping. Dette er blant temaene som er blitt loggført på en beslaglagt pc som tirsdag ble lagt frem for Oslo tingrett, der tre menn sitter på tiltalebenken tiltalt for støtte til terrororganisasjonen IS.

PST har hentet pc-en i Bærum, i boligen til de to norsk-albanske brødrene som er tiltalt.

Les også:Slik var PST hemmelige terroristjakt

Etter at retten tirsdag fikk høre en samtale mellom den ene broren (28) og den norsksomaliske familiefaren (30) som også er tiltalt, kom det frem at de kun én uke etter hjemkomsten til Norge i januar 2014, snakket om ulike militærkurs og videoer.

– Ingenting med humanitært arbeid å gjøre

Statsadvokat Thomas Blom begynte å spørre ut familiefaren om funnet.

– Disse søkene har slik jeg ser det ingenting med humanitært samarbeid å gjøre. Hvorfor søkte du ikke for eksempel på hvordan bruke hjertestarter eller bårer?

– Er det straffbart å lese om disse tingene? Det er vanskelig for meg å forklare hvorfor jeg leste om dette, men jeg er en mann av kunnskap. Jeg liker å lese om mange ting.

– Sier dette noe om hva du var opptatt på denne tiden?

– Jeg var i en krigssone i lang tid.

– Jeg mener at det ser ut som du driver forberedelser til retur til Syria.

TROR HAN VILLE RETURNERE: Under tirsdagens utspørring i terrorsaken sa statsadvokat thomas Blom at han mener det ser ut som om familiefaren planla en retur til Syria, med tanke på det beslagene PST har gjort fra internett-logger. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Blom leser så opp alle kursene og henvender seg til den terrortiltalte 28-åringen, og lurer på hvorfor han var interessert i å være med på disse kursene.

– Jeg ville nok være klar for det som kunne dukke opp, jeg planla jo å dra tilbake, sier norsk-albaneren.

Bastian Vasquez mislikte at de dro

De to terrortiltalte dro til Syria i 2012, og er blant annet avbildet med den kjente IS-kjemperen Bastian Vasquez fra Skien. I vitneboksen forrige uke forklarte de begge at de hadde lite kjennskap til Skien-mannen, men fordi de alle var nordmenn, så var det naturlig å snakke noe sammen.

I en av de avlyttede samtalene kom det tirsdag frem at Bastian Vasquez mislikte at de to terrortiltalte dro hjem igjen til Norge i januar 2014.

«Har Chile gått rundt og snakket om dette til alle eller?» sier den ene tiltalte.

De kalle Vasquez for Chile.

«Vi har vært der i tre måneder mer enn ham, og ikke bare det. Vi har jobbet, han har ikke gjort en dritt mann. Han sitter bare på nettet. Han er pingle vettu, men han tør bare å si det på avstand» sier den andre om Vasquez.

I samtalen mellom de to, som er tatt opp i februar 2014, kommer det også frem at de mener at Vasquez ikke har noe med hvorfor de dro hjem.

Likevel fortsetter 28-åringen å nekte for kjennskap til IS.

– Jeg har ikke noe med IS å gjøre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder