«TVANGSPENSJONIST»: Tidligere økomonikommentator i NRK, Steinar Mediaas (68), vil helst tilbake til NRK, men innser at han kanskje må se seg om etter andre jobber. Foto:Terje Bringedal,VG

NRK frykter Mediaas-effekt

NRK frykter at andre vil kreve å få jobben tilbake, dersom Steinar Mediaas (68) går seirende ut av kampen for å få jobbe videre

Artikkelen er over fem år gammel

Tvisten, som skal opp i Oslo tingrett onsdag, viser at NRK og Likestillings- og diskrimineringsnemnda tolker saken helt ulikt:

** NRKs advokat Lars Holo argumenterer med at dersom nemndas vedtak blir stående, så vil NRKs aldersgrense på 67 år være å anse som ulovlig.

** Nemndas advokat Alex Borch understreker derimot at dette handler om en enkeltsak, som fastslår at Mediaas ble utsatt for aldersdiskriminering.

Den betente konflikten startet i januar i fjor, da den kjente økonomikommentatoren gikk ut i VG og varslet at han ville klage inn pålegget om å gå av med pensjon ved fylte 67 år.

Mediaas fikk medhold i av Likestillings- og diskrimineringsombudet, og senere i nemnda. Men NRK har klaget inn saken for Oslo tingrett.

Ulovlig aldersgrense

– Nemnda mente at aldersgrensen for dem ansatt etter 1992 er ulovlig. Hvis nemndas vedtak blir stående, vil NRKs aldersgrense på 67 år være ugyldig. Dette ville gjelde for alle som er ansatt etter 1992, ikke bare for Mediaas, forklarer Lars Holo.

– I så fall risikerer NRK at andre som har sluttet i tiltro til at aldersgrensen er gyldig, fremmer krav om å få jobben tilbake eller erstatning for inntektstap utdyper han.

NRK kan ikke tallfeste hvor mange dette eventuelt vil gjelde for, men motparten mener det uansett ikke er en aktuell problemstilling:

Nemndas advokat viser til at av de 22 andre som fylte 67 mellom 2010 og 2013 så fikk 12 fortsette, to fikk tilkallingsvikarer, og syv ytret ikke noe ønske om å fortsette.

Kun Mediaas ba om å få fortsette å jobbe, og ble nektet, mener advokat Alex Borch, fra advokatfirmaet Hjort.

– Nemnda mener den kom til riktig vedtak, og tror tingretten vil være enig i det. Nemnda behandler konkrete saker der enkeltpersoner har klaget på forskjellsbehandling, sier Borch.

Hjelpe andre

Men Steinar Mediaas selv ser gjerne at saken hans kan hjelpe andre få tilbake jobben, slik at de ikke kastes ut av arbeidslivet på grunn av særaldersgrenser.

– Hvis jeg med dette baner vei for andre med lyst og evne til å jobbe lenger enn 67 år, så vil jeg være veldig glad for det. NRKs forvaltning av bedriftens pensjonssystem er gammeldags og lovstridig, sier Mediaas.

– I alle fall mener Likestillings og diskrimineringsnemnda at NRK har begått aldersdiskriminering av meg, fortsetter han.

Mediaas gikk til retten for å få «oppsettende virking», som ville gitt ham rett til å jobbe mens saken avgjøres i retten, men der fikk han ikke medhold.

– Jeg anser meg selv som tvangspensjonert og arbeidssøkende. Jeg går gjerne tilbake til NRK, men dersom partene i denne saken ønsker å teste saken for den aller øverste myndighet, så kan hele saken bli endelig avgjort av menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Det kan ta så lang tid at jeg kanskje bør se meg om etter annet arbeid.

Wathne søkte – fikk nei

Et annet kjent medieansikt som befinner seg i en lignende situasjon, er TV 2-sportens Davy Wathne (65). VG kunne i går melde at Wathne har søkt om å få fortsette å jobbe etter fylte 67 år. Men kanalens kanskje mest kjente fjes har fått nei. Han passerer pensjonsalderen 1. januar 2017 og har dermed mindre enn to år igjen hos TV 2.

– Jeg er ikke rasende, og jeg er ikke fornærmet. Dette er ingen konflikt. TV2 har en policy om at du må slutte når du er 67 år, og det gjelder meg på samme måte som alle andre, uttalte Wathne til VG.

Saken har vakt stor oppmerksomhet i sosiale medier, og en rekke andre profiler har uttrykt sin skepsis til TV 2s avslag.

Medieekspert:– En av de sterkeste merkevarene

I dag uttalte sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, at han garanterer at TV-kanalen vil benytte seg av Davy Wathnes kompetanse også etter at veteranen har passert pensjonsalder og ikke lenger er fast ansatt i kanalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder