Prisen for deponering av radioaktivt avfall kan bli fem ganger dyrere enn Langøya

BILLIGST: Regjeringen har satt av 20 millioner kroner til å håndtere det radioaktive gruveavfallet fra Telemark. Alternativene til lagring her på Langøya vil være mye mer kostbart, ifølge anslag. Foto:Helge Mikalsen,VG

Kostbar snuoperasjon for næringsministeren

ARENDAL (VG) Prisen for å finne et alternativ til Langøya for det radioaktive gruveavfallet kan komme på over 100 millioner kroner, ifølge faglige anslag VG har fått tilgang til.

  • Alf Bjarne Johnsen
  • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

Næringsminister Monica Mæland (H) må raskt finne andre steder å lagre 1 200 tonn radioaktivt gruveavfall enn Langøya i Oslofjorden, NOAHs avfallsdeponi som om få år skal bli en naturperle for allmennheten.

Fredag kveld snudde statsråden og lovet at regjeringen ikke vil presse NOAH til å ta imot avfallet på Langøya, dersom de ikke ønsker det.

Både Bellona og ordføreren i Holmestrand har krevd at saken blir gjenstand for en uavhengig gransking.

Mulige alternativer er deponiet i Gulen nord for Bergen, hvor oljeindustrien lagrer radioaktivt boreslam, eller deponier i utlandet.

Satt av 20 millioner

Det ligger 20 millioner kroner i årets statsbudsjett som skal dekke oppsamling og transport fra gruvene i Telemark, sluttlagring og kostnader til et overvåkningsprogram, men det er trolig altfor lite.

VG har hatt tilgang til anslag som tyder på at kostnaden kan bli mellom 100 og 125 millioner kroner til slutt.

– Gruvene må uansett tømmes. Det er ikke NOAH sitt problem, men statens problem, sier Stein Lier-Hansen, toppsjefen i Norsk Industri som har bistått NOAH i denne saken.

«Quick fix»

– Statens strålevern har pålagt næringsministeren å fjerne avfallet. Nå må de ta den tiden som trengs for å finne et trygt deponi, og ikke prøve på en ny «quick fix» med et utilbørlig press mot NOAH for å spare penger, sier Lier-Hansen til VG.

Næringsdepartementet har frist til 1.januar 2016 med å komme opp med en avviklingsplan.

Deponiet i Gulen eies av Wergeland-gruppen. Konsernsjef Hans Wergeland sier at avfallet fra gruver i Telemark heller ikke egner seg for Gulen-deponiet.

Han er kritisk til vegringen fra NOAH:

Hysteri

– Det er rent hysteri og frykt for opinionen som gjør at Langøya nå ikke vil ta imot det. Jeg kjenner dette avfallet og innholdet, og kan si at det er minimalt med radioaktivitet i det. Ideen om å frakte materialet hit til Gulen, til en langt mer avansert prosess som er betydelig mer kostbar, er å skyte spurv med kanoner, sier Wergeland til VG.

Det er Stein Lier Hansen helt uenig i:

– At noen i det hele tatt kom på ideen om bruke Langøya, midt i Oslofjorden, til å deponere 1 200 tonn radioaktivt avfall, er jo i seg selv helt forferdelig, sier han.

Langt dyrere

Hans Wergeland sier at de ikke har regnet på prisen for eventuelt å ta imot avfallet til Gulen:

– Jeg mener at avfallet ikke egner seg her. Men skulle det bli aktuelt, så blir det helt klart langt dyrere enn Langøya, sier han.

Les også

Mer om

  1. Politikk
  2. Solberg-regjeringen
  3. Miljøvern

Flere artikler

  1. Regjeringen vil lagre radioaktivt avfall i Oslofjorden

  2. Mæland vil likevel ikke tvinge NOAH til å lagre radioaktivt avfall

  3. Lokalpolitikerne visste ingenting om regjeringens Langøya-utredning

  4. Bakken skjuler 2500 tonn radioaktivt avfall

  5. Ny borgerlig miljø-krise: Illsint motstand mot farlig avfall i Brevik

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder