TRAFIKKEN ØKER: De fleste av migrantene som nå passerer russergrensen ved Storskog er afghanere. Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

Ny rekord i antall asylsøkere over Storskog

TROMSØ (VG) Mandag kom det 174 nye asylsøkere over russergrensen til Storskog i Øst-Finnmark. 10 av dem ble bortvist fra landet.

Thor Harald Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

174 asylsøkere på én dag er ny rekord, bekrefter operasjonsleder Sølve Johansen ved Østfinnmark politidistrikt.

Det er to måneder siden trafikken eksploderte for alvor. Bare de siste tre ukene er det kommet 1958 asylsøkere via Norges eneste grenseovergangssted til Russland. Til sammen har det kommet rundt 3.000 migranter denne veien i 2015.

Les også: UDI advarer afghanere

– Vi har store utfordringer med å ta hånd om alle. Det er begrenset hvor raskt vi klarer å ta unna registreringsarbeidet. Det blir gjerne natt og tidlig morgen før dette arbeidet er ferdig, forteller Johansen til VG.

Ifølge operasjonslederen passerer mange av asylsøkerne fortsatt grensen på sykkel.

Flest afghanere

Personer med afghansk bakgrunn er nå i klart flertall blant dem som ankommer over Storskog i Finnmark og søker asyl i Norge.

Sist uke var andelen afghanere 58 prosent, mens bare 12 prosent var syrere, viser tall fra Politiets utlendingsenhet.

UDI advarer nå afghanske borgere med opphold i Russland mot å passere grensen ved Storskog i Finnmark. De som ikke får opphold kan bli returnert til Kabul.

Av de 174 som ankom Storskog mandag, ble 10 bortvist, får VG opplyst.

Fly til Haugesund

Det er nå slått opp tre telt ved grenseovergangsstedet for å håndtere strømmen av migranter. Fra Storskog går turen til transittmottakene i Fjellhallen i Kirkenes og i Neiden, før asylsøkerne sendes til mottak over hele landet.

– I går gikk et fly til Bergen. Dette kom tilbake i dag, og skal fly til Haugesund i morgen, forteller Johansen.

Tidligere i dag ble det kjent at UDI vil etablere store brakkelandsbyer i tilknytning til de største byene i Sør-Norge, og bruke skip som mottak for asylsøkere i Nord-Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder