De mørkerøde feltene viser hvilke områder som får full storm på kysten av Trøndelag 1. juledag. Foto: Meteorologisk institutt ,

Slik starter romjuls-været: Stengte veier, storm og skredfare

Romjula startet med uvær i store deler av landet. Trøndelag kan vente seg full storm 1. juledag.

  • Irene Rønold

Artikkelen er over fire år gammel

– Det er rett og slett uvær. Fra Stadt og nordover. Og det ser ut til at Trøndelag får det hardeste trøkket, sier vakthavende meteorolog Jørgen Grønneberg ved Vervarslinga på Vestlandet til VG.

Han hadde lite godt vær å melde for de nærmeste timene da VG ringte 1. juledags formiddag.

– I Møre og Romsdag og Trøndelag blir det nordvestlig storm enkelte steder. Det skjer nå i de nærmeste tidene. På kvelden blir det nordvestlig storm utsatte stedet på kysten og i fjellet, og enkelte stedet i lavlandet, legger han til.

Les også: Her blir det hvit jul

OBS-varsel for kysten

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for hele kysten, fra Rogaland til Vest-Finnmark. Der er det ventet 40 - 60 cm høyere vannstand enn det som oppgis i tidevannstabellene. Det er også ventet sterk vind i Sogn og Fjordane.

– Enkelte stedet vil du få vindbyger opp i storm styrke. Både i Møre og Romsdal og i Trøndelag vil det bli regnbyger, haglbyger og utrygt for torden. Det kan også komme snøbyger i høyereliggende strøk, sier Grønneberg.

Les også: Statens vegvesen ber folk utsette reisen over fjellet

Heldigvis begynner det å minke allerede i kveld i Møre og Romsdal - og i Trøndelag i morgen tidlig.

– Lørdag ser det ut til å bli en fin dag i Vestnorge sør for Stadt. Møre og Romsdal får minkende vind, og stort sett pent. Lenger nord i Trønderlad henger bygeværet og vindet litt lenger i. Det blir ikke storm der i morgen, men de får en god kuling i morgen tidlig, som minker ut over dagen. I tillegg blir det bygeaktivitet i morgen ettermiddag, sier Grønneberg.

Natt til søndag ser det ut til å bli kaldt i innlandet de aller fleste steder.

– Det ser ut til at det blir mye vind og nedbør i Rogaland søndag. Bortsett fra det går vi noen dager i møte med rolige vindforhold, der det blir kjølig og stort sett oppholdsvær, sier han.

Ber folk utsette hjemreisen

I Hedmark og Oppland er det ventet storm i fjellet, og lokalt kraftige vindkast i lavlandet fra ettermiddag.

Været gir vanskelige kjøreforhold: Fere fjelloverganger er stengt, og Statens vegvesen oppfordrer folk til å utsette hjemreisen over fjellet.

– Vi ser allerede nå at det er mer usikkerhet rundt fjellovergangene. Det er dårlig vær i morgentimene, og det er meldt enda dårligere utover dagen. Det er greit å vurdere å vente med å reise hjem, for dem som har mulighet til å utsette, sier Trude Lindstad, trafikkoperatør i Statens Vegvesen, til VG.

Men enkelte stedet på Østlandet kan også få litt sol, sier vakthavende meterolog, Kristen Gislefoss, til VG.

– På Østlandet og i store deler av Telemark er det oppholdsvær og periodevis litt sol. Nord på Østlandet kan det også komme enkelte snøbyger, sier han.

I morgen minker vinder ytterligere, det blir skiftende bris og tildels pent vær. Sørlandet kan vente seg noe nedbør ut mot kvelden.

Skredfare i Nord

I Bergen har det vært vått så langt i jula. Rett over klokken 18.00 var nedbørsrekorden i Bergen fra 2005 slått, skriver Bergens Tidene. Den gamle rekorden ble målt på Florida målestasjon, og var på 3051,8 mm nedbør.

– Det vil fortsette å dryppe utover kvelden. Vi har passert den gamle rekorden med god margin. Akkurat hvor mye det kommer til å ende på, er for tidlig å si, sa Jørgen Grønneberg til avisen.

I nord er det sendt ut advarsel om betydelig skredfare. Det melder Hovedredningssentralen på Twitter. Varselet gjelder spesielt i Narvik-, Salten-, og Svartisregionen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder