KJEMPET FOR GJENOPPTAKELSE: Fredrik Fasting Torgersen (t.v.) sammen med Ståle Eskeland. Foto: Lise Åserud , NTB scanpix

Jussprofessor Ståle Eskeland er død

Ståle Eskeland er død etter å ha kjempet mot kreftsykdom siden 2014.

 • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Eskeland som ble født 25. august 1943, var professor emeritus i strafferett ved Universitetet i Oslo. I 1988 tok Eskeland doktorgrad med avhandlingen «Fangerett. En studie av rettssikkerhet ved fullbyrdelse av fengselsstraff.»

Eskeland forsket innenfor områdene nasjonal og internasjonal strafferett, straffeprosess og rettssikkerhet i strafferettspleien. Han utga en rekke bøker og artikler, blant annet læreboken «Strafferett.»

Eskeland har vært en aktiv kommentator i mediene i forbindelse med pågående straffesaker. Han vakte oppsikt da han kritiserte dommen mot den såkalte «fetteren» som først ble dømt og siden frikjent i Birgitte Tengs-saken, og da han hevdet at bevisene mot tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard ikke holdt til domfellelse. Eskeland har også kommentert straffesaken mot Anders Behring Breivik.

Torgersen-saken

Eskeland ble mest kjent for sitt engasjement for gjenopptakelse av saken mot den drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen, også kjent som Torgersen-saken. I 57 år kjempet Torgersen for å bli renvasket for drap på 16 år gamle Rigmor Johansen i Oslo i 1958.

OSLO 19970505 Professor Ståle Eskeland under åpen høring i Stortinget om Schengen-avtalen og Schengen-konvensjonen. Foto: Gunnar Lier / Scanpix Foto: Gunnar Lier , NTB scanpix

Eskeland jobbet mye med Torgersens sak og var optimistisk med tanke på å få renvasket Torgersen da den siste anken ble levert i juni i år. Men Gjenopptakelseskommisjonen ville ikke behandle saken til Torgersen på nytt.

Torgersen døde 18. juni 2015, 80 år gammel, men Torgersens støttespillere har jobbet videre for å få saken hans gjenopptatt etter hans død.

– Torgersen var så mye mer enn saken sin. Han var en flott person som klarte å stå i dette i nesten 60 år. Det hadde han ikke klart om han ikke var uskyldig, uttalte Eskeland til mediene.

Les VGs siste leder om saken: Punktum

Historisk dom

I 2005 publiserte Eskeland avhandlingen «Bevisene i Torgersen-saken» der han konkluderte med at ingen bevis knytter Torgersen til drapet han ble dømt for å ha begått.

Våren 2009 ble Eskeland dømt til å betale 100.000 kroner i oppreisning for ærekrenkende beskyldninger mot broren til offeret i Torgersen-saken.

Eskeland mente at dommen ikke var riktig, men bestemte seg for ikke å anke saken videre i rettsapparatet. Advokat Carl Bore som førte søksmålet mot Eskeland, kalte dommen mot jussprofessoren for historisk. Han framholdt at ingen jussprofessor i Europa tidligere var blitt dømt for grove lovbrudd innenfor eget arbeidsfelt.

Hedret

I oktober 2009 ble Eskeland hedret med en pengegave på 120.000 kroner for sitt arbeid for rettsstaten og rettssikkerheten.

Blant giverne var en rekke kjente jurister, forfattere og samfunnsvitere. Flere av dem var tilknyttet Foreningen til fremme av sivilt mot, hvor gaven ble overrakt.

Giverne ønsket å holde Eskeland skadesløs etter at han ble dømt for ærekrenkelser i forbindelse med Torgersen-saken. (©NTB)

MANGEÅRIG KAMP: Fredrik Fasting Torgersen og Ståle Eskeland i 2006 etter at det ble kjent at Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker hadde avgjort at Torgersen ikke får gjenopptatt sin sak. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

Les også

 1. Gjenopptakelseskommisjonen vil ikke behandle Torgersen-saken

  Saken til Fredrik Fasting Torgersen vil ikke bli behandlet på nytt.
 2. Fredrik Fasting Torgersen er død

  Drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen (80) er død. Forrige uke leverte han en ny begjæring om å få saken sin gjenopptatt.

Flere artikler

 1. Fasting Torgersen-saken: Avfeier siste håp

 2. Et endelig punktum

 3. Sjøvegan-siktet: Forsøkte å rane eldre dame – utvist fra Norge

 4. Derfor har Viggo Kristiansen fått nei fra Gjenopptakelseskommisjonen

 5. Eks-advokat dømt til 10 år i fengsel

Fra andre aviser

 1. Ståle Eskeland er død

  Bergens Tidende
 2. Jusprofessor Ståle Eskeland er død

  Aftenposten
 3. Jussprofessor Ståle Eskeland er død

  Fædrelandsvennen
 4. En gjenåpning av Torgersen-saken er et bidrag til å reparere den systemtragedien som smadret hans liv

  Aftenposten
 5. Baneheia-drapene og Torgersen-saken blir forsøkt gjenopptatt gang på gang. Hvor mange sjanser skal de dømte få?

  Aftenposten
 6. Også rettsvesenet er feilbarlig

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder