PÅ NATO-MØTE: Jan Egeland (til høyre) hilste på NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på NATOs parlamentarikerforsamling i Stavanger mandag. Foto: Morten Brakestad , Stortinget

Egeland ber Erna Solberg
doble støtten til folk på flukt

Varsler at Jemen kan bli «det neste Syria»

Erna Solberg om flyktningkrisen i Stortinget tirsdag klokken 10

STAVANGER (VG) Jan Egeland ber Norge doble flyktninghjelpen til tre milliarder kroner. Han håper at statsminister Erna Solberg (H) går på Stortingets talerstol og varsler en stor sum penger til hjelp i regionen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tirsdag klokken 10 kommer Solberg til Stortinget for å redegjøre for flyktningkrisen. Det er ventet at hun både omtaler opphavet til strømmen av flyktninger, men også konsekvensene for norsk innvandringspolitikk.

Egeland, som er generalsekretær i Flyktninghjelpen, sier han venter at Norge går foran med et godt eksempel foran giverlandskonferansen som Norge, Tyskland og FN skal lede, trolig i januar:

Fra halvannen til tre

– Solberg kan ikke lede den internasjonale giverlandskonferansen med halvannen milliard kroner som vårt bidrag. Det er for lite. Det må bli de tre milliarder kronene som hjelpeorganisasjonene har bedt om. Da kan Norge vise at vi har tredoblet innsatsen, fordi det er det alle land må gjøre, sier Egeland til VG.

– Her kan Norge spille en rolle som alle andre land vil legge merke til, legger han til.

Egeland frontet i fjor et opprop til regjeringen og Stortinget om å bruke en milliard kroner Syria og nabolandene. Milliarden kom på plass i april i 2015, og etter det har regjeringen varslet at de vil bruke minst 1,5 milliarder kroner til Syria, Irak og nabolandene i 2016.

Underfinansiert

Tredoblingen fra en til tre milliarder, fra i år til neste år, er ifølge Egeland nødvendig fordi FNs høykommissær for flyktninger er kraftig underfinansiert. FN trenger en tredobling av bidragene de har på konto, for å hjelpe flyktninger internt i Syria, og de som har flyktet til nabolandene, Libanon, Jordan og Tyrkia.

Les mer: Rekordmange asylsøkere over russergrensen

Høykommissæren har nå mellom 30 og 40 prosent av de midlene som FN-organisasjonen trenger for å dekke behovene i regionen. Det er denne kassen som Norge vil hjelpe FN med å fylle opp gjennom en giverlandskonferanse.

Les også: Venstre vil sette flyktningene i arbeid

– Kan pengene sitte lettere nå, når mer enn 500 000 flyktninger har tatt seg til Europa?

– Det gjenstår å se. Men vi har advart i lang tid, og sa at den manglende finansieringen og den manglende politiske innsatsen for å få fred, ville medføre at et økende antall vil komme også til våre grenser. Foreløpig har det kommet en halv million, men det kan meget vel komme fem ganger så mange, to og en halv millioner, når det allerede er fire millioner i nabolandene. Samtidig går Afghanistan opp i limingen. 18 prosent av dem som kommer nå, er fra Afghanistan, sier Egeland.

Demning som brast

– Hva er det som trigger denne bølgen av mennesker mot Europa?

– Det var en demning som brast. Folk har gitt opp å vende tilbake til hjemlandet, både på kort og mellomlang sikt. De så at det ikke var noe håp for dem å få jobb, fremtid eller muligheter i nabolandene. Samtidig er det slektninger i Europa som meldte tilbake at har i Europa er det håp, og få flyktninger. Dermed fikk vi «pull» og «push»-faktorer som falt sammen i tid.

– Hva kan politikerne gjøre for å bremse en slik bølge?

– Vinteren vil nok bremse dette noe ned. Men vi frykter at det blir mer lidelse for dem som likevel reiser. Flyktninghjelpen setter nå opp hjelpestasjoner på Balkan fordi desperate mennesker stanger og forsøker å komme inn i EU gjennom Kroatia og Makedonia. Flere vil måtte bli værende der fordi de møter murer eller gjerder, og derfor må det settes i gang hjelpearbeid for dem som i snø og slaps og vinter prøver fortvilet å komme inn til slektninger og kontakter i Europa.

– Flyktninghjelpen ber også om at hjelpeinnsatsen fordobles i hovedlandene for avmarsjen: Syria, Afghanistan, Somalia, Eritrea og Nigeria, legger han til.

VGs Hanne Skartveit: Vi klarer ikke å hjelpe alle i Norge

20 millioner i Jemen mangler hjelp

Samtidig varsler Egeland at Jemen kan bli «det neste Syria»:

– 20 millioner mennesker i Jemen må ha hjelp. Det får de ikke i dag, og dermed har Jemen alle tegn på at det kan bli det beste Syria. Vår direktør i Jemen er sterkt bekymret. Han sier at snart kommer den dagen at de første jemenittene begynner å ringe fra München eller Södertälje og sier «vi klarte det, her er det håp». Da kommer folk til å bryte opp og starte reisen, sier Jan Egeland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder