MAKTPAR: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) på vei inn til statsåd på Slottet onsdag formiddag. Hun er gift med nyutnevnt byråd i Oslo, Øystein Eriksen Søreide. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MAKTPAR: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) på vei inn til statsåd på Slottet onsdag formiddag. Hun er gift med nyutnevnt byråd i Oslo, Øystein Eriksen Søreide. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Her er maktparene i Høyre-Frp-regjeringen

INNENRIKS

Dagen etter at ektemannen Øystein Eriksen Søreide (H) fikk toppjobb i Oslo kommune, ble Ine Marie Eriksen Søreide (H) forsvarsminister.

Publisert: Oppdatert: 03.11.13 11:27

Ekteparet Eriksen Søreide er ikke de eneste som onsdag fikk jobber som trolig gjør at de vil se noe mindre til hverandre.

Med onsdagens utnevnelse av statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere i Høyre- og Frp-regjeringen, har tre ektepar nå fått toppjobber i Høyre- og Frp-systemene.

Statsminister Erna Solbergs statssekretær, Sigbjørn Aanes (H), er gift med Maria Hoff Aanes (Frp). Hoff Aanes kommer fra jobben som rådgiver i NHO, og ble i dag utnevnt til statssekretær for barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp).

Paret har to barn og er bosatt i Lillestrøm.

Forstatt hente i barnehagen

- Vi skal fortsatt følge opp egne barn, hente og levere i barnehagen. I tillegg har vi fantastiske foreldre som stiller opp, sier Sigbjørn Aanes til VG.

Han er mest kjent for offentligheten som en av Solbergs nærmeste rådgivere gjennom hele valgkampen.

- Det er viktig at min jobb ikke ekskluderer for Marias muligheter. Derfor er det viktig at hun takket ja i dag, sier Aanes.

I dag gratulerer han kona med jobben.

- Det er en unik mulighet å få være med på dette, og det er en mulighet begge har lyst til å benytte. Vi har begge jobbet mye tidligere, og det skal nok gå veldig bra også nå. Jeg vil gratulere min kone med dagen. Dette er veldig fortjent, sier Aanes.

- Hvem skal gå på jobb dersom det brenner både hos Solberg og Horne?

- Det har lenge vært et svært godt Høyre-Frp-samarbeid hjemme hos familien Hoff Aanes. Det vil fortsette, også i regjering, sier Aanes.

Det har ikke lyktes VG å komme i kontakt med Maria Hoff Aanes.

Rådgiver for Widvey

Også ordfører i Oslo, Fabian Stang (H), sier han er forberedt på at han kommer til å se kona, Catharina Munthe, mindre fremover.

Munthe ble i ansatt som politisk rådgiver for kulturminister Thorild Widvey (H). Munthe kommer fra jobben som transportpolitisk rådgiver i ZERO og GK etter at hun sluttet som byrådssekretær ved Byrådslederens kontor.

- Jeg snakket med henne i sted, og fortalte at jeg skulle gå å kjøpe middag, men at jeg tror det holder å kjøpe kun til en, sier Fabian Stang til VG og ler.

- Neida, jeg skal lage middag til henne, men hun kommer nok hjem sent. Tungt inhabil kan jeg si at denne regjeringen har fått en flott kulturminister, men også en svært flott politisk rådgiver i Kulturdepartementet. Jeg gleder meg til å se henne gjøre det hun er mest glad i, sier Stang.

Kommer tilbake

Munthe sier det nok blir noen hektiske dager fremover.

- Vi kommer kanskje ikke til å se hverandre fullt så mye som vi har gjort hittil, sier Munthe til VG.

- Hvordan er det å være tilbake i politikken?

- Det er veldig morsomt å få muligheten til å komme tilbake etter å ha snust på andre jobber, sier Munthe.

- Blir det mye politikk-prat på hjemmebane?

- Det gjør nok det. Vi snakker om mye annet også, men vi er helt klart veldig engasjert i politikken.

- I et intervju med VG Helg sa du at du fryktet for karrieren da du ble sammen med Fabian. Hva tenker du om det nå?

- Jeg var mer redd for karrieren hvis jeg ble kjent som et par og det gikk over i løpet av halvt år. Men nå er vi gift, så det er ikke så farlig.

- Ingen kommentar

Onsdag ble Ine Marie Eriksen Søreide (H) presentert som ny forsvarsminister, til stor jubel fra de fremmøtte utenfor Slottet.

Dagen før hadde mannen hennes, Øystein Eriksen Søreide (44), blitt presentert som ny helsebyråd i Oslo. Han kom fra stillingen som markedsdirektør i UNICEF Norge, og har tidligere vært sjefsekretær i Oslo Høyre og daglig leder i Høyres Valgfond.

Hverken den nye forsvarsministeren eller mannen hennes ønsker å kommentere at begge nå har fått fremtredende posisjoner i Høyre.

- Ine og jeg er konsekvente på at vi ikke snakker med pressen om private forhold, skriver Øystein Eriksen Søreide i en SMS til VG.

Også Frp har fått et ektepar inn i regjeringen:

Statssekretær i Helsedepartementet, Cecilie Brein-Karlsen (Frp), er gift med Vidar Brein-Karlsen (Frp), statssekretær i Justisdepartementet.

Kom inn på Stortinget

Med Eriksen Søreide i regjering, kommer også Heidi Nordby Lunde, også kjent som bloggeren Vampus, inn på Stortinget. Hun er gift med rådgiver i Høyres stortingsgruppe, Hans Kristian Thorbjørnsen.

Med Erna Solberg som statsminister, ble stortingsrepresentant Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre. Han er gift med stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland.

Her kan du lese mer om