«LENA» HERJET: Kraftig vind rev ned dette teltet på strandfestivalen på Bore på Jæren, og politiet valgte å evakuere 1500 festivaldeltakere.
«LENA» HERJET: Kraftig vind rev ned dette teltet på strandfestivalen på Bore på Jæren, og politiet valgte å evakuere 1500 festivaldeltakere. Foto:Magnar Larsen,NTB scanpix

Slik herjet uværet på Vestlandet i natt

INNENRIKS

Vestlandet ble hardt rammet av ekstremværet Lena natt til søndag. Allerede i kveld kan en ny storm treffe norskekysten.

  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Ekstremværet «Lena» rammet lørdag kveld deler av Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Ved kysten av Sogn og Fjordane herjer det fortsatt full storm, mens vinden har løyet både i Hordaland og Rogaland i løpet av morgentimene søndag.

Politiet i Hordaland har fått inn mange meldinger om skader knyttet til været i løpet av natten.

- Trær har blåst over ende og veltet ut i veibanen og over kraftledninger, som har ført til at flere husstander har mistet strømmen, sier operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen i Hordaland politidistrikt til VG.

Dahl-Michelsen opplyser samtidig at politiet ikke har fått inn noen meldinger om personskader etter Lenas herjinger.

Har slått 20 vindrekorder

I Rogaland måttte to festivaler avlyses og 2300 festivaldeltakere evakueres på grunn av kraftig vind.

-Politiet fryktet at vinden skulle ta tak i de store og tunge teltakene, og valgte derfor å avbryte disse arrangementene, sier operasjonsleder Brit Randulff i Rogaland politidistrikt til VG.

Ifølge NTB har ekstremværet slått totalt 20 vindrekorder.

- Ekstremværet ble så kraftig som varslet. Det ble satt hele 13 vindrekorder for august i Hordaland, og sju vindrekorder i Rogaland, opplyser vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til NTB.

Slik har «Lena» herjet

Rogaland:

* Trær har blåst over veien.

* Skilt har blåst ned.

* Takplater har blåst av.

* Sommerfesten på Viste måtte avlyses, og 800 festivaldeltakere ble evakuert. Tre personer ble lettere skadet, hvorav to ble sendt til legevakt.

* På Strandfestivalen Lydbølger på Bore i Jæren ble 1500 festivaldeltakere evakuert. En person ble skadet og et telt spjæret.

* En bobil ble blåst over ende på Lysefjordbroen like før klokken 16 lørdag. Ifølge operasjonsleder Brit Randulff i Rogaland politidistrikt ble bobilen slengt over ende. To voksne og to barn som satt i bilen kom uskadet fra hendelsen. Broen ble holdt stengt i nesten tre timer.

Hordaland:

* Trær har blåst over ende og veltet ut i veibanen eller falt over kraftledninger.

* Flere husstander har mistet strømmen.

Sogn og Fjordane:

* Seks trær har blåst over veien på ulike steder i distriktet.

Ny storm søndag kveld

Søndag kveld kan restene av den tropiske orkanen Bertha ramme den sørlige delen av landet, men det er ikke ventet at stormen vil bli like sterk som Lena.

- Det kommer et lavtrykk innover fra Atlanteren som vil forsterke seg når det kommer innover Nordsjøen, og vinden kan komme opp i liten storm allerede fra i kveld av, sier meteorolog Roar Inge Hansen ved værvarslingstjenesten Storm.

Vest-Agder og deler av Rogaland kan vente seg store mengder nedbør i løpet av mandag, opplyser Hansen.

- Dette er uvanlig vær for denne årstiden, og kan være skummelt for de som er ute i telt og små båter. Dessuten er naturen i seg selv mer utsatt på denne tiden av året, sier meteorologen.

Her kan du lese mer om