Skal ha mottatt terrorinfo fra samarbeidende tjenester

SLO ALARM: Sjef Benedicte Bjørnland ved Politiets sikkerhetstjeneste (PST) forteller at de hemmelige tjenestene ikke vet hvem som står bak terrortrusselen, hva som er målet eller hvilke metoder som er tiltenkt et eventuelt angrep i Norge. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Sjekker konkrete personer i ulike miljøer

Politiet sjekker flere konkrete personer i ulike miljøer i
Oslo etter terrortrusselen mot Norge.

Artikkelen er over fem år gammel

Nylig mottok Politiets sikkerhetstjeneste (PST) den første informasjonen om at personer med tilknytning til en ekstrem islamistgruppe i Syria kan ha til hensikt å gjennomføre terror i Europa og Norge i løpet av få dager.

Ifølge VGs opplysninger, skal politiet torsdag ha startet arbeidet med å oppsøke ulike kriminelle og radikale miljøer i hovedstaden for å sjekke konkrete personer.

De aktuelle personene knyttes ikke nødvendigvis direkte til terrorplanene – men man mener at de muligens besitter informasjon som kan vise seg å være viktig i den videre etterforskningen.

Etter det VG får opplyst, mottok PST opplysningene om mulige terrorhandlinger fra samarbeidende tjenester for noen dager siden.

Mottatt trusler tidligere

PST har tidligere mottatt lignende opplysninger om terrortrusler, men vanligvis blir disse sjekket ut som ikke reelle etter runder med velinformerte informanter og kilder.

Denne gangen skjedde ikke det. Isteden var det klare indikasjoner på at noe kunne skje og de hemmelige tjenestene så seg nødt til å slå alarm.

LES OGSÅ:Forsker: Dette er mulige terrormål

Da PST undersøkte opplysningene i sitt omfattende kontaktnett, var det for mye som stemte med åpningsinformasjonen.

– Vi får ofte denne typen meldinger inn, men som oftest klarer vi å få en avklaring i slike situasjoner. Det har vi ikke maktet denne gangen. Snarere er egentlig bildet styrket, med tanke på at det er troverdig, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til VG.

- Svært kildesensitive opplysninger

Trusselen er tidsavgrenset og den mulige terrorhandlingen skal finne sted i løpet av de nærmeste dagene.

PST-sjefen var torsdag tydelig på at de ikke vet hvem som står bak truslene, hva som skal være målet, hvilken metode som skal brukes og når et eventuelt angrep er planlagt.

Årsaken til at PST ikke kan gå ut med mer informasjon er fordi enkelte opplysninger anses som svært kildesensitive.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder