KREVER SATSING: Sps Anne Tingelstad Wøien vil forebygge helseproblemer ved å tilby mat i skolen. Foto: Frode Hansen, VG

Sp-ere: Skolemat skal bli den nye helsereformen

Flere sentrale Senterparti-politikere krever at satsing på skolemåltid må bli den nye rødgrønne helsereformen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Første steg blir å utvide fruktordningen til alle skolebarn til og med videregående skole. Andre steg blir å innføre et offentlig finansiert skolemåltid i ungdomsskolen, skriver Nationen.

- Det er i ungdomsskolen elevene begynner å droppe matpakkene. Måltidet trenger ikke bety en milliardsatsing i ett budsjett. Vi begynner med tilskuddsordninger kommunene kan søke på vegne av sine skoler, sier Sps stortingsrepresentant Anne Tingelstad Wøien.

STÅR BAK: Kjersti Toppe. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Hun har med seg kollegene Kjersti Toppe og Kathrine Kleveland bak forslaget. De tre vil gjøre skolemat til den neste store helsereformen.

- Satsing på skolemat handler ikke om å prioritere mellom lærere og bananer. Det handler om å drive forebyggende helsearbeid i stedet for å reparere, sier Toppe.

Penger til skolemat må føres på helsebudsjettet, som et tiltak for forebyggende helse, foreslår hun.

Sunnere mat for unge vil bety sparte penger ved at livsstilssykdommer kan bli redusert, mener de tre Sp-erne.

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) oppfordret tidligere i år norske kommuner til å satse på skolemat. Han foreslo at foreldre kan betale en egenandel for ordningen. Sosialistisk Venstrepartis leder Audun Lysbakken tror skolematreform er noe som kommer med tiden.

Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil fjerne den statlige finansierte ordningen med frukt i skolen. Fremskrittspartiet skal diskutere skolemat på landsmøtet senere i vår.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder