KAN BLI HEDRET: VG-redaktør Torry Pedersen kan vinne pris for avisens 22. juli-dekning. Foto: Berit Roald / Scanpix

VG-redaktør kan bli årets redaktør i Europa

(VG Nett) Han tok beslutningen om å publisere de hemmeligstemplede rapportene om Anders Behring Breivik var tilregnelig under massedrapene på Utøya. Nå kan VG-redaktør Torry Pedersen bli årets avisredaktør i Europa.

 • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over syv år gammel

Homepage - European Press Prize

Han er en av fem redaktører som er nominert i «finaleheatet» foran kåringen 26. januar.

I begrunnelsen trekker juryen i European Press Prize spesielt frem at VG valgte å publisere de to rapportene fra de sakkyndige i rettssaken.

- Det å være redaktør er litt som å være fotballtrener. Når laget gjør det bra, får du nesten ufortjent mye ros. Når laget gjør det dårlig, får du ufortjent mye kritikk. Denne nominasjonen er først og fremst en honnør til lagarbeidet i VG i forbindelse med 22. juli-saken generelt og publiseringen av sakkyndigdokumentene spesielt, sier Pedersen til VG Nett.

I de to rapportene kom psykiaterne til totalt motsatt konklusjon. I den ene konkluderte de med at Breivik var utilregnelig mens i den siste, var konklusjonen at han var tilregnelig.

- Fremragende dekning

- VG sto for en fremragende dekning av rettssaken mot Anders Behring Breivik. Spesielt Pedersens beslutning om å publisere de hemmeligstemplede rettsrapportene om Breiviks mentale tilstand (...). Den påfølgende voldsomme debatten førte til slutt til en andre evaluering av andre eksperter, som kom frem til at Breivik var strafferettslig tilregnelig, skriver juryen i begrunnelsen.

- Hadde retten tatt utgangspunkt i den første rapporten, ville Breivik trolig blitt dømt til forvaring på et psykiatrisk sykehus, skriver juryen.

LES TORRY PEDERSENS KRONIKK: Derfor publiserer vi rapportene

Breivik ble til slutt dømt til 21 års forvaring. Årsak: Retten mente at han var tilregnelig.

- Viktig for tillit

VG-redaktøren mener at det viser hvor riktig og viktig det var å publisere de to rapportene.

- Jeg tror ikke vi i VG skal ta på oss æren for at han ble dømt. Det som skjedde var en symbiose mellom pressen og de ulike aktørene. Men det var vesentlig at vi publiserte materialet i sin helhet, sier Pedersen.

- Hvorfor det?

- Det var flere som tok til orde for begrensninger for hva pressen kunne referere fra rettssaken, og hvordan vi skulle referere. Men for at samfunnet skulle ha tillit til beslutningen domstolen til slutt landet på, var det viktig med åpenhet rundt grunnlaget de hadde for å avgjøre om han var tilregnelig eller ikke. Samlet ga dokumentene VG publiserte en grundig innsikt i problemstillingene retten måtte ta stilling til i spørsmålet om strafferettslig tilregnelighet, sier Pedersen.

European Press Prize er delt inn i fire kategorier. I tillegg til årets redaktør, skal også årets kommentator, årets nyvinning og årets nyhetsrapportering kåres.

Vinnerne i hver enkelt kategori får 10.000 euro som ifølge stiftelsens nettsider skal brukes til prosjekter som kan berike journalistikken.

Nominerte

De øvrige nominerte i redaktør-klassen er:

** Jason Cowley - redaktør for the New Statesman (Storbritannia)

I juryens begrunnelse heter det at Cowley har lyktes i å revitalisere avisen og på nytt etablere den som en innflytelsesrik ukeavis. Han har gitt the New Statsman en relevans den ikke har hatt på mange år.

** Ihor Pochynok - redaktør for lokalavisen Express (Ukraina)

- Express er et lysende eksempel på en lokalavis som blir en opinionsleder i sin region, og som i enkelte tilfeller har spilt en nasjonal rolle. Uten å være tilknyttet noen politiske partier gikk avisen på barrikadene under Oransje-revolusjonen, men nølte likevel ikke å kritisere regjeringen for inkompetanse og korrupsjon i ettertid, heter det blant annet i begrunnelsen for nominasjonen.

** Adam Reichardt - redaktør for New Eastern Europe Quarterly (Polen)

- Dette er en ekstremt god og ambisiøs publikasjon som kombinerer sine egne rapporter og analyser med med nøye utvalgte saker fra andre medier i regionen. Avisen er blitt en nødvendighet for alle polakker som er opptatt av denne regionen, mener juryen.

** Mark Watts - redaktør for nettstedet Exaro (Storbritannia)

Ifølge juryen er dette et innsiktsfullt og dagsorden-settende nettsted. Redaktøren roses samtidig for å ha funnet en forretningsmodell for seriøs, undersøkende journalistikk av høy kvalitet.

Mer om

 1. 22. juli
 2. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken
 3. Medier

Flere artikler

 1. Årets Avistegning til VGs Roar Hagen

 2. Evalueringen av saken om Giske-videoen: – Vi burde beklaget tydeligere

 3. Forsvarer vil ha drapstiltalt barn kjent utilregnelig

 4. Prisdryss over VG under Nordiske mediedager

 5. VGs Tora Bakke Håndlykken er årets medieledertalent

Fra andre aviser

 1. De rettstomme rommene

  Bergens Tidende
 2. 22.7.2011 overlevde hun Utøya. 22.7.2012 fødte hun hun Iben

  Aftenposten
 3. Den store journalistprisen til Dagbladets «Våtdraktmysteriet» og til Kommunal Rapport

  Aftenposten
 4. Lekkasjer og rettspsykiatri

  Aftenposten
 5. Lippestad: «Han regisserte en teaterforestilling der han selv skulle spille hovedrollen»

  Aftenposten
 6. Dette er årets avistegning

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder