Her står fotballbanen under vann

NVE bekrefter hundreårsflom **Beredskap på rødt nivå i Trysilelva

Vannføringene i Trysil er mandag ettermiddag på 690 kubikkmeter - og er dermed 20 kubikkmeter over det som regnes som en hundreårsflom.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det bekrefter Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) til VG.

- En hundreårsflom regnes ut i fra 670 kubikkmeter, så flommen i Trysil er nå i overkant av en hundreårsflom, forteller Thomas Væringstad, vakthavende hydrolog ved NVE.

Voldsomme vannmasser

Ifølge NVE vil vannføringene fortsette å stige på grunn av snøsmelting og regn i området. VG var mandag formiddag i helikopter over de flomrammede områdene, hvor flere hus, campingvogner og en hel fotballbane lå under vann.

- Vannmassene har steget betraktelig siden i går og vannet er, enkelte steder, en til to meter høyere enn det var søndag, forteller VGs Jenny Linn Lohne.

VGTV: SE FLOMMEN FRA HELIKOPTER PÅ TO MINUTTER

Og fremdeles er det ventet at vannet vil stige.

- Det er ventet lite nedbør i området de nærmeste dagene, og vi venter derfor at vannføringen vil kulminere i løpet av tirsdag eller onsdag, skriver NVE.

Trysils ordfører Ole Martin Nordrehaug sier kommunen er i høyeste beredskap. Ifølge Norderhaug bor mange av de rammede av flommen i Nybergsund, som ligger utsatt til nær Trysilelva, og hvor det ikke er gjort noen flomforebyggende tiltak der.
Vil ha bedre flomsikring

24 millioner kroner er brukt til forebyggende tiltak for å sikre Trysil sentrum mot flom. 19 av millionene er brukt til en flomvoll. Ordfører Norderhaug ønsker seg tilskudd til en flomvoll i Nybergsund også, skriver NTB.

- NVE følger situasjonen i Trysil tett og trapper opp bemanningen i området for å bistå kommunen, skriver vassdrags- og energidirektør Per Sanderud i en pressemelding.

OVERSVØMT: Slik så Nybergsund ut fra luften mandag formiddag. Foto: Kyrre Lien


Det pumpes nå i Trysil sentrum for å holde vannet unna. Et leilighetskompleks med ti leiligheter nord i sentrum er mest utsatt.

Flere veier er oversvømt, men de fleste er fortsatt åpne for at man kan kjøre over hvis man har en høy bil. Folk tar flommen med fatning, men synes det er trist med alle skadene vannmassene medfører.

27 skader

Gjensidige har registrert 27 skader så langt. Trysil kommune er hardest rammet, skriver forsikringsselskapet i en e-post til VG.

- Vi har vært i beredskap hele helgen og har hatt nesten 20 prosent flere telefoner inn til oss enn en vanlig helg. Så langt har det blitt rapportert inn 27 naturskader til Gjensidige. Flere ringer også om råd og veiledning. Vi venter imidlertid at det meldes inn flere skader utover uka når folk får sett over eiendommene sine, skriver informasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige til VG.

Det er først når vannet har trukket seg tilbake en kan få en total oversikt over skadeomfanget.

Stor skade på Kvitfjell

Kvitfjell alpinanleggs flomvern ble brutt lørdag, noe som har ført til store skader på anlegget.

- Vi kan ikke gjøre annet nå enn å vente til flomvannet har gått tilbake. Det er en stor, vond jobb som står foran oss igjen, sier daglig leder Odd Stensrud i Kvitfjell alpinanlegg til Gudbrandsdølen Dagningen.

Fredag ryddet folk i anlegget bort utstyr fra byggene i frykt for flommen. Alt utstyr som var mulig å flytte ble fraktet til et sikkert sted. Kommentatorbokser, nasjonalanleggsbygget og tekniske bygg står under vann.

NVE følger situasjonen nøye og varsler om prognosene for flom basert på de siste værvarslene.

I Trysilelva har vannet steget 60 kubikkmeter per sekund siden fredag, og bare det siste døgnet har vannføringen ved NVEs målested økt med 30 centimeter, meldte NTB søndag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder