Slutt på 16 år med borgerlig budsjettsamarbeid i Oslo

BRYTER: Carl I. Hagen sier Frp ikke kan samarbeide med det Høyre-ledede byrådet etter den nye Munch-avtalen. Foto: Terje Bringedal/VG

Frp bryter budsjettsamarbeidet med byrådet etter Lambda-avtalen

(VG Nett) Frp og Carl I. Hagen nekter å samarbeide med byrådet om Oslo-budsjettet, etter at byrådet har inngått en avtale med SV om å bygge nytt Munch-museum i Bjørvika.

 • Nilas Johnsen
 • Ingar Johnsrud

Artikkelen er over syv år gammel

VG får bekreftet fra Frp at partiet bryter samarbeidet med byrådet.

- Vi har hatt en avtale med byrådet om at budsjettene ikke skal øke utover det som er avtalt. Den avtalen er nå brutt og da har ikke vi tillit til å gjennomføre nye forhandlinger med byrådet, sier Frps gruppeleder Carl I. Hagen til VG.

- 16 års samarbeid på borgerlig side er over. Det er ikke aktuelt for oss å samarbeide hverken om budsjettet eller andre saker med byrådet etter dette, utdyper Hagen.

Han legger til at Frp nå går fra såkalt vennligsinnet opposisjon til det han kaller vanlig opposisjon.

På en pressekonferanse tidligere i dag ble det klart at bystyregruppene til Høyre, Venstre, SV og KrF er endelig enige om at det nye Munch-museet skal ligge i Bjørvika.

SV har byttet standpunkt om hvor museet skal ligge etter at de ble lovet en ny områdeplan for Tøyen. I tillegg har oslobyrådet lovet å gå tilbake til bemanningsnormen for barnehagene.

Slik er de nye Munch-planene.

Mener SV blir støtteparti

- Fra nå av blir SV byrådets støtteparti. Vi mener dette byrådet har vist at vi ikke kan stole på dem.

- Først brøt de en skriftlig avtale om at kostnadene for nytt bibliotek og nytt Munch-museum ikke skulle overskride 2,7 milliarder til sammen. Men bare biblioteket koster 2,6 milliarder. Så de bryter altså avtale nummer to om dette nå.

- Det betyr også at flere måneders arbeid om ny småhusplan i Oslo ryker, fordi de har gått bak ryggen på oss. Jeg synes det er leit.

Årsaken til bruddet er at byrådet bestående av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre tirsdag fikk i land en avtale med SV om å bygge nytt Munch-museum i Bjørvika.

- Grunnpilaren i avtalen mellom de borgerlige partiene gjennom 16 år er at ingen borgerlige partier skal øke utgiftene uten at alle partiene er enige om det. Nå har byrådspartiene inngått en omfattende avtale med SV som varer over flere år og har dermed valgt sin fremtidige budsjettpartner, skriver Hagen i en pressemelding.

- Dette er like ille som at vi hadde inngått en forpliktende avtale med de sosialistiske partiene om store ekstrautgifter over flere år. Det hadde heller ikke byrådspartiene akseptert. Vi er nå et vanlig opposisjonsparti, ikke vennligsinnet som vi har vært siden forrige valg, sier han.

Var forberedt på brudd

Etter hva VG erfarer var byrådet forberedt på at Frp kunne komme til å bryte samarbeidet. Men da VG intervjuet byrådsleder Stian Berger Røsland (H) tidligere i dag understreket han at han ønsket et budsjettsamarbeid med Frp også for budsjettet neste år:

- Det ville være naturlig å fortsette dette budsjettsamarbeidet. I forkant av budsjettet har alle kommet til bordet med det de har vært opptatt av å gjennomføre, og i år er dette noe av hva vi vil ta med oss til bordet, sa Røsland på pressekonferansen.

Gratulasjoner fra Tajik

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) har tidligere sagt at staten vil stille opp dersom Oslo-politikerne kommer fram til et vedtak og det foreligger et kvalitetssikret forprosjekt.

- Jeg har sagt at det er naturlig at staten er med og bidrar til å få reist et nytt Munch-museum fordi Munch er Norges mest anerkjente kunstner både nasjonalt og internasjonalt, sier Tajik til NTB.

Tirsdag ble det klart at et flertall i Oslo bystyre har kommet til enighet om å bygge Lambda som nytt Munch-museum.

- Jeg vil gratulere landet og Oslos innbyggere. Nå vil arven etter Munch, etter mange år med diskusjoner og uenighet, bli forvaltet på en verdig måte. Det tror jeg mange er lettet over, sier Tajik.

Hun mener det ligger an til en spennende vår for kunsten i Norge.

- Jeg tror dette kan bli en spennende vår for kunsten i Norge, med det nye Nasjonalmuseet som snart er klart for bygging, og det som kan bli et nytt Munch-museum. Jeg synes også det er flott at vi får signalene om en løsning før vi førstkommende lørdag åpner hovedutstillingen for Munch-jubileet, sier Tajik.

Hun vil ikke uttale seg om hva hun mener om Lambda-alternativet.

- I den rollen jeg har som kulturminister har jeg et nasjonalt ansvar, og det er det nasjonale ansvaret jeg tar når jeg forsikrer at staten vil være med å bidra, sier kulturministeren.

Mer om

 1. Fremskrittspartiet (Frp)
 2. Høyre (H)

Flere artikler

 1. Arbeiderpartiet sa nei til Tøyen-tiltak og Munch-avtale

 2. Nytt Munch-museum bygges i Bjørvika

 3. Det nye Munch-museet skal bygges i Bjørvika

 4. Kommentar: Nå er gode byråd dyre

 5. Kommentar: Elefanten i handlingsrommet

Fra andre aviser

 1. Frp bryter budsjettsamarbeidet etter Munch-avtale

  Fædrelandsvennen
 2. Frp vil ikke samarbeide med Oslo-byrådet om neste års budsjett

  Aftenposten
 3. - Vi burde vært del av Munch-avtalen

  Aftenposten
 4. Ap-politikere: - Vi burde vært del av Munch-avtalen

  Bergens Tidende
 5. Slik blir Lambda i Bjørvika

  Aftenposten
 6. Frp straffer byrådet for Lambda-avtalen med SV

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no