MAURBITT: Torstein Lerhol stiller splitter naken i et skogholt i Trondheim. Han vil ha debatt rundt kroppsfokuset i Norge i dag, og sier maurbittene og kulda var verdt det. Foto: Henrik Fjørtoft

Torstein Lerhol stiller som nakenmodell: - Mitt personlige oppgjør med kroppshysteriet

17 kilo tunge Torstein sier selv at han ser ut som et «misfoster», men vil ikke gå med på at livet hadde vært enklere om han så normal ut.

Tim Peters
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- I samfunnet vårt er det i dag utseende og kropp som definerer skjønnhet og i stor grad evne. Vi ser det i reklamer, filmer, TV-serier og blader. Suksess er å ha et pent ytre, mens de som ser rare ut alltid vil være mindreverdige, sier 27-åringen til VG.

Senterpartipolitikeren og læreren lider av den svært sjeldne muskelsykdommen spinal muskelatrofi. Den har bundet ham til rullestolen hele livet og langsomt tæret på kroppen hans. Vekten viser i dag bare 17 kilo.

Diskrimineres for utseendet

Han sa likevel ja da fotostudent og fotograf Henrik Fjørtoft tok kontakt om nakenbildene.

I mai ble Lerhol båret dypt inn i skogen i Bymarka i Trondheim og lagt i mosen - splitter naken.

- Det er åpenbart at mennesker blir diskriminert på bakgrunn av hvordan de ser ut. Det er et klart sykdomstegn i samfunnet. Dette er mitt personlige oppgjør med kroppshysteriet, sier han.

- Jeg vil vise hvor langt du kan gå, selv om du ser ut som Ringeren i Notre Dame. Jeg synes bildene ble flotte og estetiske.

LEVER GODT: Lerhol avviser bestemt at livet hans ville vært enklere om han var så normal ut. Han sier livskvaliteten hans er god, men at han opplever problemer fordi samfunnet nekter å tro det. Foto: Henrik Fjørtoft


«Oi! Så tynn du er!»

De siste tre ukene har Lerhol rådført seg med venner og familie om bildene skulle publiseres. Natt til mandag la han dem ut med blogginnlegget «Kropp er oppskrytt».

- Det er så viktig for meg å kunne bidra med et annet perspektiv. Noen rare og stygge må tørre å gå inn og vise at vi gir faen, forklarer han.

- Folk sier veldig ofte «oi! Så tynn du er» til meg. Jeg får oftere reaksjoner på utseendet mitt enn handikappet mitt. Jeg ligger her i en rullestol og kan nesten ikke bevege meg, men folk ser det tynne trynet mitt og armene mine før de ser rullestolen.

Les hele blogginnlegget her.

- Pene tjener mer

Den amerikanske økonomen Daniel Hamermesh publiserte i 2011 boken «Beauty pays».

I den har han regnet seg frem til at under gjennomsnittlig pene menn tjener 17 prosent mindre enn dem som regnes som pene. For kvinner er tallet tolv prosent mindre.

- Det er jo naturlig at vi dras mot utseende, sier Lerhol.

- Men i 2013 mener jeg at vi må jobbe mot å minimalisere viktigheten av perfekt kropp og perfekt uteseende - istedenfor å blåse det opp på alle mulige måter.

I 1986 svarte seks prosent av sjefene i en tysk spørreundersøkelse at utseende spilte en viktig rolle når man skulle starte karrieren. I 2008 svarte 34 prosent det samme.

- Jeg har det enkelt

Lerhol slet selv lenge med å få seg jobb. Han mener dette er noe som rammer mange funksjonshemmede, men også andre som ikke ser ut slik han mener samfunnet idealiserer.

- Ville livet ditt vært enklere om du var pen og normal?

- Nei. Jeg har det enkelt nå. Jeg har alt det jeg trenger. Jeg tror også den jeg er utenpå har gjort den jeg er inne meg mye sterkere. Det er jeg glad for. Men det skal sies at jeg også har hatt flotte folk rundt meg.

AKTIVE: Torstein Lerhol er sentralstyremedlem i Senterungdommen og var medlem av valgkomiteen i Sp før årets landsmøte. Her fotografert i landsmøtesalen sammen med Spu-leder Sandra Borch og sentralstyremedlem og fylkesleder Per Inge Bjerknes. Foto: FOTO: ALF VIDAR SNÆLAND/NTB SCANPIX


- Mamma kan leve med det

Lerhol jobber i dag altså som foredragsholder og lærer i Vang i Valdres.

- Hva tror du folk tenker når de ser bildene?

- Noen vil synes det er ekkelt og avskyelig, noen vil bli overrasket eller sjokkert, mens andre vil synes de er estetiske og fine. Alt av følelser er lov, bare vi kan diskutere hvorfor vi behandler mindre pene som mindreverdige etterpå.

- Blir du ikke selv tiltrukket av utseende?

- Alle blir tiltrukket av sitt. Fine damer, feite damer, damer med lange bein, damer med stor rumpe. Alle har sitt. Jeg blir tiltrukket av humor, raushet og ærlighet.

- Hva sier moren din om bildene?

- Mamma hadde nok helst sett at bildene forble private. Hun synes de er fine, men tenker nok mer på hvordan mange andre vil se dem.

- Jeg tror mamma kan leve med det, sier han og ler.

Hva mener du? Er det for mye kroppfokus i Norge i dag?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder