GJENVISITT: Erna Solberg besøkte Jens Stoltenberg i Brussel 21.januar. Nå kommer han på gjenvisitt til statsministerboligen i Oslo på fredag.. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Norge «skylder» NATO-Jens
17 milliarder kroner

Stoltenberg på offisielt besøk til hjemlandet

Ifølge FFI må Norge bruke 17 milliarder kroner mer i året på forsvar for å nå NATOs  to-prosent mål. Torsdag kommer NATO-sjef Jens Stoltenberg på besøk til hjemlandet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

NATO-sjefen pendler regelmessig mellom Brussel og Oslo. Men denne gang er det offisielt: Onsdag ettermiddag lander Stoltenberg i Bodø og starter dermed et tre-dagers offisielt besøk til Norge - slik han etter hvert besøker samtlige NATO-land.

NATOs generalsekretær kommer til Norge en krystallklar melding om at Norge må trappe opp forsvarsbudsjettet, og at målet om to prosent av BNP, brutto nasjonalprodukt til forsvar, også gjelder hjemlandet.

Les også:Russiske jagerfly sendt opp mot amerikansk marinefartøy

Sikte mot to prosent

På NATO-toppmøtet i Wales i fjor høst var statsminister Erna Solberg (H) med på vedtaket om at alle NATO-land skal «sikte mot å øke» Forsvarets andel av brutto nasjonalproduktet til to prosent fram mot 2025.

Det ville koste 17 milliarder kroner, på toppen av årets forsvarsbudsjett på 40 milliarder, dersom to prosent-målet skulle oppfylles i år, viser en fersk beregning som Forsvarets Forskningsinstitutt, FFI, har foretatt.

Her kan du lese hele rapporten på FFIs hjemmeside.

I 2015 er det norske forsvarsbudsjettet 1,43 prosent av BNP, viser beregningene.

Ifølge FFI trenger Forsvaret en realvekst på 4,4 prosent hvert år i 10 år fremover for å nå NATO-målet. Forskerne på FFI mener det er mindre sannsynlig med lavere vekst i norsk økonomi, og dermed større press på offentlige finanser.

USA bruker 3,5 prosent av BNP på forsvar. Også Storbritannia, Polen, Estland og Hellas ligger over to prosent. De øvrige NATO-landene ligger under. Norge er altså i godt selskap. Men mange frykter at USA vil bry seg mindre om Europa dersom europeerne selv ikke vil betale mer for sin egen sikkerhet og NATO-garantiene.

Stor forståelse

VG har snakket med flere ledende forsvarspolitikere på Stortinget. Ingen av dem tror at Norge når to-prosent målet innen 2025.

– Det vil være stor forståelse for å bruke mer penger på forsvar, slik situasjonen er nå etter Russlands aksjoner i Ukraina. Men det er viktigere at Forsvaret fremstår som moderne og troverdig, enn at vi vi passerer den matematiske streken, sier Øyvind Halleraker (H), nestleder i Stortingets utenriks- og forsvarskomite, til VG.

Uten oljepenger

Svein Roald Hansen (Ap) som er medlem i samme komite, sier at Norge faktisk ikke er så langt fra målet, om man holder oljeinntektene utenfor regnestykker:

– På grunn av oljeinntektene, har Norge svært høye nasjonalinntekter. Holder vi oljeinntektene utenom, bruker Norge rundt 1,8 prosent av BNP på forsvar. Når vi nå kjøper nye kampfly, og etter hvert nye ubåter, så går det an å argumentere for at vi nærmer oss NATOs politiske ambisjon, sier Hansen.

Norge oppfyller imidlertid den andre delen av NATOs mål, nemlig å bruke mer enn 20 prosent av forsvarsbudsjettet til investeringer.

Eksperter om Stoltenbergs Russland-uttalelser:- Krassere og tydeligere

Mener det samme?

– Jeg tar ikke to-prosentmålet så tungt. Det viktigste er at vi holder oss med et godt forsvar, og at vi investerer i å modernisere det, sier Bård Vegar Solhjell, SVs forsvarspolitiske talsmann til VG.

– I sin forrige jobb mente Jens Stoltenberg at det var viktigere å investere i utdanning og arbeid for ungdom, enn å bruke betydelig større summer til forsvar. Jeg håper han mener det samme fortsatt, legger Solhjell til.

Les mer:Europeiske NATO-land må bidra mer

VG har fått opplyst at Jens Stoltenberg vil takke Norge for at landet har soldater i Afghanistan og Irak, for bidragene til NATOs hurtigreaksjonsstyrke, og for at norske F-16 kampfly nå patruljerer i Østersjøen.

Øker men ikke nok

Norge får også ros for å være i en liten gruppe NATO-land som øker forsvarsbudsjettene, mens land som Storbritannia og Frankrike kutter.

Men det er likevel ikke tilstrekkelig for NATO-sjefen:

«Det er en forpliktelse for alle NATO-land å følge opp de vedtakene vi gjør sammen. Det gjelder også to prosent-målet som ble vedtatt i Wales høsten 2014» sa Stoltenberg til VG i januar, etter et møte med Erna Solberg i Brussel.

Erna Solberg ristet på hodet da hun ble spurt om hun vil nå målet i denne stortingsperioden:

«Jeg tror alle som kjenner norske budsjetter, forstår at det ikke er mulig. En måte å nå målet, er at brutto nasjonalproduktet ikke vokser, men det er ikke strategien vår», svarte den norske statsministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder