LER: Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen skjønner ingenting av Høyres skattepolitiske talsmanns skattetabbe. Her fra Frp-landsmøtet i fjor. Foto: Krister Sørbø

Frp om Høyres skattetabbe: - Klønete!

Både Frp, Ap og bøndene reagerer på at Høyres skattepolitiske talsmann Gunnar Gundersen ikke klarer å svare på hvordan kommunene skal få erstattet formueskatten Høyre vil fjerne.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Jeg skjønner ikke hvordan det går an å være så klønete i uttalelsene sine, sier Frps finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til VG.

- Hadde ikke drukket

Han snakker om Høyres skattetabbe som VG omtalte onsdag. Høyres skattepolitiske talsmann glemte nemlig at norske kommuner mottar over 8,1 milliarder kroner i inntekter fra formueskatten.

- Jeg aner ikke hva som skjedde. Jeg har dummet meg fullstendig ut. Det er flaut, rett og slett. Jeg hadde ikke drukket, men det var sent på kvelden og jeg sendte eposten uten å tenke meg om, forklarer Høyre-toppen, som er blant nøkkelpersonene når Høyre legger frem sine alternative statsbudsjett.

Høyre-toppen klarer heller ikke svare på hvordan partiet skal sørge for at norske kommuner får like mye i inntekter under Erna Solberg som statsminister dersom formueskatten fjernes.

- Vi har ikke tenkt så mye på den kommunale delen utover at inntektene skal kompenseres fullt ut.

Ikke så komplisert

VG, 24. juli 2013. Foto:

- Men da kan du ikke garantere at kommunene vil få like store inntekter som i dag?

- Nei, jeg kan ikke garantere at det vil bli det samme beløpet som i dag. Men i sum skal inntektene totalt sett kompenseres. Så vil nok dette slå ulikt ut for de ulike kommunene, sa Gundersen til VG onsdag.

Men dette er ikke veldig komplisert, svarer Solvik-Olsen:

- Høyre må bare prioritere like hardt som oss. Vi gjør tydeligere kutt og er også helt ærlige på at vi ikke tror økonomien tar skade av sterkere skattelettelser og er åpne for å bruke mer av oljeformuen på skattelettelser, sier Solvik-Olsen, og legger til:

- Frp plusser uansett på kommunenes budsjett med 1,5 milliarder, slik at jeg har ikke veldig dårlig samvittighet for eventuelle utslag en kompensasjonsordning vil få, sier Frp-nestlederen.

Frykter landbrukskollaps

KRITISK: Knut Storberget (Ap). Foto: NTB scanpix

Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) sitter på Stortinget fra Hedmark - samme fylke som Gunnar Gundersen. Han reagerer kraftig på at Høyres skattesjef peker på landbruket som et kuttområde.

- At Høyre vil finansiere sin skattelette til rike ved å kutte i støtten til landbruket er dramatisk. Deres alternativ vil innebære et kutt på en milliard nasjonalt. Det er rundt hundre millioner i årlige kutt til bøndene i Hedmark.

- Er dette skremselskampanje fra deg?

- Nei, folk må vite hva konsekvensene av Høyres politikk er. Men jeg er jo enig i at det ikke vil være forskjellen på himmel og helvete om Høyre overtar regjeringsmakten, sier Storberget.

Tar fra de fattige

Også Norges Bondelag hisser seg opp over Gundersens uttalelser.

- Gundersen forsøker å komme seg ut av klemma han har satt seg i ved å ofre landbruket. Dette blir nærmest som å ta fra de fattige og gi til de rike. Høyre har vel innsett at de ikke vil få så mange stemmer fra landbruket likevel, og da blir det enkelt å legge dette i fanget på oss, sier andre nestleder Brita Skallerud i bondelaget.

VG har forsøkt å nå Høyres nestledere Bent Høie og Jan Tore Sanner, men de to var utilgjengelig på grunn av privat selskap og ferie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder